Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vilniaus verslininkai pasisavino milijoną: neegzistuojantis 30 ha sklypas ir „verslo partneris“ medkirtys

Lietuvos apeliacinis teismas nuteisė ir skyrė laisvės atėmimo bausmes dviems sostinės verslininkams už bendrovei priklausiusio milijono eurų pasisavinimą. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad nuteistieji šią sumą pasisavino pasinaudodami dviejų asmenų pažeidžiamumu: vienas iš jų turi sudėtingą psichinės sveikatos negalią, kitas yra Kaliningrado srityje gyvenantis Rusijos Federacijos pilietis, dirbantis medkirčiu.
Gedimino kalnas nebebus toks žalias.
Gedimino kalnas nebebus toks žalias. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas nepatikėjo grandioziniais verslininkų planais prie Sartų ežero bei Kaliningrado srityje, praneša Generalinė prokuratūra.

Vilniaus apygardos teismas, kaip pirmos instancijos, šiuos verslininkus buvo išteisinęs, tačiau su tokiu nuosprendžiu Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras nesutiko.

Patenkinęs Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroro Audriaus Matulionio apeliacinį skundą aukštesnės instancijos teismas sostinėje veikiančios bendrovės direktoriui Andriui Čelkiui skyrė 4 metų, o jo pavaduotojui Evaldui Pakalkai – 3 metų 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmes jų vykdymą atidedant 3 metams.

Taip pat teismas nutarė iš nuteistųjų lygiomis dalimis išieškoti konfiskuotino turto vertę atitinkančią 999 189 eurų pinigų sumą.

Pelningai veikusi bendrovė disponavo didelėmis sumomis grynųjų. Vadovai sukūrė „verslo planų“ su tariamomis milijoninėmis investicijomis.

Tyrimo duomenimis, pelningai veikusi bendrovė disponavo didelėmis sumomis grynųjų pinigų, bet tuo pačiu turėjo ir nemažų prievolių. Vien įsiskolinimai valstybei siekė beveik 200 tūkst. eurų. Tačiau užuot vykdę įsipareigojimus bei atsiskaitę su kreditoriais, A.Čelkis ir E.Pakalka, būdami bendrovės akcininkais bei užimdami vadovaujančias pareigas joje, sukūrė keletą „verslo planų“ su tariamomis milijoninėmis investicijomis.

Pagal vieną iš jų prie Sartų ežero turėjo iškilti prabangus sveikatingumo centras, kuriam reikėjo 30 hektarų žemės sklypo. Žemės sklypo įsigijimui buvo surastas tarpininkas, kuriam neva buvo perduota per 200 tūkst. Eur.

Pasak Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroro Gintaro Eidukevičiaus, palaikiusio valstybinį kaltinimą apeliacinės instancijos teisme, atlikus įrodymų tyrimą Lietuvos apeliaciniame teisme buvo nustatyta, kad 30 hektarų žemės sklypas prie Sartų ežero tikrovėje net neegzistuoja.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sartų ežeras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sartų ežeras

Atliekant tyrimą taip pat paaiškėjo, kad asmuo, neva už „tarpininkavimą“ iš verslininkų gavęs šimtatūkstantines sumas, prekiauti žemės sklypais niekaip negalėtų dėl savo psichinės sveikatos ypatumų.

Imituojant sandorį pasinaudota miško darbininku dirbusio Rusijos Federacijos piliečio vardu.

Kitas „projektas“ – tariama ruberoido gamykla Rusijoje. Tą kartą imituojant sandorį buvo pasinaudota miško darbininku dirbusio Rusijos Federacijos piliečio vardu. Kaip paskola šiam asmeniui neva buvo perduota beveik 800 tūkst. eurų.

Įdomiausia, kad bendrovės direktorius, ruošdamasis vystyti verslą užsienio šalyje bei „investuoti“ dideles grynųjų pinigų sumas, šio savo „verslo partnerio“ niekada nebuvo nei matęs, nei bendravęs su juo. Savo ruožtu, šis Rusijos pilietis tyrimo metu taip pat patvirtino, kad bendrovės direktoriaus nepažįsta, jokių pinigų iš jo nėra gavęs.

„Šioje byloje priimtas teismo sprendimas džiugina pareigūnus, siekiančius išsiaiškinti nusikaltimus, darančius didelę žalą valstybės ekonomikai ir finansams, tuo pačiu – ir kiekvienam Lietuvos žmogui. Tokią teismų praktiką analogiškose bylose formuoja ir Lietuvos Aukščiausiasis Teismas. Asmenims, bandantiems apgauti kitus žmones ir valstybę, ne tik neleidžia tikėtis išvengti turtinių prievolių įvykdymo, bet užtraukia ir baudžiamąją atsakomybę“, – sako apeliaciniame teisme valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras Gintaras Eidukevičius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus apygardos prokuratūra
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus apygardos prokuratūra

Lietuvos apeliaciniame teisme, kuriame intensyvus įrodymų tyrimas truko beveik pusantrų metų, prokurorui taip pat pavyko surinkti duomenis apie nuteistųjų A.Čelkio ir E.Pakalkos disponuojamus 3 žemės sklypus, parduotuvę, gyvenamąjį namą bei ūkinius pastatus. Siekiant užtikrinti turto konfiskavimą, šiam nekilnojamajam turtui pritaikytas laikinas nuosavybės teisių apribojimas.

Lietuvos apeliacinio teismo priimtas nuosprendis gali būti skundžiamas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius