Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 27

Kokie orai bus spalį: laukime bobų vasaros

Pasak prognozių, ateinančio spalio orai bus labai panašūs į įprastą mūsų klimatui šį metų laiką. Saulės bus mažai, prasidės smulkūs, bet įkyroki krituliai, paros temperatūra nukris žemiau 10 laipsnių. Gera žinia ta, kad paskutinės saulėtos rugsėjo dienos dar nėra tikroji bobų vasara, taigi ji, tikėtina, mus dar palepins spalį.
Pavilnių regioninis parkas
Pavilnių regioninis parkas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pagal prognozes spalis bus įprastas

Lietuvos hidrometeorologoijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėjas dr. Donatas Valiukas teigė, kad amerikiečių klimatologai spalį Lietuvai prognozuoja 0,5-1 laipsnių šiltesnį nei įprastai, tačiau žmonėms ši pokytis iš esmės nejuntamas. Taigi galima sakyti, kad šiemet vidutinė spalio temperatūra bus artima metinei norma. Kritulių prognozuojama kiek daugiau nei įprastai, bet ne drastiškai.

Įprasta vidutinė spalio temperatūra – 6-9,5 laipsnio. Šalčiausia būna Rytų Lietuvoje, šilčiausia – pajūryje.

Pasak Europos vidutinės trukmės prognozių, pirmoje spalio pusėje prognozuojama kiek aukštesnė temperatūra už normą – 10,5-9,3 laipsnio, antroje pusėje – kiek žemesnė (7,6-5,7 laipsnio).

„Spalis jau priskiriamas prie drėgnesnių mėnesių, ypač pajūryje. Tik rudens krituliai skiriasi nuo tų, kurie iškrenta vasarą. Vasarą didelis kritulių kiekis gali iškristi per labai trumpą laiką, o rudenį krituliai yra smulkesni, įkyresni, trunka ilgiau.

Skaičiuojama, kad spalį būna apie 100-110 saulėtų valandų, tačiau naktis jau gerokai ilgesnė už dieną, todėl saulė pernelyg neprišildo. Kita vertus, ji mums suteikia juntamosios šilumos, t. y. sukuria šilumos pojūtį. Be to, saulė rudenį susijusi su ramiu oru – būna mažiau vėjo, todėl tikrai atrodo šilčiau“, – aiškino specialistas.

Pernai spalis buvo vėsesnis nei įprastai: vidutinė temperatūra siekė tik 5,7 laipsnio. Taigi jeigu prognozės pasitvirtins, šiemet turėtų būti šilčiau.

Kada ateis bobų vasara?

Šiltais orais, pagal dabartines prognozes, galėsime džiaugtis ir paskutines šio mėnesio dienas. Sinoptikai žada net 15-17 laipsnių šilumos.

„Kad šiomis dienomis šviečia saulė, dar nereiškia, kad čia bobų vasara. Bobų vasara prasideda, kai susidaro tam tikra orų cirkuliacija, t. y. nuo Azorų salų Atlanto vandenyne, kur dažniausiai vyrauja aukšto slėgio sritis, į Europą atkeliauja anticiklonas, apimantis didžiąją Europos dalį. Kai jo rytinis pakraštys pasiekia Lietuvą, pas mus prasideda bobų vasara. Šiuo metu dar netikroji bobų vasara, šios saulėtos dienos nulemtos visai kito anticiklono“, – teigė D.Valiukas.

Paprastai bobų vasara prasideda kaip tik šiuo metu arba spalio pradžioje, tačiau kartais gali būti labai vėlyva – nusikelti net į spalio vidurį. Kita vertu, specialisto teigimu, šis rugsėjis apskritai buvo šiltas – bent iki mėnesio vidurio orai buvo labiau panašūs į užsitęsusią vasarą negu rudenį.

„Vis dėlto spalis yra pakankamai vėsus mėnuo. Dieną oras gali sušilti iki 10-12 laipsnių, tačiau naktimis temperatūra jau nukrenta iki nulio ar dar žemiau, prasideda šalnos. Pirmo dešimtadienio pabaigoje-antro dešimtadienio pradžioje temperatūra jau nesiekia 10 laipsnių ir prasideda šildymo sezonas“, – sakė pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius