Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistane moterys protestuoja prieš Talibano įsaką viešumoje dėvėti burkas

Afganistano sostinėje antradienį keliolika moterų surengė protestą prieš naują Talibano įsaką, įpareigojantį moteris viešumoje dėvėti visą kūną, įskaitant veidą, dengiančius drabužius.
Protestas Afganistane
Protestas Afganistane / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Afganistano aukščiausiasis lyderis ir Talibano vadas Hibatullah Akhundzada įsaką moterims viešumoje dėvėti visą kūną dengiančius drabužius, pageidautina – tradicinę burką, paskelbė praėjusį savaitgalį.

Tai naujausias iš virtinės griežtų apribojimų Afganistane, kur į valdžią sugrįžę islamistai panaikino nedidelius laimėjimus moterų teisių srityje, pasiektus po to, kai 2001 metais per JAV vadovautą invaziją buvo nuverstas ankstesnis Talibano režimas.

„Teisingumo, teisingumo!“ – skandavo Kabulo centre susirinkusios protestuotojos, kurių daugelis buvo nepridengtais veidais.

Protestuotojos taip pat skandavo „Burka nėra mūsų hidžabas!“, taip išreikšdamos savo nepritarimą nurodymui vietoje hidžabo, nebūtinai uždengiančio veidą, viešumoje dėvėti burką, kuri visiškai dengia kūną ir veidą ir yra su tankiu tinkleliu akių zonoje.

Po trumpos eisenos moterų protesto eitynes nutraukė talibų kovotojai, kurie taip pat trukdė žurnalistams nušviesti šią akciją.

H.Akhundzados įsakas, kuriuo moterims taip pat nurodoma „likti namie“, jei jos neturi svarbaus darbo už namų ribų, sulaukė griežto tarptautinio pasmerkimo.

„Norime gyventi kaip žmonės, o ne kaip gyvūnai, laikomi nelaisvėje namų kampe“, – sakė protesto akcijoje dalyvavusi Saira Sama Alimyar.

H.Akhundzada taip pat nurodė valdžios institucijoms atleisti iš darbo valstybės tarnautojas, kurios nesilaiko naujų aprangos reikalavimų, taip pat nušalinti nuo pareigų vyrus, jei jų žmonos ir dukros nepaiso nurodymo dėvėti burką.

Per du dešimtmečius po ankstesnio talibų režimo nuvertimo moterys pasiekė tam tikrų laimėjimų švietimo, darbo ir viešojo gyvenimo srityse, tačiau šalis išliko itin konservatyvi ir patriarchalinė.

Kaimiškose šalies vietovėse daugelis moterų du pastaruosius dešimtmečius toliau dėvėjo burkas.

Tačiau keli teologai ir aktyvistai teigia, kad islamo kanonai nereikalauja, jog moterys slėptų veidą, ir tai yra Talibano nustatytas aprangos kodas, skirtas varžyti moteris.

Nors talibai žadėjo, kad šįkart jų valdymas bus nuosaikesnis, palyginti su 1996–2001 metų režimu, tačiau per pirmuosius mėnesius nuo sugrįžimo į valdžią grąžino daugelį suvaržymų.

Iš pradžių kai kurios afganistanietės bandė priešintis suvaržymams ir rengė nedidelius protestus, reikalaudamos teisės į mokslą ir darbą.

Tačiau Talibanas greitai sučiupo protestų organizatores ir neleido joms palaikyti jokių kontaktų su kitais asmenimis, tuo pat metu neigdamas, kad jos sulaikytos.

Dauguma jų, paleistos į laisvę, nebekritikavo Talibano sprendimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius