Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuvos verslininkai dar laukia, kol jiems atsivers Taivano rinka

Lietuvai siekiant išplėsti verslo santykius su Taivanu, trečiadienį maždaug 20 verslo atstovų Taipėjaus maisto ir gėrimų parodoje pristatė savo produktus. Vieni džiaugėsi, kad žengti į šią rinką jiems nebuvo sudėtinga, nes susidomėjimas jų produkcija yra nemenkas, tačiau kiti tikino, jog kol kas padaryta tik pradžia. Lietuvos žemės ūkio viceministras Egidijus Giedraitis komentare 15min sakė, kad ekonominiai bendradarbiavimo procesai vyksta lėčiau, nei norėtųsi.

Trečiadienį Taipėjuje prasidėjo tradicinė maisto ir gėrimų paroda, kurioje verslininkai iš skirtingų pasaulio šalių pristato savo gaminius ir ieško galimybių ateiti į Taivano rinką. Tarp valstybių, pristatančių savo maistą ir gėrimus, antrą kartą buvo Lietuva. Šįkart Taipėjuje savo gaminius pristatė maždaug 20 Lietuvos įmonių.

Verslo atstovai 15min teigė, kad Taivano rinka jiems dar yra nauja. Sausainius gaminančios įmonės „Viktorija ir partneriai“ atstovė Milda, parodoje dalyvaujanti pirmą kartą, sakė, kad jų gaminamą produkciją surado patys taivaniečiai.

„Su Taivano rinka jau dirbame, esame atvežę jau ne vieną konteinerį produkcijos. Dabar tikimės išplėsti savo asortimentą čia. Matome perspektyvas, nes labai didelė rinka“, – kalbėjo įmonės atstovė.

Moteris neslėpė, kad kiekvienoje valstybėje, taip pat ir Taivane, yra savi reikalavimai verslininkams, kurie nori į šalį eksportuoti savo produkciją. Todėl nuo derybų dėl sausainių pardavimų pradžios iki pirmųjų produktų atvežimo praėjo maždaug keturi mėnesiai.

„Sakyčiau, kad tai įvyko visai greitai. Tačiau mūsų produkcija domėjosi patys taivaniečių prekybos centrai“, – kalbėjo Milda.

E.Giedraitis: tiek į Kiniją, tiek į Japoniją mūsų maisto prekės bandė patekti kelerius metus. Todėl būtų sunku tikėtis, kad labai greitai būtų kažkoks proveržis.

Įmonės „Volfas Engelman“ atstovas Marius Horbačiauskas tikino norįs didinti savo pardavimus Taivane. Esą šioje šalyje lietuviškas alus yra mėgstamas.

„Ko gero, geriau plėtoti verslą su tomis šalimis, su kuriomis mes draugaujame, nei su priešais ir tikėtis, kad bus kažko daug“, – kalbėjo M.Horbačiauskas.

Tikisi, kad eksportas į Taivaną didės

Lietuvos žemės ūkio viceministras E.Giedraitis, lankydamasis Taipėjuje teigė, kad kol kas prekybos apimtys su Taivanu nėra tokios, kokių norėtų mūsų šalis.

„Visi lūkesčiai, kad rinka atsiveria ir pradės važiuoti daugiau produktų, nes Lietuva – maistą gaminanti šalis ir daugelio produktų pagaminame daugiau, nei suvartojame“, – tikino viceministras.

Tačiau, pasak jo, lietuviškų gaminių eksportas į Taivaną šiuo metu nėra didelis.

„Eksportas nėra didelis, gal tik du milijonai [eurų – red. past.]. Jis auga, bet tai yra trys, keturi, šeši procentai. Norėtųsi, kad būtų daugiau. Ko gero, tai tik laiko klausimas. Tiek į Kiniją, tiek į Japoniją mūsų maisto prekės bandė patekti kelerius metus. Todėl būtų sunku tikėtis, kad labai greitai kažkoks proveržis būtų“, – sakė E.Giedraitis.

Jis taip pat pripažino, kad lietuviškos prekės nepatenka taip greitai į Taivano rinką, nes čia importo procedūros yra griežtos ir susitarti dėl konkretaus gaminio eksportavimo į Taivaną gali užtrukti ne vieną mėnesį.

Taipėjaus tarptautinė maisto ir gėrimų paroda vyksta Kinijoje sugriežtinus COVID-19 plitimo ribojimo priemones. Šalyje, kurios dalimi tarptautinė bendruomenė pripažįsta ir Taivaną, laikomasi nulinės susirgimų koronavirusu politikos, parodos dalyviai ir lankytojai turi atlikti griežtą patikrą. Su tuo susidūrė ir 15min žurnalistė bei visa Lietuvos delegacija. Reikalaujama ne tik pilnos vakcinacijos ir neigiamo koronaviruso testo, bet ir atliekamas papildomas patikrinimas dėl COVID-19 jau atskridus į Taipėjų.

Delegacijos nariai ir žiniasklaidos atstovai taip pat griežtai prižiūrimi lydinčių asmenų viso vizito metu.

Lietuva sparčiau plėtoti ekonominį bendradarbiavimą su Taivanu ėmėsi praėjusiais metais, kai Vilniuje buvo atidaryta Taivaniečių atstovybė. Šis žingsnis smarkiai supykdė Kiniją, anot jos, taip pažeidžiamas „vienos Kinijos“ principas.

Pastaruoju metu santykiai tarp Pekino ir Taipėjaus taip pat tampa vis labiau įtempti. Prieš kelias savaites Pekinas pagrasino Taipėjui karu, jei šis nuspręstų paskelbti nepriklausomybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius