Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Akimirkos ledi: pasitraukianti L.Truss palieka į bedugnę riedančią Didžiąją Britaniją

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Liz Truss neatlaikė visuotinio spaudimo ir ketvirtadienį paskelbė apie savo atsistatydinimą. Jai užteko vos penkių savaičių, kad pagilintų politinę ir ekonominę krizę, į kurią Didžioji Britanija pateko po sprendimo išstoti iš Europos Sąjungos. L.Truss vyriausybė ėmė plyšinėti per siūles ir buvo tik laiko klausimas, kada ji atsistatydins, rašo Didžiosios Britanijos visuomeninis transliuotojas BBC.
Liz Truss
Liz Truss / „Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Liz Truss pakeitė Borisą Johnsoną ir rugsėjo 6 d. tapo premjere, o po 45 dienų atsistatydino. Ankstesnis rekordas – 119 dienų – priklausė George'ui Canningui, kuris mirė eidamas pareigas 1827 m.
  • L.Trussi labai greitai susidūrė su problemomis. Jai pritariant finansų ministras Kwasi Kwartengas trečiąją savaitę pristatė 45 mlrd. svaro sterlingų mokesčių mažinimo programą, kuri staigiai sukėlė didžiulių ekonominių problemų. L.Truss tuo metu tvirtino, jog tai buvo „teisingas sprendimas“, bet dabar beveik viskas atšaukta.
  • L.Truss atvirai kritikavo ne tik opozicija, bet ir kai kurie jos pačios partijos nariai parlamente. Jai teko samdyti buvusius varžovus Grantą Shappsą ir Jeremy Huntą, kad užkamšytų spragas savo vadovaujamoje komandoje.
  • Kol kas neaišku, kas pakeis L.Truss. Ji liks Konservatorių partijos lydere ir premjere, kol kitą savaitę bus surengti naujo lyderio rinkimai.
  • Ji buvo paskutinė karalienės Elžbietos II paskirta ministrė pirmininkė. Karalienė paskyrė L.Truss likus kelioms dienoms iki jos mirties, o jos vadovavimas prasidėjo 10 dienų gedulo laikotarpiu.
  • L.Truss iki pasukdama į politiką dirbo ekonomiste bendrovėse „Shell“ ir „Cable & Wireless“, o 2000 m. ištekėjo už buhalterio Hugh O'Leary. Jie turi dvi dukteris.

Per penkias savaites L.Truss prarado du svarbiausius ministrus, parlamentinės frakcijos ir rinkėjų paramą. Jos palankumo reitingas siekia vos 15 proc. – mažiau nei bet kurio Didžiosios Britanijos ministro pirmininko per visą šiuolaikinę istoriją. Dar blogiau – jos „Brexit“ įkvėptas energingas reformų planas nesulaukė rinkų palankumo, todėl kilo pavojus finansiniam stabilumui, pensijų sistemai ir visai ekonomikai.

Daugiau nei 12 metų Didžiąją Britaniją valdžiusios torių partijos valdžia taip pat jau pradeda kelti abejonių. Opozicija garsiai reikalauja pirmalaikių visuotinių rinkimų.

Per pastaruosius ketverius metus pasikeitė trys ministrai pirmininkai, o per pastaruosius keturis mėnesius – keturi finansų ministrai. Tai jau yra chaosas, nes iždo vadovas (dar vadinamas kancleriu) yra dešinioji ministro pirmininko ranka, vyriausiasis vyriausybės ministras. Jiems priskirta net šalia vyriausybės vadovo rezidencijos esanti Dauningo gatvės 11 rezidencija.

Per pastaruosius ketverius metus pasikeitė trys ministrai pirmininkai, o per pastaruosius keturis mėnesius – keturi finansų ministrai.

Pastarųjų savaičių įvykiai ir L.Truss veiksmai privedė vieną iš septynių labiausiai išsivysčiusių pasaulio valstybių prie socialinio, politinio ir ekonominio žlugimo slenksčio.

Radikalus planas ir greitas atsistatydinimas

Viskas prasidėjo, kai „Brexit“ ideologas Borisas Johnsonas įklimpo skandaluose ir buvo priverstas atsistatydinti. Jo įpėdine toriai išsirinko L.Truss, kuri B.Johnsono Vyriausybėje ėjo užsienio reikalų ministrės pareigas.

AP/„Scanpix“ nuotr./Elžbieta II ir Liz Truss
AP/„Scanpix“ nuotr./Elžbieta II ir Liz Truss

L.Truss palaikė kraštutinės dešiniosios pakraipos Konservatorių partijos parlamentinės frakcijos nariai, kurie pasisakė už griežtą „Brexit“, visišką ekonomikos reguliavimo panaikinimą, mokesčių ir socialinių išlaidų mažinimą.

L.Truss pristatė savo ekonominį planą, kuriame numatė mažinti mokesčius turtingiesiems, panaikinti planuojamus didinti mokesčius verslui ir apipilti žmones pinigais, reaguojant į kylančias eletros energijos ir dujų kainas. L.Truss vylėsi taip laimėti Ukrainą užpuolusio Rusijos prezidento Vladimiro Putino pradėtą energetinį karą prieš Europą.

Radikalaus L.Truss plano kaina – apie ketvirtį trilijono svaro sterlingų, tačiau nei ji, nei jos finansų ministras Kwasi Kwartengas nepasakė, iš kur bus gauti pinigai. Jie pažadėjo tai pasakyti lapkričio pabaigoje, rašo BBC.

Tų, kurie investavo savo ir kitų žmonių pinigus į Didžiosios Britanijos ekonomiką, tarpe kilo panika. Perspektyva tapti kreditoriumi šalies, kurios biudžete žioji ketvirčio trilijono svaro sterlingų skylė, išgąsdino investuotojus. Truss-Kwartengo planas vedė šalį į žlugimą, o ne į klestėjimą, todėl reikėjo kažko imtis.

L.Truss iš pradžių atmetė visas pretenzijas ir atsakė trijų žodžių šūkiais: „Augimas, augimas ir augimas“, „Padarysime, padarysime, padarysime“.

Tai nepadėjo. Tuomet prireikė aukos. Auka tapo finansų ministras K.Kwartengas. Tačiau tai vis tiek nepadėjo.

Ir spauda, ir parlamento nariai beveik savaitę uždavinėjo L.Truss tą patį klausimą: kodėl jūs vis dar čia?

„Visiška betvarkė“

Po finansų ministro atsistatydinimo įvykiai ėmė sparčiai rutuliotis.

Atleistą K.Kwartengą pakeitė Jeremy Huntas, kuris neseniai varžėsi su L.Truss dėl partijos lyderio ir premjero posto. Jis nedelsdamas perrašė ministrės pirmininkės programą.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Jeremy Huntas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Jeremy Huntas

Visos L.Truss paskelbtos reformos atsidūrė šiukšlių dėžėje. Buvo atšaukti vienų mokesčių sumažinimas, atsisakymas didinti kitus mokesčius ir net iš dalies arba visiškai panaikintos kompensacijos žmonėms, gavusiems smarkiai išaugusias sąskaitas už dujas ir elektros energiją. Be to, J.Huntas neatmetė galimybės, kad bus atliekami tolesni pakeitimai, o tai yra visiškai priešinga L.Truss libertarinei krypčiai.

Pasak BBC, dar nėra buvę Didžiosios Britanijos demokratijos istorijoje, kad į valdžią ateitų ministrė pirmininkė, paskelbtų naują kursą, bet iš karto gautų į sprandą, atšauktų visus įsipareigojimus ir liktų valdžioje.

Todėl trečiadienį per pirmąją premjerės savaitinę ataskaitą parlamentui opozicija ne kartą klausė: jei viskas, su kuo ministrė pirmininkė atėjo į valdžią, buvo atmesta, o kodėl L.Truss vis dar neatsistatydino?

Ji atsakė, kad žmonės kenčia ir dabar ne laikas keisti arklius brastoje. Opozicija garsiai juokėsi ir baubė.

Dar nespėjo baigtis aštrūs debatai Parlamente, o iš Vidaus reikalų ministerijos vadovės pareigų atsistatydino antroji pagrindinė vyriausybės ministrė Suella Braverman.

„Scanpix“/AP nuotr./Suella Braverman
„Scanpix“/AP nuotr./Suella Braverman

Oficialiai – dėl įslaptinto vyriausybės dokumento nutekinimą iš jos asmeninio mobiliojo telefono. Šį dokumentą ministrė išsiuntė iš asmeninio elektroninio pašto ir pripažino klaidą. Tačiau iš atsistatydinimo laiško buvo aišku, kad net ir artimiausi L.Truss bendražygiai palieka skęstantį laivą.

S.Braverman atvirai užsiminė, kad atėjo laikas pačiai L.Truss atsistatydinti, nes reikia pripažinti klaidas ir „negalime apsimesti, kad neklydome, ir viskas kažkaip stebuklingai išsispręs savaime“.

„Tai visiška betvarkė“, – bendrą ekspertų nuotaiką perteikė vienas iš „Eurasia Group“ analitinio centro vadovų Midge'as Rahmanas.

Ekspertai teigia, kad dabar didžiausias iššūkis valdžios institucijoms yra atkurti ekonominį stabilumą, greitai išrinkti naują pasitikėjimą Parlamente turintį Konservatorių partijos lyderį ir premjerą, parengti naują subalansuotą biudžetą ir atkurti vienybę susiskaldžiusioje valdančiojoje torių partijoje.

Kuo čia dėtas „Brexit“?

BBC teigia, kad L.Truss atsistatydinimas yra logiška skyrybų su ES projekto tąsa.

Bendroje ekonominėje erdvėje Didžioji Britanija per 40 metų iš „Europos ligonio“ tapo išsivysčiusios ekonomikos šalimi ir vartais investicijoms į ES. Tačiau pastarąjį dešimtmetį gerovės augimas sustojo.

Per 12 konservatorių valdymo metų Jungtinėje Karalystėje dėl 2008 m. pasaulinės finansų krizės, Škotijos nepriklausomybės referendumo „ne“ ir referendumo dėl išstojimo iš ES „taip“ buvo smarkiai sumažintos socialinės išlaidos.

„Brexit“ užbaigė referendumą sumaniusio ministro pirmininko Davido Camerono karjerą. Torių partija vietoj jo išrinko Theresą May. Ji bandė išspręsti pagrindinį „Brexit“ klausimą: kaip atsisveikinti su artimiausia ir turtingiausia rinka netapus skurdesniu ir nesuskaldžius šalies, nes tarp Šiaurės Airijos, kuri yra Jungtinės Karalystės dalis, ir Airijos Respublikos, kuri yra ES narė, nėra sienos.

Th.May pasirinko vienintelį galimą variantą – pusiau „Brexit“. Kai Didžioji Britanija lieka ES muitų zonoje, kad išvengtų jūros sienos su Šiaurės Airija. Konservatoriams šis variantas netiko, todėl ją pakeitė „Brexit“ ideologas ir veidas Borisas Johnsonas.

Jis sutiko su vidinės jūros sienos idėja, pristatė ją kaip galutinį „Brexit“ sprendimą, laimėjo rinkimus ir užsitikrino tvirtą torių daugumą parlamente iki 2024 m. Žodis „Brexit“ išnyko iš britų politinės leksikos.

„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

Tačiau problemos neišnyko. Ilgainiui tapo aišku, kad B.Johnsono pasiūlytas variantas neveikia ir kad susitarimo su ES pasiekti neįmanoma. Žadėti „Brexit“ dividendai nebuvo gauti, o šalis patyrė vis didesnius nuostolius.

Ekonominių ir socialinių tyrimų instituto skaičiavimais, dėl „Brexit“ prekyba su ES sumažėjo 20 proc.

Remiantis Anglijos banko prognozėmis, ateinančiais metais gyventojų pragyvenimo lygis sumažės labiausiai per 60 metų tokių skaičiavimų istoriją.

Šiuo metu Britanijos darbo našumas yra mažas, infliacija auga sparčiausiai, o ekonomikos augimas lėčiausias tarp visų jos konkurentų. Didžiosios Britanijos ekonomikos apimtis vis dar yra 0,2 proc. mažesnė nei prieš COVID-19 pandemiją, tuo tarpu euro zonos ekonomika yra 1,8 proc. didesnė, o JAV atsigavo dar praėjusią žiemą.

VIDEO: Iš pareigų pasitraukiantis B.Johnsonas: JK išlaikys ekonominę jėgą

Rinkėjai tai jaučia.

Remiantis Anglijos banko prognozėmis, ateinančiais metais gyventojų pragyvenimo lygis sumažės labiausiai per 60 metų tokių skaičiavimų istoriją.

Dabar toriams tenka nelengvas uždavinys – grąžinti šalį į klestėjimo ir socialinės santarvės kelią. Paprasti receptai jau išbandyti. Laukia sunkūs sprendimai.

Jungtinės Karalystės analitinio centro „Resolution Foundation“ atliktais skaičiavimais, šalis atsidūrė ties didžiausio nuo 1993 m. mokesčių didinimo riba, ir tai dar ne pabaiga. Kad būtų pasiekti užsibrėžti tikslai, reikės sumažinti dešimtis milijardų svaro sterlingų išlaidų mokykloms, ligoninėms, policijai, kelių remontui, įperkamam būstui ir socialinėms išmokoms.

Prieš L.Truss atsistatydinant, naujasis iždo kancleris J.Huntas spalio 31 d. turėjo paskelbti skubų taupymo planą. Jis turėjo atskleisti, ką ir kur reikės sumažinti. Ir net šis neryškus politikas dabar yra populiaresnis už savimi itin pasitikėjusią L.Truss, kuri visiems žadėjo mokesčių mažinimą ir šviesią ateitį.

L.Truss bandė mėgdžioti Margaret Thatcher. „Geležinė ledi“ valdžioje buvo daugiau nei dešimt metų. L.Truss net dešimt savaičių, praleistų dirbant Didžiosios Britanijos ministre pirmininke, galėjo būti pasiekimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius