Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Virtuvėje sprogusi elektroninė cigaretė išdaužė vilniečių indus ir apdegino užuolaidas

Kad rūkymas žudo, rūkaliams kaskart išsitraukus cigarečių pakelį primena bauginantys užrašai ir nuotraukos. Tačiau prieš keletą metų išpopuliarėjusios elektroninės cigaretės sukėlė naujų problemų – jos dar ir sprogsta. Būtent tai teko išgyventi vilniečiui Tadui.
Sprogusios elektroninės cigaretės padariniai
Sprogusios elektroninės cigaretės padariniai / Tado nuotr.

Pirmoji perspėjimu apie sekmadienio naktį paliktą krautis ir sprogusią elektroninę cigaretę socialiniame tinkle pasidalijo Tado žmona.

„Šiąnakt išsitaškė mano vyro besikraunanti elektroninė cigaretė „Smok Stick V8“. Pataškė ir namus gerokai. Dužo baras, indai, apdegė užuolaidos, laužiukus spėjom užgesinti, tikrai nepramiegojom.

Bet imi žmogus ir pamatai šitoj pekloj vienus privalumus: gerai, kad ne burnoj. Ir ne kišenėje. Ir ne prie lovos spintelės. Ir net vaikų šalia nebuvo. Ir šiaip truputį atsinaujinsim“, – rašo Tado žmona.

15min susisiekus su Tadu, jis pats šio įvykio labai nesureikšmino. „Kaip ir „Samsung'ai“ degdavo, taip ir šita cigaretė metaliniame korpuse sprogo“, – sako jis.

Vyro teigimu, jis dėl incidento nieko nekaltina ir spėja, kad sprogimas įvyko dėl gamintojo broko. Beje, anot jo, krovimui jis naudojo originalų įkroviklį.

„Tai įvyko krovimo metu, o ne rūkant ar kišenėje. Kiek teko domėtis, tokie įvykiai būna vieną kartą iš milijono. Tik gaila, kad ne loterijoje laimėjau, o turtą sugadinau. Bet kad antrą kartą taip atsitiks, tikimybė maža“, – sako Tadas.

Pašnekovas priduria, kad jau kurį laiką buvo pasiruošęs mesti rūkyti, būtent dėl to nuo tradicinių cigarečių perėjo prie elektroninių, o šis įvykis turbūt yra ženklas, kad žalingo įpročio galų gale reikia visiškai atsisakyti.

Elektroninių cigarečių asociacijos vadovas Tomas Karužas sako esantis labai nustebintas tokio įvykio. Jis pripažįsta, kad užsienyje yra pasitaikę atvejų, kai sprogo elektroninės cigaretės, tačiau teigia, kad visi sprogimai įvyko dėl žmonių kaltės.

„JAV buvo įvykis, kai neva burnoje traukiant sprogo elektroninė cigaretė. Bet visi tyrimai dėl sprogimų susivedė į tai, kad visos cigaretės buvo techniškai modifikuotos ar didinta varža, ar lysta į elektronines dalis. Kiek man žinoma, niekada nėra buvę tokio atvejo, kad originali cigaretė, nieko su ja nedarius, ėmė ir kraunantis sprogo, todėl mane stebina šis atvejis“, – sako T.Karužas.

Sprogti tikrai gali

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) profesorius Artūras Jukna aiškina, kad ličio jonų akumuliatoriai, naudoti ir minimoje elektroninėje cigaretėje, tikrai gali sprogti.

„Taip atsitinka dėl to, kad ličio baterija turi skystosios frakcijos. Jei skystį įkaitinsite, jis plečiasi, jis virsta garais. O tarp molekulių atstumai garuose yra gerokai didesni nei tie patys atstumai tarp molekulių skystyje. Išgaravus skysčiui pakyla slėgis ir gali susprogti. Tai neprieštarauja fizikos dėsniams“, – aiškina A.Jukna.

Profesorius sako, kad apsisaugoti nuo tokių dalykų įmanoma. Visų pirma, reikia stebėti, ar kraunant ličio akumuliatorių turintį prietaisą jis nekaista.

„Jei pajutote, kad elementas kaista kraunant, jį reikia pakeisti, jis neturėtų kaisti. Kitas dalykas, reikia naudoti gamintojo rekomenduojamus įkroviklius, nes per didelė krovimo srovė ar koks nors režimo pažeidimas gali sukelti nepageidaujamą reakciją ir drauge greičiau pasendinti patį elementą. Ir, aišku, reikia nepažeisti paties elemento, jo nemėtyti, nestuktelėti ir su juo elgtis atsargiai“, – sako A.Jukna.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius