Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Amnesty International“: NATO turi ištirti civilių gyventojų žūtis Libijoje ir sumokėti už klaidas

NATO privalo ištirti dešimčių civilių gyventojų žūtį per Aljanso antskrydžių kampaniją Libijoje praėjusiais metais, ir sumokėti nukentėjusiems žmonėms kompensacijas, pirmadienį paskelbė „Amnesty International“.
Vyras Sirto mieste
Vyras Sirto mieste / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Turi būti atlikti adekvatūs tyrimai ir aukoms bei jų šeimoms suteiktos visapusiškos kompensacijos“, – sakoma šios teisių gynimo organizacijos pareiškime, kuris buvo paskelbtas praėjus metams po pirmųjų NATO antskrydžių Libijoje.

„Amnesty International“ nurodo, kad užregistravo 55 įvardytus asmenis, tarp jų – 16 vaikų ir 14 moterų, kurie žuvo per antskrydžius Libijos miestuose – sostinėje Tripolyje, Zlitane, Madžere, Sirte ir al Buraikoje (Bregoje).

NATO antskrydžiai, kurie padėjo sukilėliams nuversti diktatorių Muamarą Kadhafi, sukėlė didelius nesutarimus Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje.

Rusija, Kinija, Pietų Afrikos Respublika (PAR) ir Indija sako, kad NATO taktika neatitiko JT rezoliucijų. Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija tvirtina, kad jų veiksmai buvo teisėti ir padėjo išsaugoti gyvybes.

„Amnesty International“ pripažino, jog NATO dėjo „žymias pastangas“ dėl to, kad būtų išvengta civilių gyventojų žūties, bet kaltino Aljansą dėl to, kad liko neištirti antskrydžiai, per kuriuos žuvo nekalti žmonės.

„Aukos ir nuo NATO žuvusių žmonių giminaičiai tebėra nežinioje dėl to, kas įvyko ir kas yra atsakingas“, – sakė organizacijos patarėja Donatella Rovera.

„Amnesty International“ paragino NATO atlikti tyrimą ir nustatyti, ar tie civiliai gyventojai žuvo dėl tarptautinės teisės pažeidimų, ir jei taip, patraukti už tai atsakingus asmenis atsakomybėn.

„Daugelis tų žmonių žuvo dėl smūgių iš oro privatiems namams“, dėl kurių nebuvo įrodymų, kad jie atakų metu būtų naudojami kariniais tikslais, nurodo organizacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius