Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 29

Klimatologai prognozuoja, kad birželis bus šaltesnis nei pernai

Pastarosiomis dienomis lepinanti šiluma primena, kad jau po kelių dienų prasideda birželis. Nors pagal sinoptikų prognozes, pirmosiomis dienomis bus keliais laipsniais šalčiau, vis dėlto tai vasariški orai. Tik ar ilgam?
Žaliųjų ežerų paplūdimys
Žaliųjų ežerų paplūdimys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tikėtini staigūs temperatūrų šuoliai

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėjas dr. Donatas Valiukas teigė, kad pagal dabartines ilgalaikes prognozes birželį prognozuojama vidutinė temperatūra, kuri labai artima vidutinei daugiametei klimato normai.

„Daugiametė birželio mėnesio norma yra 15,4 laipsnio. Tačiau reikia nepamiršti, kad ji nusako tik tendenciją, tačiau neparodo temperatūrų svyravimų, kurių neišvengsime. Jau reikia prie jų priprasti, juolab kad pastaraisiais metais jų vis daugėja. Puikus pavyzdys – gegužė. Šio mėnesio pradžioje buvo sniego, o pabaigoje – jau vasariški karščiai. Taip pat ir balandį buvo svyravimų, kai mėnesio pradžioje buvo neįprastai šilta, o pabaigoje netgi iškrito sniego.

Pernai vidutinė birželio temperatūra buvo 17,2 laipsnio, tai pakankamai didelis skirtumas, taigi šiemet, panašu, bus vėsiau. Tačiau priminsiu, kad pernai buvo kaip tik šilčiau nei įprasta. Kritulių birželio mėnesį taip pat prognozuojama apie normą. Paprastai vasarą iškrenta daugiau kritulių nei kitais metų mėnesiais, tačiau šie krituliai neretai būna liūčių pavidalu, t. y. smarkiai palyja, o po to savaitę ar dvi vėl gali būti sausa. Mėnesio norma gali iškristi per dieną ar kelias. Ir tokių intensyvių liūčių pastaraisiais metais pasitaiko vis dažniau“, – aiškino specialistas.

Prisimenant praėjusių metų birželį, ypač karšta buvo per Jonines, be to, nelijo, kas šiuo laikotarpiu būna retai. Šiemet tokių karštų dienų, kaip pernai, irgi bus, tačiau kokios bus Joninės, dar sunku pasakyti.

Šiltesnis prognozuojamas tik rugpjūtis

Paklaustas, kaip atrodo įprastinė birželio para, D.Valiukas tikino, kad tokio apibūdinimo jau nėra. Jei oras giedras, būna didesni temperatūrų skirtumai tarp dienos ir nakties, jei apniukęs – mažesni. Dienomis, kaip jau minėta, gali būti ir labai karšta, o naktį netgi dar pasirodyti šalnos. Tiesa, tai nereiškia, kad naktį dar būna minusinė temperatūra. Šalna ant žemės paviršiaus pasirodo ir atvėsus orui iki 2-3 laipsnių šilumos. Žinia, yra pasitaikę, kad birželį dar ir sniego iškrenta.

Klimatologinė vasara prasideda maždaug nuo birželio 10-15 d., pajūryje – apie birželio 20 d. Būtent nuo tada jau galima tikėtis vasariškų orų.

„Liepos temperatūra taip pat numatoma apie daugiametę normą – 17,9 laipsnio, tačiau šis mėnuo gali būti sausesnis nei paprastai. Rugpjūtis prognozuojamas puse laipsnio šiltesnis už daugiametę normą, kuri yra 17,1 laipsnio, o kritulių turėtų iškristi kaip įprastai“, – sakė pašnekovas.

Taigi vidutinė vasaros temperatūra būtų labai panaši į mūsų klimatui įprastą, jeigu jos nepaįvairintų stiprūs temperatūros svyravimai, kuriuos vis minėjo specialistas.

Tuo tarpu Europos vidutinės trukmės orų prognozių centras didelių temperatūrų svyravimų birželį neprognozuoja: visų keturių savaičių vidutinė temperatūra labai panaši.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius