-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 15 /11:10

Sutriuškinta grupuotė, kuri vertėsi stambia ginklų ir narkotikų prekyba: turėjo net granatsvaidžių

Šalyje sulaikyta 15 asmenų, įtariamų disponavimu narkotinėmis medžiagomis, jų realizavimu stambiu mastu, ginklų ir šaudmenų nelegalia prekyba, taip pat korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis. Teigiama, kad teisėsaugai nuo senų laikų pažįstami nusikalstamo pasaulio atstovai šįkart turėjo net prieštankinių pabūklų.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyris anonsavo, kad atliekant ikiteisminį tyrimą dėl sunkių ir labai sunkių nusikaltimų, šią savaitę visoje Lietuvoje buvo sulaikyta 15 asmenų, kurie įtariami neteisėtu disponavimu narkotinėmis bei psichotropinėmis medžiagomis, jų realizavimu stambiu mastu, ginklų ir šaudmenų nelegalia prekyba, taip pat korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis.

Sostinėje surengta trumpoji spaudos konferencija, kurioje apie šį tyrimą plačiau pakomentavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Saulius Gagas ir Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justas Laucius.

„Šią savaitę gavome paklausimų, kas vyksta, nes viešose vietose buvo pastebėti „Aro“ pareigūnų vykdomi sulaikymai. Norime jums pranešti apie didžiulę policijos ir prokuratūros operaciją. Joje dalyvavo virš 110 policijos, rinktinės „Aras“, mobilios kuopos pareigūnų, kinologų. Buvo atlikta 40 kratų penkiose Lietuvos apskrityse. Galiu paminėti – tai Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Alytaus, Tauragės apskritys. Jau senokai neteko policijos pareigūnams išiminėti granatsvaidžius RPG-18, kurie yra skirti naikinti tankams, žmogiškai jėgai“, – intrigavo sostinės policijos vadovas S.Gagas.

Masinės operacijos metu visoje Lietuvoje per 110 pareigūnų sulaikė 15 asmenų, atlikta apie 40 kratų.

Prokuroras J.Laucius irgi iškart pareiškė, kad tai viena sėkmingiausių pastarojo meto teisėsaugos operacijų.

Iš 15 sulaikytųjų 6 asmenys jau suimti, juos teismas leido laikyti nelaisvėje nuo dviejų iki trijų mėnesių. Dėl dar 6 asmenų griežčiausios kardomosios priemonės dar tik ketinama kreiptis į teismą.

Per kratas ir patikrinimus rasti narkotikai – kokainas (per 2 kg), amfetaminas (per 2 kg), heroinas (per 1 kg), sintetiniai kvaišalai (apie 1 000 vnt. psichotropinės medžiagos „Subutex“ tablečių, taip pat MDMA).

Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras ypač pasidžiaugė tuo, kad atliekant šią operaciją buvo išaiškinta viena ne Vilniaus apskrityje esanti narkotikų gamybos laboratorija.

Bene įspūdingiausias per kratas aptiktas radinys: RPG-18 granatsvaidžiai, jų daugiau nei trys.

„Dalis asmenų turi turtingą kriminalinę praeitį, yra teisti, perteisti, žinomi tiek policijai, tiek prokuratūrai“, – pabrėžė J.Laucius.

S.Gagas papildė, kad bent 9 iš 15 sulaikytųjų anksčiau buvo teisti.

„Žvelgiant į jų teistumus, atsiradusius ankstyvuoju Nepriklausomybės laikotarpiu, drįsčiau teigti, kad kai kurie iš jų yra gana plačiai žinomi kaip tų laikų kriminalinių gaujų atstovai“, – apibūdino J.Laucius.

Ar 15 asmenų buvo subūrę naują grupuotę, teisėsaugininkai negalėjo patvirtinti.

VIDEO: Vilniaus policija skelbia sutriuškinusi grupuotę, kuri vertėsi stambia ginklų ir narkotikų prekyba

Tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno, siuntė, pardavė ar kitaip Lietuvoje platino labai didelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų, baudžiamas laisvės atėmimu nuo dešimties iki penkiolikos metų. Panašaus griežtumo bausmes Baudžiamasis kodeksas mūsų šalyje numato ir už rimtus nusikaltimus, susijusius su ginklais.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio paviešintame pranešime papildomai informuojama, kad pareigūnai aktyviai tęsia ikiteisminį tyrimą, siekdami nustatyti daugiau asmenų, prisidėjusių prie šių nusikalstamų veikų padarymo, todėl manoma, kad sulaikomų asmenų bus daugiau.

Manoma, kad sulaikomų asmenų bus daugiau.

Šią savaitę Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai, padedant Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ bei Vilniaus apskr. VPK Viešosios policijos valdybos Mobilios kuopos pareigūnams, visoje Lietuvoje vykdė slaptą policijos operaciją, kurios metu sulaikyti veikiančių organizuotų nusikalstamų grupuočių nariai. Jie įtariami sunkiais bei labai sunkiais nusikaltimais, susijusiais su narkotinių bei psichotropinių medžiagų disponavimu, jų realizavimu stambiu mastu, taip pat ginklų ir šaudmenų nelegalia prekyba.

2019 m. po intensyvaus ir kruopštaus darbo Vilniaus policijos kriminalistai atliko ikiteisminio tyrimo veiksmus, kurių metu buvo nustatyti asmenys, priklausantys organizuotoms nusikalstamoms struktūroms, užsiimantys labai dideliais kiekiais narkotinių ir psichotropinių medžiagų, ginklų bei šaudmenų platinimu.

Buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl neteisėto disponavimo labai dideliais narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiais, dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais ir jų realizavimo (Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 260 str. 3 d., 253 str. 2d.). Be to, tiriant šias nusikalstamas veikas, buvo nustatytos ir korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos, numatytos Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 225 str., 226 str., 227 str., tai yra asmuo, norėjęs palengvinti sau vairavimo egzamino išlaikymą, galimai per tarpininkus davė kyšį valstybės tarnautojui, teikiančiam viešąsias paslaugas.

Tyrimo metu buvo identifikuoti organizuotos nusikalstamos grupuotės nariai, jų veiklos pobūdis ir mastas. Grupuotės veikla apėmė ne vieną Lietuvos regioną, todėl užvakar buvo atlikta plataus masto policijos sulaikymo operacija ir daugiau kaip 40 kratų Tauragės, Alytaus, Kauno, Šiaulių bei Vilniaus apskrityse sulaikytų asmenų gyvenamosiose vietose bei jų naudojamose transporto priemonėse.

Vilniaus apskrities VPK nuotr./Sulaikyti įkalčiai
Vilniaus apskrities VPK nuotr./Sulaikyti įkalčiai

Kratų metu iš nelegalios apyvartos paimtos galimai narkotinės ir psichotropinės medžiagos, nusikalstamu būdu įgyti pinigai, prieštankiniai granatsvaidžiai, nustatyta kanapių auginimo laboratorija su tam specialiai pritaikyta įranga ir kiti daiktai, turintys reikšmės nusikalstamai veikai tirti. Operacijos metu sulaikyta 15 asmenų, kuriems įteikti pranešimai apie įtarimus dėl sunkių ar labai sunkių nusikaltimų padarymo.

Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai kreipėsi į teismą dėl griežčiausios kardomosios priemonės ‒ suėmimo skyrimo sulaikytiems asmenims, kadangi jų padarytos nusikalstamos veikos priskiriamos prie sunkių arba labai sunkių nusikaltimų, taip pat kai kurie iš jų dėl analogiškų veikų padarymo įtariami ne pirmą kartą. Vilniaus miesto apylinkės teismas, išnagrinėjęs prokurorų prašymus, skyrė griežčiausias kardomąsias priemones – suėmimus. Sulaikyti asmenys turi tam tikrą kriminalinę praeitį, buvo anksčiau žinomi teisėsaugos institucijoms ir praeityje teisti už įvairių nusikaltimų padarymą.

Ikiteisminius tyrimus organizuoja ir kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius