-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Afrika nevykdys Hagos teismo išduoto Muamaro Kadhafi arešto orderio

Afrikos šalys nevykdys Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) išduoto Libijos lyderio Muamaro Kadhafi arešto orderio, penktadienį per viršūnių susitikimą nusprendė Afrikos Sąjunga (AS).
Afrikos Sąjungos šalių lyderiai nusprendė nepalaikyti Tarptautinio baudžiamojo teismo pozicijos dėl Muamaro Kadhafi.
Afrikos Sąjungos šalių lyderiai nusprendė nepalaikyti Tarptautinio baudžiamojo teismo pozicijos dėl Muamaro Kadhafi. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Susitikime Pusiaujo Gvinėjoje buvo nuspręsta, kad pirmadienį išduotas arešto orderis trukdo pastangoms rasti taikų sprendimą M.Kadhafi pajėgų ir Libijos sukilėlių konfliktui. Viršūnių susitikimo dalyviai nusprendė, kad „AS narės nebendradarbiaus vykdant šį arešto orderį“, sakoma sprendimo tekste.

Šis orderis „rimtai komplikuoja pastangas dėl suderėto politinio krizės Libijoje sprendinio, kuriuo taip pat, abipusiai sutvirtinančiu būdu, bus imtasi klausimų, susijusių su nebaudžiamumu ir susitaikymu“, sakoma tekste.

53 valstybes vienijanti AS 2009 metais panašios pozicijos laikėsi ir dėl TBT arešto orderio Sudano prezidentui Omarui al Bashirui, kaltinamam genocidu, karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui Darfūre.

Penktadienį priimtame AS pareiškime Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba raginama įsikišti ir sustabdyti teisinius veiksmus prieš Libiją „teisingumo ir taikos šioje šalyje vardan“.

Be to, AS išteisino Čadą, Keniją ir Džibutį dėl to, kad jie buvo priėmę O.al Bashirą po jo arešto orderio išdavimo. AS teigimu, šios šalys „veikė siekdamos taikos ir stabilumo savo atitinkamuose regionuose“.

AS yra nusistačiusi ne prieš TBT, o prieš tai, kokiu būdu jis, regis, taikosi į Afrikos žemyną, žurnalistams sakė AS komisijos pirmininkas Jeanas Pingas.

„Problemų yra ne tik Afrikoje. Tai kodėl niekas kitas, išskyrus afrikiečius, nėra teisiamas šiame teisme? – klausė jis. – Ar tai reiškia, kad Pakistane, Afganistane, Gazos ruože, Čečėnijoje nieko nevyksta?“

Apie TBT prokurorą Luisą Moreno-Ocampo jis pareiškė: „Mes sakome jam: skaityk įstatymą, nedaryk politikos. Kaip pasakė vienas prezidentas: „Ocampo, tai pokštas.“

M.Kadhafi grasina Europai rengti atakas kaip „skėriai ir bitės“, jei NATO tęs karą iš oro

Tuo tarpu Libijos lyderis M.Kadhafi penktadienį pagrasino keršyti Europai, jei NATO nenutrauks savo operacijų, ir perspėjo, kad jam ištikimos pajėgos gali surengti geliančias atakas kaip „skėriai ir bitės“.

AS yra nusistačiusi ne prieš TBT, o prieš tai, kokiu būdu jis, regis, taikosi į Afrikos žemyną, žurnalistams sakė AS komisijos pirmininkas Jeanas Pingas.„Libijos žmonės yra pajėgūs vieną dieną perkelti šią kovą į Europą ir Viduržemio jūrą“, – pareiškė M.Kadhafi, kurio kalba per garsiakalbius buvo transliuojama tūkstančiams lojalistų, susirinkusių simbolinę reikšmę turinčioje Tripolio Žaliojoje aikštėje.

„Jie galėtų atakuoti jūsų namus, jūsų biurus, jūsų šeimas, kurios galėtų tapti teisėtais kariniais taikiniais, nes jūs mūsų biurus, būstines, namus ir vaikus pavertėte kariniais taikiniais, kurie, kaip sakote, yra teisėti“, – sakė M.Kadhafi.

„Jei nuspręsime tai padaryti, esame pajėgūs mestis į Europą kaip skėrių ar bičių pulkai. Tad patariame jums atsitraukti, kol nepatyrėte katastrofos“, – perspėjo jis. Libijos lyderis kalbėjo minėdamas 100 NATO karinės kampanijos šioje Šiaurės Afrikos valstybėje dienų.

M.Kadhafi režimas per keturis savo valdymo dešimtmečius pagarsėjo tuo, kad ginklavo kovotojų grupuotes, pradedant Šiaurės Airija ir baigiant Filipinais, be to, yra laikomas atsakingas už virtinę sprogdinimų, kurių taikiniai buvo Vakaruose, taip pat – ir Europoje.

M.Kadhafi pažadėjo, kad jo pajėgos nugalės NATO, ir paragino Europos lyderius kalbėtis su jo žmonėmis „ir genčių vadovais“, kad būtų rastas šios užsitęsusios krizės sprendimas. Jis pridūrė, kad yra pasirengęs padėti.

„Atsitraukite, jūs neturite šansų įveikti šios drąsios liaudies, – sakė jis, kreipdamasis į NATO. – Libijos žmonės nugalės šias kryžininkų NATO pajėgas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius