-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Lukašenka pripažino: Baltarusijos kariuomenė per silpna kariauti Ukrainoje

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad jo 40 tūkst. kariuomenė nepajėgi padėti Rusijai kariauti prieš Ukrainą, nors ir pripažino, kad jo šalis kare dalyvauja kitaip.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mūsų ginkluotosios pajėgos, na, kiek mes ten galime dislokuoti, 35-40 tūkstančių, jos neišspręs problemos (kare prieš Ukrainą – red.), bus tik blogiau“, – sakė Baltarusijos prezidentu pasiskelbęs A.Lukašenka, kurį cituoja Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

Baltarusijos diktatorius pareiškė, kad Baltarusija tik „pablogintų padėtį“, jei į Rusijos karą Ukrainoje tiesiogiai įsitrauktų jos ginkluotosios pajėgos. „Tai nėra Baltarusijos vaidmuo šiame konflikte“, – sakė A.Lukašenka.

„Niekada neneigiau, kad mes dalyvaujame specialioje karinėje operacijoje (kare prieš Ukrainą – red. past.), daugeliu aspektų. Bet mes nesiveliame, nieko nežudome, neįvedame ten gyvosios jėgos. Nes to nereikia“, – pridūrė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ir Baltarusijos kariai per bendras pratybas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ir Baltarusijos kariai per bendras pratybas

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo vyriausiojo operatyvinio skyriaus viršininko pavaduotojas brigados generolas Aleksejus Gromovas ketvirtadienį sakė, kad dalis Baltarusijos saugumo pajėgų personalo yra pasirengę dalyvauti kare Ukrainoje. Anot jo, tai gali būti apie 10–15 tūkst. žmonių.

Prieš mėnesį Baltarusija paskelbė, kad kartu su Rusija kuria bendras pajėgas, Baltarusijos teritorijoje bus dislokuota iki 9 tūkst. Rusijos karių ir apie 170 tankų.

Kalba apie derybas

A.Lukašenka dar kartą pareiškė, kad būtina „protingai derėtis su Rusija ir kalbėtis apie taiką“.

Ketvirtadienį anksčiau jis pareiškė, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis turėtų pradėti taikos derybas su šalimi agresore Rusija, jei nori išvengti didžiulių aukų ir visiško Ukrainos sunaikinimo.

„Viskas yra Ukrainos rankose. Ne todėl, kad aš noriu šią temą stumti Zelenskiui ir Ukrainai. Tikrai, dabar viskas yra Ukrainos rankose. Jei jie nenori daugybės žmonių mirčių.

Sunku, bet tai turi būti sustabdyta, nes po to bus visiškas Ukrainos sunaikinimas... Putinas gerokai prieš „operaciją“ pasakė, kad grės valstybingumo praradimas, tai bus Ukrainos sunaikinimas. Tai turi būti sustabdyta“, – tikino jis.

Ukrainos kariai kreipėsi į baltarusius: saugokitės Rusijos

Tuo tarpu Ukrainos ginkluotosios pajėgos ketvirtadienį išplatino skubų vaizdo kreipimąsi į Baltarusijos gyventojus.

„Rusijos specialiosios tarnybos rengia provokacijas jūsų teritorijoje, jų teroro aktų taikiniu gali tapti ypatingos svarbos infrastruktūros objektai, visų pirma Astravo atominė elektrinė“, – teigiama pranešime.

Ukrainos kariuomenės generalinis štabas pareiškė, kad Rusija „bet kokiomis priemonėmis“ bando įtraukti Baltarusiją į karą su Ukraina.

Ukrainos kariuomenė prašo baltarusių reikalauti, kad jų vadovybė laikytųsi Baltarusijos konstitucijos 18 straipsnio, siūlo visuomenei stebėti įtartinų asmenų ir transporto priemonių veiksmus prie ypatingos svarbos infrastruktūros objektų, pranešti apie tokius veiksmus teisėsaugos institucijoms, o jei jos nereaguotų, visomis įmanomomis priemonėmis informuoti tarptautinę bendruomenę.

„Ukraina nelaiko jūsų šalies, o juo labiau – jūsų žmonių – priešu... Neketiname ir neplanuojame imtis jokių agresyvių veiksmų Baltarusijoje. Tokia yra oficiali Ukrainos pozicija. Šiandien daug kas priklauso nuo kiekvieno žmogaus, tikimės jūsų budrumo ir supratimo apie situaciją“, – skelbiama pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius