-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Yra šeimų, kurios smurtą priima kaip savaime suprantamą dalyką

2013 m. Ukmergės rajono policijos komisariate pradėta beveik trečdaliu daugiau ikiteisminių tyrimų dėl smurto artimoje aplinkoje nei ankstesniais metais. Specialistai aptarė šios opios visai visuomenei problemos ištakas ir sprendimo būdus.
Psichologė Aušrinė Krikščionaitienė
Psichologė Aušrinė Krikščionaitienė / Ukmergės r. policijos nuotr.

Jau dvejus metus galioja Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ukmergės rajono policijos komisariate buvo įvertintos smurto artimoje aplinkoje didėjimo tendencijos, aptarta kaip efektyviau spręsti kai kuriuos klausimus, kalbėta ir apie tai, kaip bendrauti su smurtavusiais ar smurtą patyrusiais asmenimis.

Šiemet Ukmergės rajono policijos komisariate pradėta beveik trečdaliu daugiau ikiteisminių tyrimų dėl smurto artimoje aplinkoje (per 11 mėn. 2013 m. – 140, 2012 m. – 105).

Neseniai vykusiame susirinkime dalyvavo rajono policijos vadovai, darbuotojai, Vilniaus apskr. VPK Viešosios tvarkos valdybos Prevencijos poskyrio pareigūnė, rajono teismo, prokuratūros, savivaldybės Vaiko teisių skyriaus atstovai, Ukmergės socialinių paslaugų centro darbuotojai, rajono seniūnijų seniūnai ir socialiniai darbuotojai, įstaigos „Moters pagalba moteriai“ darbuotojos.

Anot rajono policijos vadovo, įstatymas į viešumą iškėlė išties didelę smurto artimoje aplinkoje problemą, tuo pačiu didėjantis pradėtų ikiteisminių tyrimų skaičius rodo, kad vis daugiau smurtą patyrusių asmenų išdrįsta kreiptis pagalbos.

Smurtas yra įaugęs į mūsų visuomenę. Todėl turi įvykti didžiuliai pokyčiai, tai ilgalaikiai procesai.

Ukmergės Kriminalinės policijos viršininkė Inga Malinauskienė atkreipė dėmesį, kad smurto problema aktuali tiek tarp miesto, tiek tarp kaimo gyventojų. Daugiausia ikiteisminių tyrimų dėl smurto artimoje aplinkoje buvo pradėta Taujėnų, Deltuvos bei Siesikų seniūnijose. Pareigūnė pastebėjo, kad dažniausiai smurtautojas būna apsvaigęs nuo alkoholio, taip pat dažnai būna ir pati auka vartojusi svaigalų. Tokie atvejai yra problematiniai, kadangi rytojaus dieną išblaivėję jie paprastai jau nori susitaikyti.

Problemų iškyla ir kitokių: kartais tenka spręsti, kur apgyvendinti auką ar kur patalpinti smurtautoją. Tuomet įsitraukia ir seniūnijos, kurios rūpinasi laikino būsto suteikimu. Mieste smurtautojams yra sudaryta galimybė už atitinkamą mokestį apsigyventi neįgaliųjų bendrabutyje. Ypač skaudu, kai smurto aukomis tampa vaikai. Teismo pirmininkės pareigas laikinai einanti Edita Zarembienė patarė, kad tokius mažamečius reikėtų apklausti pas ikiteisminio tyrimo  teisėją – vaikui nereikėtų dalyvauti teismo procese ir antrąsyk išgyventi neigiamų emocijų.

Susitikimo metu viešosios įstaigos „Moters pagalba moteriai“ direktorė Ernesta Butkuvienė supažindino su atstovaujamos įstaigos, kuri teikia telefoninę psichologinę bei teisinę pagalbą, veikla.

Psichologė Aušrinė Krikščionaitienė kalbėjo apie smurto išraišką mūsų visuomenėje, šeimose. Dažnai fizinį smurtą lydi psichologinis bei seksualinis smurtas. „Gerų rezultatų greitai nepasieksime, smurtas yra įaugęs į mūsų visuomenę. Todėl turi įvykti didžiuliai pokyčiai, tai ilgalaikiai procesai. Yra šeimų, kurios smurtą priima, kaip savaime suprantamą dalyką. Egzistuoja smurto ratas – įtampa auga po truputį, kol įvyksta konfliktas. Po jo šeimos nariai vėl susitaiko“, – Ukmergės r. komisariato atstovų parengtame pranešime cituojama A.Krikščionaitienė.

Įstaigos „Moters pagalba moteriai“ atstovės ragino moteris, patiriančias bet kokį smurtą, kreiptis telefonu 8-800-66366.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius