Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Blinkenas po ginčo dėl AUKUS vadina Prancūziją gyvybiškai svarbia partnere

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ketvirtadienį pavadino Prancūziją gyvybiškai svarbia partnere Azijoje, Paryžiui pasipiktinus nauju JAV, Jungtinės Karalystės ir Australijos saugumo aljansu (AUKUS), paskandinusiu didelį Australijos kontraktą dėl prancūziškų povandeninių laivų pirkimo.
Antony Blinkenas
Antony Blinkenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Noriu pabrėžti, kad nėra regioninės takoskyros, skiriančios mūsų atlantinių ir Ramiojo vandenyno partnerių interesus“, – žurnalistams sakė A.Blinkenas.

„Norime surasti visas galimybes didinti savo transatlantinį bendradarbiavimą Indijos ir Ramiojo vandenynų regione, ir visame pasaulyje“, – sakė jis.

„Ypač Prancūzija šiuo požiūriu yra gyvybiškai svarbi partnerė“, – pabrėžė A.Blinkenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas, Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas ir JK vyriausybės vadovas Borisas Johnsonas trečiadienį paskelbė apie sudarytą naują trišalę partnerystę saugumo srityje – AUKUS.

Pagal šią partnerystę Australija taps vos antra šalimi, gavusia atominių povandeninių laivų su amerikietiškomis technologijomis.

Australija paskelbė atsisakanti didelio, bet vėluojančio ir pabrangusio įprastinių povandeninių laivų pirkimo iš Prancūzijos kontrakto ir iškeičianti jį į amerikietiškus atominius povandeninius laivus.

Šis netikėtas Australijos sprendimas labai papiktino Prancūziją.

Australijos gynybos ministras Peteris Duttonas ketvirtadienį sakė, kad amerikietiški povandeniniai laivai yra geresnis pasirinkimas.

„Galiausiai mūsų sprendimas paremtas tuo, kas geriausiai atitinka mūsų nacionalinio saugumo interesus“, – spaudos konferencijoje Vašingtone sakė jis.

Tuo metu Prancūzijos ambasada Vašingtone atšaukė penktadieniui planuotą iškilmingą vakarą ambasadoriaus rezidencijoje.

Renginiu turėjo būti paminėtos svarbaus Amerikos revoliucijos jūrų mūšio, kuriame didelį vaidmenį suvaidino Prancūzija, metinės. Tačiau ši proga tapo „rimtesnė“, nurodė ambasada ir pridūrė, kad ambasadoriaus renginys atšaukiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius