Amerikiečių sankcijų sulaukęs Irano naftos tanklaivis yra prie Sirijos krantų

Neseniai Gibraltare sulaikytas, bet vėliau paleistas Irano naftos tanklaivis, kuriam amerikiečiai paskelbė sankcijas, sekmadienį beveik visiškai sustojo prie Sirijos krantų, o aukšto rango JAV diplomatas teigia, kad tanklaivis ten bus iškrautas, nors Teheranas tai neigia.
Tanklaivis „Grace 1“
Tanklaivis „Grace 1“ / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Iranas Sirija

Tanklaivio „Adrian Darya 1“, kuris anksčiau vadinosi „Grace 1“, saga tęsiasi toliau tvyrant didelei įtampai Jungtinių Valstijų ir Irano.

Teheranas pirmadienį planuoja nusiųsti užsienio reikalų viceministrą ir ekonomistų komandą į Paryžių, aptarti galimybių išgelbėti susitarimą su pasaulio galiomis dėl Teherano branduolinės programos. Dėl to sutarta per Irano prezidento Hassano Rouhani ir Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono pokalbį telefonu.

Laivybą stebinčio tinklalapio „MarineTraffic“ duomenys rodo, kad „Adrian Darya 1“ sekmadienį beveik sustojo už maždaug 50 jūrmylių (92 kilometrų) nuo Sirijos krantų. Laivo automatinė identifikavimo sistema nenurodo galutinio kelionės tikslas. Anksčiau buvo nurodoma, kad laivas vyksta į Graikijos ir Turkijos uostus.

Turkijos užsienio reikalų ministras vienu metu teigė, kad laivas plauks į Libaną, tačiau Libano pareigūnai tai iškart paneigė.

Jungtinės Valstijos perspėjo šalis neįsileisti šio tanklaivio, kuris gabena 2,1 mln. barelių naftos, vertinamos maždaug 130 mln. JAV dolerių (117,8 mln. eurų). Amerika taiko sankcijas šio laivo kapitonui ir nori laivą konfiskuoti.

„Adrian Darya 1“ liepos pradžioje buvo sulaikytas Gibraltare, kurio valdžia tuomet teigė, kad jis plaukė į naftos perdirbimo gamyklą Sirijoje. Vis dėlto galiausiai laivas buvo paleistas.

Penktadienį JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo tviteryje pareiškė, kad laivas vis tiek plaukia į Siriją.

Irano pareigūnai teigia, kad nafta, kurią gabena „Adrian Darya 1“, buvo parduota nenurodomam pirkėjui. Tačiau bet kam, perkančiam Irano naftą, būtų taikomos JAV sankcijos.

Sirijos prezidento Basharo al Assado patarėja Bouthaina Shaaban Libano televizijai „al Mayadeen“ sakė, kad Damaskas mėgina įsigyti naftos, kurios reikia jos žmonėms, „tačiau vyriausybė nežino, kur plaukia Irano tanklaivis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius