Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 23 /17:39

Vilniuje dingusi 13-metė rasta sveika ir gyva: ieškoti susiruošę žmonės paraginti grįžti namo

Savaitės pradžioje dingusios nepilnametės paieškos baigėsi laimingai. Savanoriai paskelbė, kad ji penktadienį rasta sveika ir gyva. „Rasta sveika ir gyva, ačiū visiems prisidėjusiems! Ieškantys keliaukite ramiai namo“, – paskelbė paieškas koordinavusi Raudonojo Kryžiaus atstovė Vytautė Stankevičienė.
Medos paieška
Mergaitės paieška / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Raudonajam Kryžiui apie rastą mergaitę pranešė policija, ji yra policijos žinioje.

„Nuo savaitės pradžios Vilniuje ieškotą trylikametę policijos pareigūnai rado šią popietę.

Paauglė gyva ir sveika. Ačiū visiems už rūpestį. Daugiau informacijos pranešime vėliau“, – savo paskyroje „Facebook“ pranešė policija.

Tuo pačiu Vytautė suskubo visus informuoti, kad visa informacija, ypač nuotraukos, bus ištrintos.

„Visur, kur dalinotės mergaitės nuotraukomis – PRAŠAU VISKĄ IŠTRINTI. Taip saugojame šeimos privatumą“, – rašoma kol kas dar veikiančioje grupėje.

V.Stankevičienė netrukus pridūrė, kad tėvai ir artimieji nuoširdžiai dėkoja visiems ir visoms už pagalbą ir sutelktumą: „Vienybėje tikra stiprybė.“

Visų, kurie kabino plakatus – prašau rasti laiko nuvažiuoti peržiūrėti, ir nukabinti, jei jie dar likę.

Moteris taip pat kartojo, kaip svarbu pašalinti dabar jau nebeaktualią paieškų informaciją su asmens duomenimis: „Visur, kur dalinotės mergaitės nuotraukomis – PRAŠAU VISKĄ IŠTRINTI. Taip saugojame šeimos privatumą. Taip pat visų, kurie kabino plakatus – prašau rasti laiko nuvažiuoti peržiūrėti, ir nukabinti, jei jie dar likę.“

Papildomai visuomenei penktadienio vakarą padėkojo ir Vilniaus apskrities policija: „Beveik penkias dienas ieškota dingusi mergaitė rasta. Ji sveika, saugi. Dėkojame visiems, kurie nebuvo abejingi ir dalinosi reikšminga informacija. Dėkojame už bendradarbiavimą.“

Mergaitę policijos pareigūnai rado Vilniuje.

Policija „šukavimo“ neorganizavo

13-metę atrasti ar prisišaukti buvo bandoma kuo įvairiausiais formatais. Policija vietovių „šukavimo“ neorganizavo, tačiau į masinę žvalgybą penktadienį susirinko dingimui neabejingi savanoriai. Prie „Avia Solutions Group“ arenos susirinkę žmonės išgirdo džiugią žinią, kad nieko ieškoti nebereikia.

Penktadienį sostinėje dingusios mergaitės paieškas koordinuoti ėmėsi Vytautė Stankevičienė iš Lietuvos Raudonojo Kryžiaus, kuri aktyviai prisidėjo ir prie Kaune pagrobtos 9-metės paieškų.

„Su mama sutarėme, kad prisidėsime prie paieškų koordinavimo (daugiau nuotoliu), klausysime ir teiksime info į „Zello“ kanalą, prižiūrėsime šioje grupėje teikiamą info ir komentarus“, – paieškų grupėje informuoja Vytautė.

Kad būtų užtikrintas atgalinis ryšys, ji gali parsisiųsti ir susiinstaliuoti minėtą „Zello“ programėlę.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mergaitės paieška
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mergaitės paieška

„Viską sukelsime į žemėlapį, kurį galėsite visi matyti gyvai. Taip pat primenu, kad paieškas reikia vykdyti koordinuotai, pasiskirsčius plotais, teritorijomis, kad išvengti daugybinių pasikartojančių beldimųsi į žmonių būstus, parduotuvių lankymus ir pan.

Sugrįšiu truputį vėliau su atskiru post'u apie teritorijų paskirstymą ir į ką atkreipti dėmesį, ką daryti esant ar radus galimai svarbią informaciją.
Ačiū visiems ir visoms, kad Jums rūpi ir kad padedate šeimai“, – skelbia paieškų koordinatorė.

Pavakarę Vytautė papildė savo pranešimą, pavadindama jį „Apie patį žvalgymą iš esmės“.

Moteris ragino suprasti, kad kiekviena paieška yra vis kitokia, kiekvienas dingęs asmuo turi savo istoriją ir savo dingimo scenarijų.

„Kartais būna paprasta ieškoti, o kartais labai sudėtinga. Ypač norintiems prisijungti geros valios žmonėms iš bendruomenės.
Sudėtinga yra ir šį kartą, kadangi nėra už ko užsikabinti ir į kurią pusę keliauti. Policija tikrai intensyviai dirba savo darbą, riša siūlą prie siūlo. Turime jiems netrukdyti, nepakenkti tyrimui ir nesukelti chaoso, kad ir kaip negailestingai tai skambėtų“, – akcentavo Vytautė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mergaitės paieška
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mergaitės paieška

Ji siūlo labiau koncentruotis į dalinimąsi skrajutėmis, plakatais ir informacija viešesnėse vietose – degalinėse, parduotuvėse, ypač mažesnėse, prekybos centruose ir pan., kad kuo daugiau žmonių būtų informuotų, o ne į fizinę paiešką.

„Primenu, kad norint palikti skrajutes ar plakatus, reikia gauti tos vietos atsakingo asmens sutikimą ir, pasibaigus paieškai, nepamiršti susirinkti. Komentaruose parašysiu, iš kur skrajutes ir/ar plakatus bus galima pasiimti.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mergaitės paieška
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mergaitės paieška

Bet šiam momentui, kas gali ir nori – susirinkite 16.30 val. prie „Avia Solutions Group“ arenos (Ozo g. 14). Ten bus mūsų savanorės, kurios pasidalins galimais žvalgymo maršrutais, papasakos apie žvalgymo specifiką, paaiškins apie programėlės naudojimą“, – baigiamas pastarasis koordinatorės instruktažas.

Iliustracija iš „Facebook“ paieškų profilio/Savanorių susitikimo vieta sostinėje prie ASG arenos
Iliustracija iš „Facebook“ paieškų profilio/Savanorių susitikimo vieta sostinėje prie ASG arenos

Anksčiau skelbta, kad paauglės dingimui neabejingi žmonės kabino mieste plakatus su informacija ir pagalbos prašymu, paauglės šeima pasidalijo jautriu įrašu bei prašymu tiesiog sugrįžti namo socialiniame tinkle, o policininkai darbuojasi ir rezultato tikisi iš savų, profesionaliųjų veiklos metodų.

Policija plataus masto fizinių paieškų, teritorijų „šukavimo“ ar įtartinų objektų žvalgybos vis dar neorganizuoja. Tačiau nedraudžiama tuo užsiimti paieškų entuziastams – dingimui neabejingi bendruomenės nariai per „Facebook“ vis praneša, kokia miesto ar priemiesčio lokacija patikrinta, derinami planai pasidairyti naujose vietose.

Merginos paieškoms koordinuoti, pajėgoms telkti yra įkurta „Facebook“ grupė.

Mama sako, kad nesutarimų nebuvo

Dingusiosios mama naujienų portalui tv3.lt yra sakiusi, kad jokio kivirčo ar ilgalaikių nesutarimų, dėl kurių paauglė galėtų piktuoju išeiti iš namų, tikrai nebuvo.

Paklausta, ar dieną prieš dingimą kas nors atsitiko, dėl ko mergina galėjo nuspręsti išeiti iš namų, mama tvirtino, kad ne: „Nieko neatsitiko, tikrai nieko neatsitiko. Net nebuvo jokio jokio įtarimo apie tai, kad taip gali nutikti.“

I.Stankevičienė taip pat tvirtina, kad Didžiojoje Riešėje jos aplankyta draugė irgi teigia, jog ji nieko nepastebėjo ir nieko reikšmingo, ką galima būtų sieti su dingimu, 13-metė jai nesakė.

Pareigūnai daro didelį darbą

Vilniaus apskrities policija penktadienį tęsė dingusios paiešką, savanorių pagalbos pareigūnai nepasitelkė, nes nėra aišku, kur konkrečiai nukreipti jų veiksmus, nurodė komisariato atstovai.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Tomas Bražėnas BNS penktadienį nurodė, kad trylikametė vis dar nerasta.
„Nuo ryto pareigūnai daro didelį darbą tikrindami gautą informaciją, derina su prokuratūra, važiuoja, kalbina artimuosius, draugus, vykdo įtemptus darbus toliau, bet mergaitė kol kas nesurasta“, – sakė T.Bražėnas.

Pareigūnai nepasitelkė savanorių, tačiau, Vilniaus policijos atstovo žiniomis, žmonės patys rodo iniciatyvą, šiandien planuoja rinktis ir tikrinti tam tikras vietas.

„Buvo tokia kalba, kad pareigūnai negali įjungti savanorių į paiešką, nes turi būti nustatyta konkreti teritorija, kurioje būtų tikslinga vykdyti paiešką grupėmis. Jeigu paieška vykdoma ne konkrečiose nustatytose vietose, kur vaikas galimai net nebuvo, apie tai nėra jokių duomenų, tai nėra tikslinga“, – nurodė T.Bražėnas.

Policijai šeima nebuvo žinoma, tačiau vaiko teisių gynėjams joje yra tekę reaguoti dėl galimo vaiko teisių pažeidimo. Vis dėlto, pažeidimų ir pagalbos poreikis nebuvo nustatytas.

Iš namų išėjo anksti, be telefono

Prasidėjus moksleivių atostogoms, paauglė vasario 19 d., pirmadienį apie 8 val. ryte, išėjo iš namų sostinės Baltupių rajone. Turimais duomenimis, mobilųjį paliko namie.

Fiksuota, kad tądien 9–13 valandomis buvo Didžiojoje Riešėje (Vilniaus r.), Kampinės gatvėje, kur lankėsi pas draugę. Kur patraukė ir atsidūrė po to – nežinia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius