Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ambicingas Budapešto meras priešinasi V.Orbanui: kratosi kiniško universiteto

Vengrijos sostinės Budapešto meras, žaliųjų atstovas Gergely Karacsony demonstruoja politinius raumenis. Neseniai paskelbęs, kad bandys tapti opozicijos kandidatu į premjerus per artimiausius rinkimus, jis dabar viešai atmetė planus mieste įkurti Kinijos Fudano universiteto padalinį, skelbia „Euractiv“.
Gergely Karacsony
Gergely Karacsony / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie Vengrijos premjero Viktoro Orbano flirtą su Xi Jinpingo valdoma Kiniją ir žinią, esą Budapešte planuojama įkurti pirmąjį ES Kinijos universiteto padalinį, jau rašė 15min.

Jau tada G.Karacsony abejojo vyriausybės užmojais, o dabar, po diskusijos su inovacijų ir technologijų ministru Laszlo Palkovicsu, pareiškė darysiantis viską, kad Fudano universiteto, kuris veikia Kinijos Šanchajaus didmiestyje, padalinio Budapešte nebūtų.

„Šiandien sužinojome dalykų, kurie mums neleidžia palaikyti šių investicijų. Imsimės visų įmanomų teisinių ir politinių priemonių, kad užtikrintume, jog „Studentų miestelis“ bus įkurtas, o Fudano universitetas – ne“, – kalbėjo Budapešto meras.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gergely Karacsony
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gergely Karacsony

Kivirčas tarp V.Orbano vyriausybės ir Budapešto merijos liepsnoja jau daugiau nei mėnesį. Balandį portalo „Direkt36“ tyrimas parodė, kad valdžia suplanavusi Fudano universiteto miestelio statybas patikėti Kinijos kompanijai.

Ši kinų statybos bendrovė į Vengriją atsivežtų savo darbininkus ir projektą įgyvendintų už Vengrijos pinigus, pasiskolintus iš Kinijos banko – 1,25 mlrd. eurų.

Be to, iškart kilo klausimų dėl anksčiau suplanuoto „Studentų miestelio“, kuriame planuota įkurdinti daugiau nei 8 tūkst. vengrų studentų, likimo. Jį ketinama statyti toje pačioje miesto vietoje, kur dabar nori atsikraustyti kinai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vieta Budapešte, kur turėtų būti pastatytas Kinijos Fudano universiteto padalinys
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vieta Budapešte, kur turėtų būti pastatytas Kinijos Fudano universiteto padalinys

„Studentų miestelio“ įrengimo Budapešto savivaldybė, kurioje šeimininkauja opozicija, užsiprašė mainais į žalią šviesą vyriausybės planams organizuoti 2023 metų pasaulio lengvosios atletikos čempionatą ir pastatyti „Ferencvaros“ stadioną.

G.Karacsony šią savaitę paskelbė, kad V.Orbanas sulaužė pažadą neplanuoti Budapešte tokių projektų, kuriems nepritaria miesto valdžia. Meras taip pat planuoja virtualiu referendumu atsiklausti Budapešto gyventojų, ką jie mano apie Fudano universiteto projektą.

Kinijoje Fudano universitetas, įsikūręs kosmopolitiškame Šanchajuje, laikomas prestižine aukštąja mokykla. Filialas Vengrijoje būtų pirmasis šios įstaigos padalinys užsienyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fudano universiteto Šanchajuje studentai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fudano universiteto Šanchajuje studentai

Socialiniuose tinkluose jau pasirodė pranešimų, kad V.Orbanas kartu su Kinija vengrus akademikus į naująją aukštojo mokslo įstaigą viliotų bene dešimt kartų dabartinius atlyginimais lenkiančiomis algomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius