Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 17 /20:14

A.Navalno šeima neranda jo kūno: kas žinoma

Pagrindinis Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas penktadienį mirė ypatingojo režimo pataisos kolonijoje Arktyje, pranešė Rusijos federalinė įkalinimo įstaigų tarnyba. Tą šeštadienio popietę patvirtino ir jo atstovė spaudai. Kolonijoje apsilankiusiai A.Navalno motinai buvo išduotas sūnaus mirtį patvirtinantis dokumentas. Opozicionieriaus palaikai išvežti tirti, reikalaujama juos grąžinti šeimai. Taip pat pranešama, kad į vietos morgą nuvykusi politiko mama sužinojo, kad sūnaus kūno ten nėra. Kremlius po A.Navalno mirties tyli.

Naujausias šeštadienio naujienas apie Rusijos opozicijos veikėjo A.Navalno mirtį sekite žemiau:

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

A.Navalno šeima neranda jo kūno: kas žinoma

16:07

Iki šeštadienio pavakarės, kaip skelbė A.Navalno bendražygiai ir užsienio žiniasklaida, buvo nežinoma, kur yra netikėtai kolonijoje Sibire mirusio Rusijos opozicionieriaus palaikai.

  • Kolonijoje IK-3 Charpe A.Navalno motinai ir advokatui buvo pranešta, kad politiko kūnas yra Salechardo morge. Jiems ten nuvykus paaiškėjo, kad morgas uždarytas. Paskambinęs ant durų nurodytu telefono numeriu A.Navalno advokatas sužinojo, kad kūno morge nėra.
„Scanpix“/„Reuters“ nuotr./A.Navalno mama ir advokatas atvyko į Rusijos tyrimų komitetą Salecharde
„Scanpix“/„Reuters“ nuotr./A.Navalno mama ir advokatas atvyko į Rusijos tyrimų komitetą Salecharde
  • Kitam A.Navalno advokatui Salechardo Tyrimo komitetas sakė, kad politiko mirties priežastis „nenustatyta“ ir „buvo atliktas pakartotinis histologinis tyrimas“. Tyrimo komitetas pranešė, kad kūnas artimiesiems nebus atiduotas, kol nebus baigtas patikrinimas.
  • Tuo pačiu metu, kaip socialiniame tinkle „X“ rašė A.Navalno atstovė spaudai Kira Jarmyš, Tyrimų komitetas advokatams pasakė, kad „patikrinimas baigtas, nusikaltimo nėra“.
  • Be to „Telegram“ kanalas „Astra“ teigia, kad prisiskambino į teismo medicinos ekspertizės biurą Salecharde ir ten buvo pasakyta, kad „jie nepriėmė jokių kūnų iš kolonijų“.

Žmogaus teisių organizacijos, ginančios ir kalinių teises, atstovas naujienų portalui Meduza.io  sakė, kad po mirties kolonijoje velionio kūnas turi būti perkeltas į artimiausios valstybinės ar savivaldybės sveikatos priežiūros įstaigos morgą.

Tuo pat metu žinoma, kad Jamalo-Neneco autonominio apygardos Tyrimo komiteto skyrius pradėjo tyrimą dėl A.Navalno mirties.

Maskvoje rusai tylioje neviltyje gedi A.Navalno

20:14

Snieguotą debesuotą šeštadienį gedintieji Maskvoje nenutrūkstamu srautu tyliai nešė gėles prie improvizuotų memorialų, skirtų opozicijos lyderiui Aleksejui Navalnui, kuris mirė kalėjime būdamas 47 metų.

Kremliaus kritikas, daugiau kaip trejus metus praleidęs už grotų, daugelio rusų buvo laikomas didžiausia viltimi, kad po ilgų metų vis didėjančios priespaudos valdant prezidentui Vladimirui Putinui, padėtis šalyje pasikeis.

Šimtai gėlių, žvakių ir raštelių ant vieno memorialo, žmonių sukurto aplink „Gedulo siena“ vadinamą paminklą sovietmečio represijų aukoms, pradėjo kauptis nuo ankstyvo ryto.

STRINGER / REUTERS
STRINGER / REUTERS

Kai kurie prie memorialo atėjo su šeimomis ir vaikais. Kiti verkė.

„Aleksejaus Navalno mirtis yra blogiausia, kas galėjo nutikti Rusijai“, – rašoma viename raštelyje, įsiterpusiame tarp gėlių ir velionio politiko nuotraukų.

 „Mes nepamiršime, mes neatleisime“, – rašoma kitame.

Viename popieriaus lape, adresuotame V.Putinui, didžiosiomis raidėmis parašyta: „Kas kitas?“

„Navalnas suteikė mums viltį, kad neteisybė gali būti nugalėta“, – sakė 40-metis vairuotojas Aleksandras.

„Jo dėka patikėjau, kad vieną dieną galėsime sukurti gražiąją ateities Rusiją.“

Nepriklausoma Rusijos žiniasklaidos priemonė „Sota“ pranešė, kad policija sulaikė daugiau kaip 15 žmonių, atėjusių čia pagerbti A.Navalno atminimo.

Paminkle – įspūdingoje bronzinėje skulptūroje, kurią 2017 metais atidengė V.Putinas – pavaizduotos didelės beveidės žmonių figūros ir 22 kalbomis iškaltas žodis „Atmink“.

Paminklas pastatytas gatvėje, pavadintoje sovietų fiziko ir Nobelio taikos premijos laureato Andrejaus Sacharovo, tarptautiniu mastu žinomo dėl savo veiklos žmogaus teisių srityje, vardu.

„Tylus solidarumas“

A.Navalno atminimo pagerbimai Maskvoje, kad ir kokie tylūs ir orūs jie būtų, yra svarbus pasipriešinimo aktas šalyje, kurioje uždrausta bet kokios formos politinė opozicija.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai matė keturis sulaikytus žmones ir dešimtis policijos pareigūnų, apsupusių teritoriją ir neleidžiančių žmonėms pasilikti.

Kai kurie žmonės dėjo atneštas gėles į sniegą ant netoliese esančio šaligatvio.

Kitą improvizuotą memorialą, vėlų penktadienį atsiradusį sostinės Lubiankos aikštėje, per naktį greitai išardė grupė žmonių, vilkinčių civiliais drabužiais.

Viena moteris, dalyvavusi tame pagerbime, sakė, kad atėjo pasidalyti „tyliu solidarumu“.

„Nesu Navalno šalininkė. Tačiau norėjau parodyti pagarbą šiam politiniam kaliniui. Ir pabūti tą vakarą su žmonėmis, kurie pritaria mano pozicijai“, – sakė 45 metų gydytoja Jelena.

„Ir pajutau ne liūdesį, o neapykantą tiems, kurie jį nužudė“, – pridūrė ji.

Vakarų lyderiai yra pareiškę, kad atsakingu už A.Navalno mirtį turėtų būti laikomas V.Putinas.

Kremlius penktadienį supeikė Vakarus už „isteriškus“ pareiškimus dėl jo mirties ir pabrėžė, kad vyksta jos aplinkybių tyrimas.

Tačiau tai menkai paguodė opoziciją, kurios visi svarbiausi lyderiai per pastaruosius 30 metų buvo ištremti, įkalinti arba nutildyti.

G.Landsbergis po A.Navalno mirties: V.Putinas naikina Rusijos pilietinę visuomenę

17:20

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas naikina savo šalies pilietinę visuomenę ir jaučiasi dėl to nebaudžiamas, po Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirties sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Gabrielius Landsbergis sako, kad reikia taikyti sankcijas su opozicijos lyderio mirtimi susijusiems asmenims.

„Putinas yra pasiekęs visišką nebaudžiamumo lygį, jam absoliučiai nerūpi Vakarų nuomonė, jis mano, kad Vakarų rankos jo nebepasieks. Todėl privalome spausti Putino režimą bei sankcionuoti žmones, kurie prisidėjo prie Navalno nužudymo“, – ministerijos pranešime teigia G.Landsbergis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

Ministras šeštadienį Miuncheno saugumo konferencijoje susitiko su Rusijos opozicijos atstovais su Michailu Chodorkovskiu, Gariu Kasparovu ir Dmitrijumi Gudkovu, su kuriais aptarė veiklos tikslus.

Pasak G.Landsbergio, aktyvi opozicija V.Putinui būtina, nes dėl dabartins Kremliaus režimas kelia pavojų visam pasauliui.

„Kremliaus režimo valdomos Rusijos keliama grėsmė išlieka – jos akivaizdoje niekas Europoje ir pasaulyje negali jaustis saugus. Todėl svarbu ir toliau visapusiškai padėti Ukrainai. Tuo pačiu aktyvi opozicija V.Putinui būtina ne tik užsienyje, bet ir pačioje Rusijoje, kuri siektų pokyčių Rusijos politinėje sistemoje”, – sako G.Landsbergis.

Po A.Navalno mirties kalėjime Kremlius tyli

17:18

Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno staigi mirtis kalėjime šeštadienį nesulaukė jokios Kremliaus reakcijos, nors Vakaruose reiškiama vis daugiau kaltinimų, kad už jo mirtį yra atsakingas Rusijos režimas.

47-erių metų A.Navalnas trejus metus praleido už grotų vis blogėjančiomis sąlygomis, kol penktadienį kalėjimo vadovybė staiga paskelbė, kad „po pasivaikščiojimo jis blogai pasijuto“ ir mirė.

Dėl jo mirties Rusijos opozicija neteko savo lyderio likus vos mėnesiui iki rinkimų, kuriuose, kaip manoma, pergalė vėl atiteks prezidentui Vladimirui Putinui, ir tęsiantis precedento neturinčiam valdžios susidorojimui su kitaminčiais.

RITZAU SCANPIX / via REUTERS
RITZAU SCANPIX / via REUTERS

Iš pradžių piktai atmetusios kaltinimus dėl savo kaltės, Rusijos valdžios institucijos šeštadienį beveik neužsiminė apie jo mirtį. 

Tuo tarpu Vakaruose girdima vis daugiau pasmerkimo balsų.

„Neapsigaukite, už Navalno mirtį yra atsakingas Putinas“, – penktadienį pareiškė JAV prezidentas Joe Bidenas, išreiškęs tokią pat nuomonę, kaip ir kiti lyderiai, kurie beda pirštu į Kremlių.

Australijos užsienio reikalų ministrė Penny Wong šeštadienį pažymėjo, kad A.Navalno „didvyriškas pasipriešinimas represiniam ir neteisingam Putino režimui įkvėpė pasaulį“.

„Mes laikome Rusijos vyriausybę visiškai atsakinga už elgesį su juo ir jo mirtį kalėjime“, – parašė P.Wong socialiniame tinkle „X“ (buvusiame „Twitter“). 

Nobelio taikos premijos laureatas Dmitrijus Muratovas sakė, kad A.Navalno mirtis buvo žmogžudystė ir kad visus trejus metus, kuriuos praleido kalėjime, jis buvo kankinamas.

Rusijos policija suskubo išardyti improvizuotus memorialus ir išvaikyti nedidelius susibūrimus žmonių, atėjusių pagerbti mirusio opozicijos lyderio atminimo, ir sulaikė mažiausiai 100 žmonių.

Socialiniuose tinkluose pasklidusioje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip naktį grupė civiliais drabužiais vilkinčių žmonių nuima gėles nuo paminklo Maskvos Lubiankos aikštėje, o policija tyliai tai stebi.

V.Putinas, kuris, kaip plačiai žinoma, niekada neminėjo A.Navalno vardu, penktadienį lankėsi Urale ir apie opozicijos lyderio mirtį nė neužsiminė.

Tuo tarpu Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas penktadienį apkaltino Vakarų lyderius „absoliučiai nepriimtina“ ir „isteriška“ reakcija į A.Navalno mirtį.

A.Navalno šeima neranda jo kūno: kas žinoma

16:07

Iki šeštadienio pavakarės, kaip skelbė A.Navalno bendražygiai ir užsienio žiniasklaida, buvo nežinoma, kur yra netikėtai kolonijoje Sibire mirusio Rusijos opozicionieriaus palaikai.

  • Kolonijoje IK-3 Charpe A.Navalno motinai ir advokatui buvo pranešta, kad politiko kūnas yra Salechardo morge. Jiems ten nuvykus paaiškėjo, kad morgas uždarytas. Paskambinęs ant durų nurodytu telefono numeriu A.Navalno advokatas sužinojo, kad kūno morge nėra.
„Scanpix“/„Reuters“ nuotr./A.Navalno mama ir advokatas atvyko į Rusijos tyrimų komitetą Salecharde
„Scanpix“/„Reuters“ nuotr./A.Navalno mama ir advokatas atvyko į Rusijos tyrimų komitetą Salecharde
  • Kitam A.Navalno advokatui Salechardo Tyrimo komitetas sakė, kad politiko mirties priežastis „nenustatyta“ ir „buvo atliktas pakartotinis histologinis tyrimas“. Tyrimo komitetas pranešė, kad kūnas artimiesiems nebus atiduotas, kol nebus baigtas patikrinimas.
  • Tuo pačiu metu, kaip socialiniame tinkle „X“ rašė A.Navalno atstovė spaudai Kira Jarmyš, Tyrimų komitetas advokatams pasakė, kad „patikrinimas baigtas, nusikaltimo nėra“.
  • Be to „Telegram“ kanalas „Astra“ teigia, kad prisiskambino į teismo medicinos ekspertizės biurą Salecharde ir ten buvo pasakyta, kad „jie nepriėmė jokių kūnų iš kolonijų“.

Žmogaus teisių organizacijos, ginančios ir kalinių teises, atstovas naujienų portalui Meduza.io  sakė, kad po mirties kolonijoje velionio kūnas turi būti perkeltas į artimiausios valstybinės ar savivaldybės sveikatos priežiūros įstaigos morgą.

Tuo pat metu žinoma, kad Jamalo-Neneco autonominio apygardos Tyrimo komiteto skyrius pradėjo tyrimą dėl A.Navalno mirties.

K.Jarmyš atskleidė, kada Tyrimų komitetas ketina atiduoti A.Navalno kūną

15:00

A.Navaldo bendražygė Kira Jamyš pareikalavo, kad A.Navalno palaikai būtų perduoti jo šeimai, tačiau Tyrimų komitetas to padaryti dar nesutiko.

„Dabar Tyrimų komitetas tiesiai sako, kad Aleksejaus kūnas nebus perduotas jo artimiesiems, kol nebus baigtas tyrimas“, – savo paskyroje paskelbė K.Jarmyš.

 

Internete žaibiškai plintantis Aleksejaus Navalno testamentas: nepasiduokite!

14:49

VIDEO: Internete žaibiškai plintantis Aleksejaus Navalno testamentas: nepasiduokite!

 

A.Navalno motina atvyko į Salechardo morgą, bet politiko kūno ten nėra

14:12

A.Navalno bendražygiai praneša, kad mirusiojo motina ir advokatas atvyko į Salechardo morgą pasiimti politiko kūno. Tačiau ten išgirdo, kad palaikų nėra.

„Advokatas ir Aleksejaus motina atvyko į Salechardo morgą. Jis uždarytas, nepaisant kolonijos patikinimų, neva jis veikia ir A.Navalno kūnas yra ten.

Advokatas paskambino ant durų nurodytu telefono numeriu. Jam buvo pasakyta, kad jis jau septintas asmuo, kuris šiandien paskambino. Aleksejaus kūno pas juos morge nėra“, – socialiniame tinkle „X“ parašė A.Navalno spaudos sekretorė Kira Jarmyš.

„Kolonija apgavo. Sakė, kad kūnas Salechardo morge. Ten sako, kad kūno nėra“, – sakė A.Navalno bendražygis, Kovos su korupcija fondo direktorius Ivanas Ždanovas.

Kinija atsisako komentuoti A.Navalno mirtį, teigdama, kad tai Rusijos vidaus reikalas

13:33

Kinijos užsienio reikalų ministerija šeštadienį atsisakė komentuoti Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirtį, teigdama, kad tai Rusijos vidaus reikalas.

„Tai Rusijos vidaus reikalas. Nekomentuosiu“, – atsakydamas į naujienų agentūros AFP klausimą sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.

HANDOUT / AFP
HANDOUT / AFP

 

Maskvoje sulaikyta 15 žmonių, kurie susirinko prie paminklo pagerbti A.Navalną

13:26

Maskvoje prie paminklo politinių represijų aukoms atminti, kur susirinkę žmonės padėjo gėlių mirusiam opozicijos lyderiui Aleksejui Navalnui pagerbti, šeštadienį kaukėti policininkai sulaikė apie 15 žmonių, pranešė nepriklausoma žiniasklaidos priemonė „Sota“.

„Sota“ platformoje „Telegram“ paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip pareigūnai tempia žmones, taikiai susirinkusius prie paminklo, vadinamo „Sielvarto siena“, į policijos mikroautobusus.

Rusijos pareigūnai pranešė, kad 47 metų A.Navalnas mirė penktadienį vienoje Arkties pataisos kolonijoje, kur turėjo atlikti 19 metų laisvės atėmimo bausmę, likus mėnesiui iki prezidento rinkimų, kuriuose, tikėtina, bus perrinktas Vladimiras Putinas.

STRINGER / REUTERS
STRINGER / REUTERS

 

V.Putinas pasveikino „Gazprom“

13:17

A.Navalno bendražygiams pareiškus, kad Sibire kalintas opozicijos politikas buvo nužudytas, o jo kūnas neatiduodamas šeimai, Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS praneša, kuo šeštadienį užsiima prezidentas Vladimiras Putinas. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Nurodoma, kad jis pasveikino didžiausios dujų bendrovės „Gazprom“ vadovybę, veteranus ir kolektyvą su įmonės 31-uoju gimtadieniu, pažymėjo aukštus koncerno veiklos rodiklius.

Kaip pastebi naujienų portalas Meduza.io, naujiena apie tai, kad A.Navalno komanda patvirtino jo mirtį, nepasirodė nei TASS interneto svetainėje, nei agentūros „Telegram“ kanale.

A.Navalno bendražygė patvirtino jo mirtį, reikalauja šeimai grąžinti palaikus

12:43

„Aleksejus Navalnas nužudytas. Mirtis ištiko vasario 16 dieną 14.17 val. vietos laiku, kaip parašyta oficialiame pranešime, išduotame Aleksejaus motinai.

Kolonijos darbuotojas pareiškė, kad Navalno kūnas yra Salecharde. Jį paėmė Tyrimo komiteto tyrėjai. Dabar jie su juo atlieka „tyrimus“. Reikalaujame, kad Aleksejaus Navalno kūnas būtų nedelsiant atiduotas jo šeimai“, – socialiniame tinkle „X“ rašo politiko spaudos sekretorė Kira Jarmyš.

„YouTube“ kanale mirusio Rusijos politiko bendražygių publikuotame vaizdo įrašė K.Jarmyš pasakojo, kad A.Navalno motina ir jo advokatas į Salechardą išskrido vasario 17-osios naktį, o rytą jau buvo kolonijoje.

Opozicionieriaus bendražygė sakė, kad į koloniją jie atvyko 11 val. vietos laiku. Jų buvo paprašyta palaukti valandą.

Moteris, kuri, kaip manoma, yra Aleksejaus Navalno motina, palieka Charpo pataisos koloniją
Moteris, kuri, kaip manoma, yra Aleksejaus Navalno motina, palieka Charpo pataisos koloniją

Jie esą laukė dvi valandas, po to prie jų išėjo kolonijos darbuotojas ir pareiškė, kad A.Navalno kūnas yra Salecharde.

Tyrimų komiteto tyrėjai jį išsivežė ir dabar atlieka tyrimus.

K.Jarmyš taip pat pranešė, kad L.Navalnajai buvo įteikta jai skirta telegrama, kurioje pranešta apie sūnaus mirtį.

Skelbiama apie sulaikymus Maskvoje ir Sankt Peterburge

12:18

Maskvoje policija į požeminę perėją ėmė stumti akcijos A.Navalnui atminti dalyvius, atėjusius padėti gėlių prie paminklo „Liūdesio siena“.

„Telegram“ kanalas „Sota“ praneša bent apie 15 sulaikymų.

Kaip rašo „Telegram“ kanalas „Bumaga“, Sankt Peterburge prie Soloveckio akmens vyko pamaldos A.Navalnui atminti.

Joms vadovavo Apaštalų ortodoksų bažnyčios kunigas.

Anksčiau policijos pareigūnai sulaikė bažnyčios vyskupą Grigorijų Michnovą-Vaitenko, kuris planavo jas vesti.

Po to maldos policija protestuotojus išvarė iš aikštės. „Telegram“ kanale pranešama, kad mažiausiai septyni žmonės buvo sulaikyti.

Skelbiama, kad A.Navalno motina apsilankė kolonijoje

11:49

A.Navalno mama Liudmila Navalnaja atvyko į Salechardą – miestą Vakarų Sibire ir vyko į koloniją Charpe, kur mirė jos sūnus.

Kaip nurodė naujienų portalas Meduza.io, apie tai pranešė žurnalistė Jelena Rykovceva.

Naujienų agentūra „Associated Press“ paskelbė automobilio, kuriame, kaip teigiama, vasario 17 dieną pastebėta į Charpą vykstanti A.Navalno mama, nuotrauką.

Moteris, kuri, kaip manoma, yra Aleksejaus Navalno motina, palieka Charpo pataisos koloniją
Moteris, kuri, kaip manoma, yra Aleksejaus Navalno motina, palieka Charpo pataisos koloniją

Netrukus paskelbta, kad A.Navalno motina greičiausiai jau apsilankė kolonijoje IK-3.

Naujienų agentūra „Reuters“ publikavo nuotraukas iš Charpo miestelio.

Jų aprašuose nurodoma, kad moteris su akiniais ir kauke – tikriausiai L.Navalnaja, išeinanti iš kolonijos.  

Rusijos policija sulaikė daugiau kaip 100 žmonių, susirinkusių pagerbti A.Navalno

10:18

Rusijos policija šeštadienį sulaikė daugiau kaip 100 žmonių, spontaniškai susirinkusių pagerbti mirusį opozicijos lyderį Aleksejų Navalną, pranešė  teisių stebėjimo grupė „OVD-Info“.

Nuo vasario 17 dienos „Dešimtyje miestų jau buvo sulaikytas daugiau kaip 101 žmogus, iš jų 11 – Maskvoje“, skelbiama OVD-Info interneto svetainėje.

Rusijos pareigūnai pranešė, kad 47 metų A.Navalnas mirė penktadienį vienoje Arkties pataisos kolonijoje, kur turėjo atlikti 19 metų laisvės atėmimo bausmę, likus mėnesiui iki prezidento rinkimų, kuriuose, tikėtina, bus perrinktas Vladimiras Putinas.

Penktadienio vakarą A.Navalno šalininkai visoje Europoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose susirinko pagerbti žmogaus, visuotinai pripažinto pagrindiniu Rusijos opozicijos veikėju, net kai jis buvo už grotų.

 / AP
/ AP

 

JK iškvietė Rusijos diplomatus pasiaiškinti dėl A.Navalno mirties

10:01

Jungtinės Karalystės vyriausybė vėlų penktadienio vakarą pranešė, kad išsikvietė Rusijos ambasados diplomatus, kad aiškiai pareikštų, jog Rusijos valdžia yra visiškai atsakinga už Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno mirtį.

Rusijos pareigūnai pranešė, kad 47 metų A.Navalnas mirė penktadienį vienoje Arkties pataisos kolonijoje, kur turėjo atlikti 19 metų laisvės atėmimo bausmę, likus mėnesiui iki prezidento rinkimų, kuriuose, tikėtina, bus perrinktas Vladimiras Putinas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./ A. Navalnui skirtos žvakės prie Rusijos ambasados
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./ A. Navalnui skirtos žvakės prie Rusijos ambasados

„Pastaraisiais metais valdžia jį įkalino pagal išgalvotus kaltinimus, apnuodijo uždrausta nervus paralyžiuojančia medžiaga ir išsiuntė į Arkties įkalinimo koloniją“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.

„Niekas neturėtų abejoti žiauriu Rusijos sistemos pobūdžiu“, – pridūrė jis.

Užsienio reikalų ministerija „išsikvietė Rusijos ambasadą, kad aiškiai parodytų, jog mes laikome Rusijos valdžios institucijas visiškai atsakingomis“.

„Aleksejus Navalnas savo gyvenimą paskyrė Rusijos sistemos korupcijai atskleisti, pasisakydamas už laisvą ir atvirą politiką bei reikalaudamas Kremliaus atsakomybės“, – sakė atstovas spaudai.

Anksčiau penktadienį britų užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas sakė, kad V.Putinas „turėtų atsakyti už tai, kas įvyko“, ir išreiškė pagarbą A.Navalno drąsai.

Penktadienio vakarą A.Navalno šalininkai visoje Europoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose susirinko pagerbti žmogaus, visuotinai pripažinto pagrindiniu Rusijos opozicijos veikėju, net kai jis buvo už grotų.

Londone prie Rusijos ambasados susirinko kelios dešimtys žmonių, kurie anglų ir rusų kalbomis nešė plakatus su užrašais: „Sustabdykite Putiną“, „Žudikai“ ir „Mes esame Navalnas“.

Dėl A.Navalno mirties protestavęs vyras prie Rusijos ambasados išpylė raudonų dažų

09:31

Ant šaligatvio prie Rusijos ambasados Vilniuje jaunas rusas išpylė raudonų dažų, taip jis protestavo prieš Rusijos valdžią po opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirties, pranešė policija.

Anot Policijos departamento, raudonos spalvos dažais apipiltas nedidelis plotas šaligatvio, esančio prie Rusijos ambasados Ukrainos Didvyrių gatvėje, pastebėtas penktadienį apie 16 val. 

Įvykio vietoje sulaikytas Rusijos pilietis (gim. 1992 m.), kuris paaiškino, kad taip išreiškė protestą prieš Rusijos valdžią dėl A.Navalno mirties.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./ A. Navalnui skirtos žvakės prie Rusijos ambasados
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./ A. Navalnui skirtos žvakės prie Rusijos ambasados

Pareigūnai surinko medžiagą dėl turto sugadinimo ar sunaikinimo.

Penktadienį paskelbus apie A.Navalno mirtį, apie pusė tūkstančio žmonių Vilniuje prie Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus susirinko jo pagerbti. 

Pagrindinis Rusijos opozicijos lyderis ir aršiausias prezidento Vladimiro Putino priešas A.Navalnas penktadienį mirė kalėjime, pranešė Rusijos federalinė įkalinimo įstaigų tarnyba.

Tarnybos paskelbtame pranešime teigiama, kad A.Navalnas, kuris turėjo atlikti 19 metų laisvės atėmimo bausmę dėl kaltinimų ekstremizmu, po pasivaikščiojimo pasijuto blogai ir prarado sąmonę.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius