-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 06 22

Nusižiūrėjo sąmokslo teoriją, kad Lietuva – akcinė bendrovė, o SSRS tebegyvuoja

Rusijoje populiari sąmokslo teorija apie tai, kad esą SSRS nežlugo ir tebeegzistuoja iki šiol, skinasi kelią ir Lietuvoje. Šios teorijos skleidėjai teigia, kad Lietuva yra ne respublika, o uždaroji akcinė bendrovė. Tokios kalbos tėra manipuliacija, tačiau pasekėjų esama ne tiek ir mažai.
Gegužės 9-osios iškilmės Volgograde (2020 m.)
Gegužės 9-osios iškilmės Volgograde (2020 m.) / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Asmenys, aiškinantys, kad Lietuva nėra valstybė, tai pat tvirtina, kad ji neturi jokio turto, mat jis taip ir nebuvo perimtas iš SSRS „globos“. Visa tai – niekiniai teiginiai, kurių šaknys slypi Rusijoje atsiradusioje sąmokslo teorijoje.

Nostalgija peržengė ribas

Teiginiai, kad SSRS tebegyvuoja, atsirado Rusijoje. Šios sąmokslo teorijos šalininkai, save laikantys SSRS piliečiais, aiškina, kad šiuolaikinė Rusijos Federacija nėra valstybė, o privati įmonė, Sovietų Sąjunga niekada nežlugo, o tikroji tiesa slepiama nuo žmonių.

Pasak „SSRS piliečių“, byrant Sovietų Sąjungai jiems nebuvo pasiūlyta pakeisti pilietybę iš SSRS į Rusijos, dėl šios priežasties jie negali būti laikomi Rusijos piliečiais.

Rusijoje šis judėjimas turi apie 150 tūkst. sekėjų.

Jie kelia nemažai galvos skausmo valstybės institucijoms, nuolat reikalaudami pripažinti juos SSRS piliečiais, įtraukti Sovietų Sąjungą į oficialius dokumentus – pasą, draudimo polisus, net teismo nutartis.

„SSRS piliečiai“ neretai atsisako mokėti mokesčius, negrąžina pasiimtų kreditų, o kai bylos patenka pas antstolius, aiškina šiems, kad nemokės skolų neegzistuojančiai valstybei.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sovietinės nostalgijos įvaizdžių komplektas: laiminga pionieriška vaikystė, „skaniausias pasaulyje“ plombyras ir Lenino stabas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sovietinės nostalgijos įvaizdžių komplektas: laiminga pionieriška vaikystė, „skaniausias pasaulyje“ plombyras ir Lenino stabas

Teisme tapo prezidentu

Sąmokslo teorijos apie tebegyvuojančią Sovietų Sąjungą pradininkas – Rusijos odontologas Sergejus Taraskinas. 2010 metais jis įklimpo į skolas ir buvo paduotas į teismą.

Spaudžiamas įsipareigojimų, jis sugalvojo teismo posėdžio metu pareikšti, kad jis „laikinai vykdo SSRS prezidento pareigas“.

S.Taraskino teigimu, niekas nenorėjo užimti šio posto, tad jis nusprendė imtis atsakomybės.

Pasak S.Taraskino, tokiu būdu jis informavo valdžią, kad nepripažįsta Rusijos Federacijos egzistavimo, o kartu ir savo įsiskolinimų valstybei.

Youtube.com stop kadras /Sergejus Taraskinas
Youtube.com stop kadras /Sergejus Taraskinas

Įrodymus rado internete

Pagrindiniu „įrodymu“, kad Rusijos Federacija iš tiesų yra ne šalis, o privatus juridinis asmuo, „SSRS piliečiai“ laiko internetinio įmonių registro upic.de puslapyje pateikiamą informaciją.

Šiame tinklalapyje įvedus paieškos frazę „Rusijos federacija“ paieškos sistema pateikia daugybę rezultatų, kuriuose nurodomos Rusijos vietos ir centrinės valdžios institucijos.

„SSRS piliečiai“ aiškina, kad šalis negali būti įtraukta į įmonių registrą ir jos buvimas jame įrodo, kad Rusija – įmonė.

Šį registrą įkūrė JAV bendrovė „Dun & Bradstreet“. Kaip skelbia pati bendrovė, paieškos sistemoje gali būti įrašytos ne tik įmonės.

Akcentuojama, kad ši sistema padės rasti verslo partnerių kontaktus.

Valstybinės institucijos taip pat gali turėti ryšių su verslu, tad jų buvimas registre visiškai neįrodo, kad paieškos rezultatuose pateikiamos tik įmonės.

Pateikia identiškus argumentus

Šiuo įmonių registru remiasi ir Lietuvos sąmokslo teorijų skleidėjai, analogiškai aiškinantys, kad Lietuva nėra valstybė, o uždaroji akcinė bendrovė.

„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama melagiena
„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama melagiena

„Reikia šnekėti apie LTSR 1989 m. lapkričio 3d. pilietybės į s t a t y m ą, kurio „dėka“ gavę mistinius „Pažymėjimus-Pasižadėjimus“, Lietuvos Respublikos piliečiais patapo (kai tarybinius pasus nunešė atiduoti, gavo tuos pasižadėjimus, remiantis jau minėtu tarybiniu pilietybės įstatymu) didžioji dauguma pilnamečių to meto gyventojų ir vorele nužygiavo į 1992 m. spalio 25 d. referendumą“, – praktiškai identišką sąmokslo teoriją apie Lietuvą skleidžia kai kurie socialinių tinklų vartotojai (Kalba netaisyta).

„UAB „Lietuva“, kuri registruota tarptautinių įmonių (company) registre „Dun & Bradstreet Corporation“, – priduriama tame pačiame įraše.

Tarp šios teorijos šalininkų Lietuvoje yra teigiančių, kad SSRS niekada nenustojo egzistuoti.

„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama melagiena
„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama melagiena

Teiginiai, kad Lietuva neva neperėmė sovietų okupuoto turto atgal – niekiniai.

1989 metų gegužės 18 dieną Aukščiausioji Taryba 11-ojoje sesijoje priėmė LTSR Konstitucijos pataisą, kurioje skelbiama: „Lietuvos TSR galioja tik jos Aukščiausiosios Tarybos arba referendumu priimti įstatymai. TSRS įstatymai ir TSRS valdžios ir valdymo organų teisiniai aktai Lietuvos TSR teritorijoje galioja tik Lietuvos TSR Aukščiausiajai Tarybai juos patvirtinus ir įregistravus nustatyta tvarka.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./1990-ųjų kovo mėnesio įvykiai Lietuvoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./1990-ųjų kovo mėnesio įvykiai Lietuvoje

Kitas pakeistas Lietuvos TSR Konstitucijos straipsnis skelbė, kad žemė, jos gelmės, visi vandenys, miškai ir kiti gamtos ištekliai, gamybos priemonės pramonėje, statyboje ir žemės ūkyje, energetikos, transporto ir ryšių tinklai, bankų, įmonių, ūkių ir kitų Lietuvos TSR teritorijoje esančių juridinių asmenų bei piliečių nuosavybė, visos Lietuvos istorijos bei kultūros vertybės yra Respublikos nacionalinis turtas ir yra jos jurisdikcijoje.

Mindaugo Kavaliausko nuotr./„Europos kelias be raudonos. 1990–08–23“
Mindaugo Kavaliausko nuotr./„Europos kelias be raudonos. 1990–08–23“

1990 m. kovo 11-ąją buvo priimtas penkių dokumentų rinkinys. Svarbiausias šio rinkinio dokumentas – jau Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos priimtas Aktas „Dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo“, kuris skelbė, kad Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos deputatai, reikšdami „Tautos valią, nutaria ir iškilmingai skelbia, kad yra atstatomas 1940 metais svetimos jėgos panaikintas Lietuvos Valstybės suvereninių galių vykdymas, ir nuo šiol Lietuva vėl yra nepriklausoma valstybė.

Lietuvos Tarybos 1918 m. vasario 16 d. Nepriklausomybės aktas ir 1920 m. gegužės 15 d. Steigiamojo Seimo rezoliucija dėl atstatytos Lietuvos demokratinės valstybės niekada nebuvo nustoję teisinės galios ir yra Lietuvos Valstybės konstitucinis pamatas“, – rašoma nutarime.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius