-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 08

Kovo orų prognozė: kada ateis pavasaris?

Netikėtai ilgam šalį sukaustęs šaltis atslūgo, tačiau sniegas iš dangaus vis drebia, o jau artėja kovo vidurys. Pastaraisiais metais šiuo metu jau buvome įpratę džiaugtis pavasariu. Kada jis ateis šiemet?
Pavasariškas oras Vilniuje
Pavasariškas oras Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Didžioji dalis žiemos buvo šiltesnė, tačiau vasaris – netikėtas

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėjas dr. Donatas Valiukas, paklaustas, ar smarkiai žiemos prognozės skyrėsi nuo realybės, teigė, kad pasikeitė tik vasario mėnesio prognozė.

„Į ilgalaikes prognozes reikia žiūrėti kaip į eksperimentines, jos pasitvirtina tik apie 55 proc. Kitaip tariant, prognozės reiškia didžiausią tikimybę. Be to, jos nuolat tikslinamos. Iš pradžių buvo prognozuojama artima normai vasario temperatūra, o vėliau jau buvo laukiama jo šaltesnio oro.

Beje, šis gruodis buvo 3 laipsniais, paskutinis gruodžio dešimtadienis – net 5 laipsniais šiltesnis už daugiametę normą, šiluma nusitęsė dar ir į pirmą sausio dešimtadienį, kuris taip pat buvo 5 laipsniais šiltesnis. Apibendrinant sausis šiltesnis buvo 1–2 laipsniais. Vasario pradžia nebuvo labai šalta, tačiau vėliau atėjo šalčio banga, todėl mėnuo buvo apie 3 laipsnius šaltesnis už daugiametę normą“, – dėstė pašnekovas.

Klimatologinis pavasaris vėluos

Dar vasario mėnesį kovo buvo laukiama 1–2 laipsnio vėsesnio už daugiametę normą. Įprasta kovo vidutinė daugiametė temperatūra yra 0,4 laipsnio, tačiau prognozuojama, kad ji gali išlikti neigiama – apie 1–2 laipsnius šalčio.

Pasak klimatologo, įprastai pavasaris Lietuvoje anksčiausiai prasideda pajūryje, jau kovo pirmomis dienomis, ir toliau keliauja per Lietuvą rytinės dalies link. Didžiojoje Lietuvos dalyje pavasaris ateina apie kovo vidurį, maždaug kovo 17 d., o vėliausiai Rytų Lietuvoje – po kovo 20 d.

„Pastaraisiais metais kovo mėnuo būdavo šiltas. Paskutinis toks šaltas jis buvo tik 2013 m. Taigi šiemet klimatologinio pavasario laukiama vėliau. Tačiau žmonės labiau pajunta ne klimatologinį, o su vegetacija susijusį pavasarį, kai ima atsigauti gamta. Jis būna balandžio pradžioje, maždaug apie pirmąjį jo dešimtadienį. Šiemet balandžio mėnuo prognozuojamas artimas daugiametei normai, tačiau pirmosios jo pusės laukiame vėsesnės. Antra balandžio pusė jau turėtų būti įprastesnė ir šiltesnė už daugiametę normą“, – teigė pašnekovas.

Visgi, jo manymu, greičiausiai gamta atsibus įprastai, nebent keletą dienų vėluos. Labiau laukiame vėluojančio klimatologinio pavasario. Šiuo metu žemę nuklojęs sniegas gali taip pat labai greitai nutirpti, kadangi laukiama šiokio tokio atšilimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rytinės spūstys Laisvės pr. Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rytinės spūstys Laisvės pr. Vilniuje

Prognozuojamas atšilimas – greičiausiai laikinas

Pasak sinoptikų, šią naktį Lietuvoje dar vyraus nedidelis šaltukas – 0–5 laipsniai šalčio, daug kur kris nedidelis sniegas, tačiau jau penktadienio dieną kils iki 1–6 laipsnių šilumos. Tiesa, oras greičiausiai nebus labai malonus: krituliai kris intensyviau, vyraus šlapdriba.

Kaip teigė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Natalija Nikolajenko, orai šils ir toliau. Savaitgalį ir kitos savaitės pradžioje temperatūra bus teigiama, šils iki 6 laipsnių ir daugiau, į lietų pereinanti šlapdriba keisis su saule, kurios daugiausia turėtų būti sekmadienį.

Tačiau, specialistės teigimu, tai dar nėra tikrasis pavasaris. Sniegas tikrai aptirps, tačiau šiuo metu jo danga pakankamai stora, todėl tikriausiai nebus taip, kad jo neliks.

„Šiuo metu prognozuojamas atšilimas, tačiau sunku pasakyti, kiek laiko šiluma išsilaikys. Šaltis gali sugrįžti, kadangi kovo mėnuo – pereinamasis iš žiemos į pavasarį, dar būna visko. Dar negalime sakyti, kad pavasaris atėjo“, – aiškino pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius