-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Feduta: rugsėjo 9 dieną A.Lukašenka nebebus Baltarusijos prezidentas

Pirmajame Aliaksandro Lukašenkos rinkiminiame štabe dar 1994 metais dirbęs žurnalistas Aliaksandras Feduta, po 2010-ųjų protestų keturis mėnesius praleidęs Baltarusijos KGB areštinėje, dabar prognozuoja tiksliai: A.Lukašenka nebedirbs šalies prezidentu nuo rugsėjo 9-osios. Kodėl?
Aliaksandras Feduta
Aliaksandras Feduta / „Twitter“ nuotr.

A.Fedutos teigimu, per kelias artimiausias dienas paaiškės, ar ilgai truks protestai, nes yra įvairiausių pranešimų, be to, panašu, kad įsibėgėja streikai.

„Jei Lukašenka paskelbs nepaprastąją padėtį, tai reikš, kad jis bus diktatorius ne tik šalies žmonių, bet ir viso pasaulio akyse. Manau, kad tai pabaigos pradžia – mes tik skaičiuosime dienas, kol jis pasitrauks“, – dėstė žurnalistas.

Jis pabrėžia, kad žmonėms, einantiems į gatves, reikia laikytis, nes režimas baltarusiams jau atrodo neteisėtas – visi esą supranta, kad Centrinė rinkimų komisija melavo skelbdama rezultatus.

„Tose 86 apylinkėse, kurių pirmininkai ir komisijų nariai atsisakė paklusti nurodymams bei sąžiningai suskaičiavo balsus, Lukašenka pralaimėjo Cichanouskajai – visose 86 apylinkėse. Tai labai rimtas simptomas. Vadinasi, naujų rinkimų atveju jis irgi pralaimėtų“, – kalbėjo A.Feduta.

Jis A.Lukašenką gerai pažįsta ir mano, kad Baltarusijos lyderis „tokiame strese“ laikosi ramiai. Esą jis žino, kaip laukti.

„Bet jis laukia, kol įvyks stebuklas ir žmonės tiesiog patys išsiskirstys. Bet stebuklų, kiek žinau, nebūna. Vadinamosios antrosios linijos miestuose OMON atsisakė mušti žmones. Tad turi gabenti riaušių miliciją iš vieno miesto į kitą. Tai irgi rimtas simptomas“, – sako A.Feduta.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Milicija Minske
AFP/„Scanpix“ nuotr./Milicija Minske

Kaip tęsti protestus be bent jau teorinės opozicijos lyderės, A.Lukašenkai per rinkimus iššūkį metusios Sviatlanos Cichanouskajos, kuri išvyko ar buvo išvežta į Vilnių? Ar lyderio reikia?

„Žinote, pirmosiomis dienomis nebuvo lyderio. Cichanouskaja buvo simbolis, šūkis, bet protestų ji neorganizavo.

Manau, kad dabar žmonės patys organizuojasi. Be to, žodį dar tars tokie miestai kaip Soligorskas ir Svetlogorskas – neatsitiktinai ten pradėta kalbėti apie streikus“, – aiškino A.Feduta.

Ne vienas, beje, jau pastebėjo, kad Rusijoje baltarusiams leidžiama piketuoti prie ambasados, nors šiaip ten vaiko net pavienius protestuotojus. Kodėl – ar Kremlius erzina A.Lukašenką?

„Kremlius taip stengiasi nusimesti politinę atsakomybę dėl paramos režimui, kuris praranda populiarumą.

Yra sakančių, kad Rusija gali pasinaudoti neramumais ir atsiųsti čia savo pajėgas, bet aš tuo netikiu. Tiesa, Maskva nori savotiško alibi demokratinės visuomenės akyse“, – sako A.Feduta.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Aliaksandras Lukašenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Aliaksandras Lukašenka

Apie elito skilimą jis kalbėti kol kas nelinkęs – juk visi galingiausi pareigūnai tokiais tapo A.Lukašenkos dėka ir yra nuo prezidento visiškai priklausomi.

„Kai jis kalbėjo parlamente, pagrindinė jo žinutė buvo tokia – jei manęs nebeliks, nebeliks ir jūsų“, – pastebėjo A.Feduta.

Jei jo pergalė nebus pripažinta, jo įgaliojimai nustos veikti, karieta virs moliūgu ir Aliaksandras Grigorjevičius nebebus Baltarusijos prezidentas.

Pasak eksperto, protestai dabar jau asmeniniai – daugelis baltarusių galvoja ne apie būsimo prezidento pavardę, o apie sąžiningus ir skaidrius rinkimus: „Jie į gatves eina ne dėl gerosios motinos, carienės Sviatlanos, o prieš žmogų, kuris uzurpavo valdžią ir pavogė jų balsus.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai Baltarusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai Baltarusijoje

A.Feduta sako žinantis, kad milicijos vadovams ir generolams vis sunkiau ką nors nurodyti pavaldiniams, ir įtariantis, jog svarbiausios ministerijos jau konfliktuoja.

„Geriausia išlaukti, kol Lukašenka pagal įstatymus leis sąžiningus rinkimus. Bet yra ir kitas variantas – sulaukti akimirkos, kai jis nustos būti teisėtu prezidentu. Tai bus jau greitai, rugsėjo pradžioje“, – kalbėjo A.Feduta.

Taip esą yra dėl to, kad A.Lukašenka vis atidėliojo prezidento rinkimų datą, kol galiausiai buvo paskelbta apie rugpjūčio 9-ąją.

„O lygiai po mėnesio, rugsėjo 9 dieną, jei jo pergalė nebus pripažinta, jo įgaliojimai nustos veikti, karieta virs moliūgu ir Aliaksandras Grigorjevičius nebebus Baltarusijos prezidentas“, – teigė A.Feduta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius