-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Analitikai apie Rusijos generolo pareiškimą: naivu, be to, nieko naujo

Analitikai skeptiškai įvertino vieno Rusijos generolo pareiškimą, esą rusų kariuomenė sieks užsitikrinti visišką kontrolę Ukrainos rytinėse ir pietinėse srityse. Rustamas Minekajevas taip pat prabilo apie Padniestrę, kur neva engiami rusakalbiai – iškart prabilta apie grėsmę iš pradžių Odesai, o tada ir Moldovai. Bet ekspertai mano, kad kariškis nepasakė nieko naujo, o žodžiai apie Padniestrę neteisingai suprantami.
Rustamas Minekajevas
Rustamas Minekajevas / „Twitter“ nuotr.

„Nuo specialiosios operacijos antrosios fazės pradžios vienas iš uždavinių Rusijos kariuomenei – įgyti visišką kontrolę Donbase ir Pietų Ukrainoje“, – teigė generolas majoras Rustamas Minekajevas.

Jis pridūrė, kad tokiu būdu bus sukurtas „sausumos koridorius“ su Krymo pusiasalio, kurį nuo 2014 metų yra aneksavusi Rusija.

R.Minekajevo komentarai buvo iki šiol išsamiausias pareiškimas, ko Rusija siekia per savo invazijos „antrąją fazę“, pradėta atitraukus pajėgas iš Ukrainos šiaurinės dalies, kur joms nepavyko užimti sostinės Kyjivo, susidūrus su įnirtingu ukrainiečių pajėgų pasipriešinimu ir patyrus didžiulių nuostolių.

Užsiminė kariškis ir apie separatistinį Moldovos regioną Padniestrę, todėl daug stebėtojų pradėjo būgštauti dėl galimybės, kad Rusija sieks užimti visą Ukrainos pakrantę iki pat Moldovos ir taip atkirsti vyriausybę Kyjive nuo vandens.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje

Vis dėlto žinomas kibernetinio saugumo kompanijos „CrowdStrike“ įkūrėjas Dmitrijus Alperovičius mano, kad R.Minekajevo žodžiai neteisingai suprantami.

O nepriklausomo rusiško naujienų portalo „Riddle“ vadovas Antonas Barbašinas priduria, kad kol kas Rusijos kariuomenė tiesiog atrodo nepajėgi pasiekti generolo minimus tikslus.

Nepasakė nieko naujo?

D.Alperovičius paeiliui analizuoja R.Minekajevo žodžius. Kad generolas užsimena apie operacijos „antrąją fazę“, jo nestebina – kadangi jau kelias savaites buvo aišku, jog laukia naujas karo etapas, rusų kariškis tiesiog konstatavo faktą.

Nieko naujo jis esą nepasakė ir pareikšdamas, kad planuojama „įgyti visišką Donbaso kontrolę“. D.Alperovičius teigia: „Ir taip akivaizdu, ką Rusija nori pasiekti nauju puolimu. Jokios staigmenos, be to, tai nereiškia, kad rusams pavyks.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Donbase
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Donbase

Kas dėl siekio kontroliuoti Pietų Ukrainą ir nutiesti sausumos koridorių į Krymą, analitikas pabrėžia, kad Rusija jau yra užėmusi didžiąją dalį teritorijos tarp Chersono ir Donbaso.

„Vienintelis kliuvinys – tik apsupti Mariupolio gynėjai „Azovstal“. Tad, vėlgi, tiesiog konstatuojama dabartinė realybė“, – tvirtina D.Alperovičius.

D.Alperovičius: netikiu, kad Rusijos kariuomenė yra pajėgi logistine prasme įvykdyti tokį puolimą šiuo metu. Nuo Mykolajivo rusai jau buvo atmušti.

Jis pripažįsta, kad tiesos turi ir R.Minekajevo žodžiai apie poveikį Ukrainos ekonomikai: „Deja, gyvybiškai svarbi Ukrainos ekonominė veikla sukoncentruota pietuose. Užimdami Juodąją jūrą ir dalį Pietų Ukrainos, rusai užblokuoja kritiškai svarbų eksporto maršrutą.“

D.Alperovičius rašo apie „dalį Pietų Ukrainos“, nes jam nepatinka, kaip interpretuojami R.Minekajevo žodžiai, esą „Pietų Ukrainos kontrolė yra kitas kelias į Padniestrę“. Esą nors yra nuomonių, kad tai yra naujo puolimo Mykolajivo ir Odesos link ženklas, analitikas su tokia versija nesutinka.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai Mariupolyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai Mariupolyje

„Labiau kalbėčiau apie „išėjimą“ („vychod“) Padniestrės link, nes tai nėra tas pats kaip koridorius ar tiltas, tai nereiškia tiesioginio sujungimo. Tai nėra signalas, kad artimiausioje ateityje laukia puolimas šia kryptimi.

Tiesą sakant, netikiu, kad Rusijos kariuomenė yra pajėgi logistine prasme įvykdyti tokį puolimą šio metu. Nuo Mykolajivo rusai jau buvo atmušti“, – svarsto D.Alperovičius.

Rusijai siaubingai skauda nugarą

Savo ruožtu A.Barbašinas teigia smarkiai abejojantis Rusijos ginkluotųjų pajėgų galimybėmis pasiekti R.Minekajevo nusakytus tikslus.

„Kam skelbti planus nutiesti sausumos tiltą į Padniestrę, jei daugelis Rusijos karių dislokuoti visai kitur ir akivaizdžiai bando apsupti Ukrainos pajėgas prie Kramatorsko? Ar taip norima nukreipti dėmesį nuo tikrosios puolimo vietos?“ – klausia „Riddle“ vadovas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Antonas Barbašinas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Antonas Barbašinas

A.Barbašinui irgi keista, kad „visi šoko diskutuoti“ apie neva labai greitai prasidėsiantį Odesos ir Moldovos puolimą, nors vos prieš dvi savaites Rusijos pajėgos pačios parodė, kad to padaryti nesugeba: „Rusai negali vienu metu kovoti keliais frontais. Jiems būtina persigrupuoti.“

„Be to, skamba gana kvailai, kai paskelbiama, kur tiksliai bus puolama, dar nesusitvarkius su ukrainiečiais Donbase. Atrodo akivaizdu, kad Rusija turėjo pakeisti taktiką ir negali sau leisti antrą kartą šokti tą patį šokį.

„Scanpix“/AP nuotr./Ukainos karys ant sunaikintos Rusijos karinės technikos
„Scanpix“/AP nuotr./Ukainos karys ant sunaikintos Rusijos karinės technikos

Todėl racionalu laukti bandymų apsupti Ukrainos pajėgas Donbase ir įsitvirtinti Ukrainos pietryčiuose. Manęs neįtikina nesąmonės dėl „pergalės gegužės 9-ąją“, bet Maskva tikrai nenorės pradėti dar vieno puolimo ir rizikuoti vėl persitempti“, – rašo A.Barbašinas.

Jis primena, kad Rusijos politinė ir karinė vadovybė skelbia bei keičia „karinius tikslus“ kone kiekvieną savaitę, todėl nereikėtų visų tokių pranešimų rimtai vertinti.

„Be to, taip darant gali pradėti atrodyti, kad Rusijos pajėgos nusiteikusios kautis, o ne žvelgia į du mėnesius trunkančių kautynių rezultatus ir nuostolius. Rusija nori atrodyti išsitiesusi, nors iš tiesų jai siaubingai skauda nugarą“, – pabrėžė A.Barbašinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius