Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 28

Rugpjūčio orai: palankiausios atostogoms – pirmos penkios dienos ir mėnesio vidurys

Artėjantis rugpjūtis – populiariausas atostogų mėnuo Lietuvoje. Deja, birželis ir liepa vasaros karščiais pernelyg dažnai nedžiugino. Vasaros šiemet nėra – taip šių metų orus dažnas apibūdina. Ar galime tikėtis pagal prognozes geresnių orų rugpjūtį?
Lietingas ketvirtadienio vakaras Palangoje
Lietingas ketvirtadienio vakaras Palangoje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Temperatūra bus artima klimato normai

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vyresnioji meteorologė Viktorija Mačiulytė teigė, kad pagal ilgalaikes prognozes rugpjūtis bus įprastas mūsų klimatui, t. y. vidutinė temperatūra bus artima klimato normai, kuri įvairiose Lietuvos vietose svyruoja tarp 16–18,5 laipsnio. Tačiau temperatūros vidurkis nenusako kasdienių temperatūros svyravimų bei galimos aukščiausios temperatūros.

Kritulių prognozė taip pat artima klimato normai, tik siaurame pajūrio ruože kritulių prognozuojama apie 10 proc. mažiau. Tačiau tai toks mažas skirtumas, kad realiai žmonės jo nepajus.

Kurios dienos šilčiausios

„Klimatologiniu požiūriu rugpjūtis yra pereinamasis mėnuo iš vasaros į rudenį, todėl turi abiejų metų laikų savybių: vasaros savybėms priskiriama gana aukšta temperatūra, rudens – kitoks kritulių pasiskirstymas. Liepą daugiau kritulių iškrenta šalies pietuose, pietryčiuose. Tai nutinka dėl to, kad liepos mėnesį dažniau plūsta oro masės iš pietų. Rugpjūtį dėl pasikeitusios oro masių cirkuliacijos didesnis kritulių kiekis būna vakarinėje dalyje. Kadangi šiemet šioje šalies dalyje prognozuojamas mažesnis kritulių kiekis, tikėtina, kad bus mažai kritulių visoje Lietuvos teritorijoje.

Kalbant apie kiekvienos rugpjūčio dienos klimato normą, pirmas penkias mėnesio dienas oro temperatūra dar šiek tiek kyla – bent po dalį laipsnio, vėliau šiek tiek krenta, tačiau apie rugpjūčio vidurį, rugpjūčio 16–17 d., temperatūra vėl padidėja, ji būna apie laipsnį aukštesnė nei prieš tai buvusių dienų. Tai galima paaiškinti anticiklonine oro masių cirkuliacija, kuri dažniausiai pasitaiko rugpjūčio viduryje ir atneša labai šiltus orus. Taigi jei rugpjūtis tikrai bus panašus į įprastą mūsų klimatui mėnesį, šilčiausios dienos turėtų būti pirmos penkios ir rugpjūčio vidurys“, – aiškino pašnekovė.

Klimato kaitos padariniai

Pasak specialistės, dėl klimato kaitos stebimas sezonų persiskirstymas. Mes sulaukiame mažiau mums įprastos žiemos – iki vėlyvo rudens būna lietus, pavasarį – vėl lietus, besikeičiantis su šlapdriba. Balandžio, gegužės mėnesiais ateina šiek tiek šiltesni orai, jau tikimės karštos vasaros, tačiau birželis mus pasitinka su liūtimis.

Pagal klimato kaitos prognozes, numatančias, kaip pasikeis mūsų klimatas per artimiausius 10–20 metų, sezonų persiskirstymas tik stiprės. Tai reiškia, kad patirsime mažiau tikros žiemos, kas ir vyksta, ir mažiau tikros vasaros, t. y. ir šiltų dienų.

„Jau dabar pastebime, kad darosi sunku atskirti, kada yra pavasaris, o kada – vasara. Sezonai persimaišę. Taip pat daugės reiškinių, kai didžioji dalis kritulių iškrenta per kelias dienas, kaip buvo liepos mėnesį. Klimato kaita susijusi pirmiausia su ekstremalių reiškinių gausėjimu (liūtimis, sausromis, karščio bangomis), taip pat su labai intensyvia orų kaita, kai labai sausus laikotarpius keis labai drėgni laikotarpiai su dideliu kritulių kiekiu ir pan. Pagal klimato kaitos prognozes Lietuvoje kritulių kiekis turėtų daugėti, tačiau daugės ir sausrų, ypač rugpjūtį, nes spėjama, kad didžioji kritulių dalis iškris ankstesniais vasaros mėnesiais“, – teigė V.Mačiulytė.

Laukiama šiltesnės ir antros mėnesio pusės

Pašnekovė teigė girdėjusi ir tokių prognozių, kad šiemet gali būti karštesnė antra rugpjūčio pusė. Beje, prieš dvejus metus rugsėjo 1 d. buvo rekordinis karštis – 30 laipsnių. Tokia pati karšta buvo ir rugpjūčio pabaiga.

Pasak specialistės, liepos mėnesio ilgalaikė prognozė pasitvirtino. Ji buvo numatoma 1–1,5 laipsnio žemesnė už daugiametę normą. Rugpjūčio mėnesio prognozė, pagal kurią mėnesio temperatūra turėtų būti artima klimato normai, nesikeičia nuo birželio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius