-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 19

Hidrologės paaiškino, kaip į kritulius bei orų permainas reagavo vandens telkiniai

Gegužės antrasis savaitgalis šiluma palepino ne tik poilsiautojus ar gamtos mėgėjus, bet ir vandens telkinius. Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) pranešime skelbia, kad didžiojoje šalies dalyje termometro stulpeliui perkopus 18 °C, netruko sušilti ir vanduo upėse bei ežeruose. Kadangi šilti orai gegužę lepino neilgai, staiga atsitraukus šilumai, vandens telkiniai taip pat ėmė vėsti. Taip pat, dėl lietaus pakilo upių vandens lygis, tačiau kai kurie telkiniai vis dar senka.
Šiltas vakaras Vilniuje
Asociatyvi nuotrauka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Skirtingo dydžio vandens telkiniai įšilo nevienodai: mažesnių upių ar ežerų vanduo sušyla greičiau, didesnių ir gilesnių – lėčiau. Didžiosios Lietuvos upės (Nemunas ir Neris) bei kiek mažesnės Šventoji ties Ukmerge ir Minija ties Kartena įšilo iki 14–15 °C, Nevėžyje ties Babtais ir Šešupėje ties Kudirkos Naumiesčiu vandens temperatūra siekė 16–17 °C, o Mūšoje ties Ustukiais ir Aunuvoje ties Aunuvėnais temperatūra buvo pakilusi net iki 20 °C. Lietuvos ežerai šiltojo savaitgalio metu buvo įšilę iki 14–15 °C, o Vilko ir Girutiškio ežerai – iki 18 °C“, – teigia Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) hidrologė Ramutė Bataitienė.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos nuotr./Mūšos ties Ustukiais temperatūros grafikas
Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos nuotr./Mūšos ties Ustukiais temperatūros grafikas

Pasak jos, kadangi šilti orai lepino neilgai, staiga atsitraukus šilumai į atvėsimą sureagavo ir vandens telkiniai. Todėl praėjusią savaitę dalyje vandens telkinių temperatūra nukrito 3–4 °C, kai kur 5–6 °C. Įsivyravus vėsiems ir lietingiems orams terminės sąlygos šalies vandens telkiniuose susilygino – tiek ežeruose, tiek didžiojoje dalyje upių vandens temperatūra siekia 10–13 °C. Šalčiausias vanduo kol kas Tauragno ežere – vos 6 °C, o Skroblaus upėje vandens temperatūra taip kol kas dar neperkopė 10 °C.

Skirtingo dydžio vandens telkiniai įšilo nevienodai: mažesnių upių ar ežerų vanduo sušyla greičiau, didesnių ir gilesnių – lėčiau, – teigė R.Bataitienė.

„Antroji mėnesio dekada prasidėjo lietingais orais, kurie paskatino vandens lygio kilimą. Ryškiausias vandens lygio pakilimas per pastarąją savaitę stebimas Šventojoje ties Šventąja, Širvintoje ties Liukoniais, Nevėžyje ties Babtais ir Nemune ties Šilininkais (apie 40 cm) bei Gėgės upėje ties Plaškiais (apie 30 cm). Šventojoje ties Ukmerge, Neryje ties Jonava, Šešupėje ties Kudirkos Naumiesčiu, Nemunėlyje ties Tabokine ir Šešuvyje ties Skirgailais vandens lygis pakilo maždaug 15–20 cm. Tačiau vis dar yra upių, kurios toliau senka – Upita ties Eidukais, Veiviržas ties Mikužiais, Smardonė ties Likėnais, Daugyvenė ties Rimšoniais, Platonis ties Vaineikiai“, – teigia LHMT technikė Gintarė Kugytė.

Anot jos, maitinančių kritulių poveikis šiek tiek pasijautė ir uždaruose vandens telkiniuose, kurie dėl didelio ploto lėčiau ir menkiau reaguoja į iškritusius kritulius – ežerų vandens lygis pakilo 2–5 cm.

TAIP PAT SKAITYKITE: 15min pasakojimas apie LHMT – kaip atrodo hidrologų darbas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius