Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Analitikai: Šiaurės Korėja neturi realių ketinimų atsisakyti branduolinių ginklų

Šiaurės Korėjos vadovo Kim Jong Uno pažadas uždaryti pagrindinį balistinių raketų bandymų kompleksą tėra „labai mažas žingsnis pirmyn“, o branduolinių ginklų programos atsisakymo procesas stringa, „The Guardian“ teigė analitikai.
Moon Jae-inas ir Kim Jong Unas
Moon Jae-inas ir Kim Jong Unas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tris dienas Pchenjane trukusio viršūnių susitikimo metu Kim Jong Unas Moon Jae-inui pažadėjo, be daugybės kitų nuolaidų, uždaryti pagrindinį balistinių raketų bandymų kompleksą.

Jie taip pat sutarė atverti šalis jungiančius geležinkelio bėgius, 2032-ųjų vasarą kartu rengti olimpines žaidynes ir skatinti turizmą. Be to, Kim Jong Unas greitu metu pažadėjo apsilankyti Pietų Korėjos sostinėje Seule.

Namas Sung-wookas: „Jei lyginsime procesų greičius, denuklearizacija juda lėčiau nei 30km/h, o Korėjų santykiai greičiau nei 100km/h.“

„Jei lyginsime procesų greičius, denuklearizacija juda lėčiau nei 30km/h, o Korėjų santykiai greičiau nei 100km/h“, – teigė Šiaurės Korėjos studijų profesorius Namas Sung-wookas.

„Tai kelia nerimą, kadangi (bendrame pranešime – red.) nebuvo paminėtas dabartinis Šiaurės Korėjos balistinių raketų ir branduolinių galvučių arsenalas.

Nėra jokių ženklų, kad Šiaurės Korėja iš esmės pakeis savo poziciją ar atsisakys (ginklų – red.). Daugiausia tai buvo neapibrėžti pareiškimai“, – sakė jis.

Nesėkmingas spaudimas

Pasak eksperto, šiltėjantys Šiaurės ir Pietų Korėjų santykiai pakenkė D.Trumpo „maksimalaus spaudimo“ kompanijai, kuri buvo skirta priversti Pchenjaną atsisakyti branduolinių ginklų.

VIDEO: D.Trumpas Kim Jong Unui parodė veiksmo filmo anonsą primenantį vaizdo įrašą

JAV pareigūnai kelis mėnesius bandė priversti Kim Jong Uną pateikti detalų branduolinių galvučių sąrašą ir Šiaurės Korėjos branduolinės infrastruktūros aprašą, tačiau šios pastangos nebuvo sėkmingos.

Šiaurės Korėja jau anksčiau tikino uždariusi vienintelį žinomą branduolinių ginklų bandymų kompleksą ir laikinai sustabdžiusi balistinių raketų bandymus.

Vis dėlto, istorija rodo, kad Pchenjanas ne kartą sulaužė savo pažadus. 15min rašė, kad JAV derybos su Šiaurės Korėja dėl branduolinių ginklų atsisakymo žlugdavo jau nuo 1994-ųjų.

VIDEO: Kim Jong Uno pažadai: uždarys raketų bandymų kompleksą ir surengs istorinį vizitą į Seulą

D.Trumpas tviteryje rašė, kad jam Šiaurės ir Pietų Korėjų viršūnių susitikimo rezultatai „padarė įspūdį“. Jis su Moon Jae-inu susitiks rugsėjo 25-ąją Niujorke Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos metu.

Pastarosiomis savaitėmis Vašingtono ir Pchenjano derybos dėl branduolinių ginklų atsisakymo sustojo, praeitą mėnesį JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo atšaukė vizitą į Šiaurės Korėją.

Tyrimų centro „New American Security“ analitikė Duyeon Kim teigė, kad susitikimo metu Moon Jae-ino misija bus „įkalbėti D.Trumpą susitikti su Kim Jong Unu ir tęsti derybas dėl denuklearizacijos“.

Pasak D.Kim, įmanoma, kad Pietų Korėjos prezidentas D.Trumpui perduos privačią žinutę nuo Kim Jong Uno.

„Moon Jae-inui kyla sudėtinga užduotis atsargiai sukoordinuoti branduolinio nusiginklavimo eigą, antraip santykiai tarp sąjungininkių gali pablogėti“, – pridūrė ji.

D.Kim: „Moon Jae-inui kyla sudėtinga užduotis atsargiai sukoordinuoti branduolinio nusiginklavimo eigą, antraip santykiai tarp sąjungininkių gali pablogėti.“

D.Kim įspėjo, kad Pchenjane pasirašyta bendra deklaracija reiškia, jog Kim Jong Unas laukia, kol D.Trumpas žengs pirmą žingsnį.

Pietų Korėjiečiai – skeptiški

Kai šyla Korėjų santykiai, pagrindinis Moon Jae-ino tikslas išlieka šiuo pagerėjimu įtikinti savo šalies gyventojus. Jiems vis dar kyla abejonių dėl brutalaus Šiaurės Korėjos diktatoriaus.

„Moon Jae-inui ir Kim Jong Unui pavyko sukurti „vieningų Korėjos žmonių“ atmosferą, tačiau Pietų Korėjos visuomenė į kai kurių žingsnių įgyvendinimą žvelgia įtariai, kadangi praeityje tai jau matė daug kartų ir liko nusivylę“, – „The Guardian“ sakė profesorė D.Kim.

D.Kim: „Moon Jae-inui ir Kim Jong Unui pavyko sukurti „vieningų Korėjos žmonių“ atmosferą, tačiau Pietų Korėjos visuomenė į kai kurių žingsnių įgyvendinimą žvelgia įtariai, kadangi tai jau matė daug kartų ir liko nusivylę.“

Kiti analitikai Kim Jong Uno siūlomas nuolaidas laiko bandymu išsaugoti įvaizdį tol, kol vėl galės su D.Trumpo sėsti prie derybų stalo.

Baltieji rūmai jau planuoja antrąjį Šiaurės Korėjos ir JAV viršūnių susitikimą bei tikina, kad Kim Jong Unas D.Trumpui nusiuntė „labai šiltą, labai pozityvų“ laišką.

Politikos mokslų profesorius iš Masačusetso technologijų instituto Vipinas Narangas mano, kad Kim Jong Unas „pasiūlė pakankamai, jog šarada vyktų ir toliau“.

„Tačiau kažkuriuo metu Kim Jong Unui baigsis nieko nekainuojančios nuolaidos... O kas tada?“, – V.Narangas klausė „Twitter“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius