-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Angela Merkel tvirtai atmeta raginimus dėl atakų keisti politiką pabėgėlių atžvilgiu

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį pareiškė tvirtai atmetanti raginimus keisti pabėgėliams svetingą jos vyriausybės politiką po šalyje įvykdytų kelių žiaurių išpuolių.
Angela Merkel
Angela Merkel / AFP/„Scanpix“ nuotr.

A.Merkel sakė žurnalistams, kad užpuolikai „norėjo sužlugdyti mūsų bendruomenės jausmą, mūsų atvirumą ir norą padėti žmonės, kuriems to reikia“.

„Mes tai tvirtai atmetame“, – pabrėžė ji.

A.Merkel, nutraukusi vasaros atostogas savo vasarvietėje šiauriau Berlyno, kad surengtų spaudos konferenciją sostinėje, sakė žurnalistams, jog per savaitę surengti keturi žiaurūs išpuoliai buvo „sukrečiantys, slegiantys ir liūdinantys“, bet tai visiškai nerodo, kad valdžia būtų praradusi kontrolę.

„Civilizacijos tabu pažeisti, – sakė ji apie virtinę mirtinų išpuolių Prancūzijoje, Belgijoje, Turkijoje ir JAV Floridos valstijoje, taip pat Vokietijoje. – Tie aktai įvyko tose vietose, kur bet kuris iš mūsų galėjo būti“.

Angela Merkel: „Vis dar esu įsitikinusi šiandien, kad „mes galime tai padaryti.“

Tačiau A.Merkel pakartojo žodžius, sakytus viename mitinge pernai, atidarydama sienas žmonėms, bėgantiems nuo karo ir persekiojimų, daugiausia iš Sirijos, – beveik 1,1 mln. migrantų ir pabėgėlių atvyko į Vokietiją 2015 metais.

„Vis dar esu įsitikinusi šiandien, kad „mes galime tai padaryti“ – tai mūsų istorinė pareiga ir istorinis iššūkis globalizacijos laikais, – sakė ji. – Mes jau pasiekėme labai, labai daug per pastaruosius 11 mėnesių“.

Taip A.Merkel kalbėjo po kirviu žmones kapojusio užpuoliko siautėjimo, šaudymų, badymų peiliu ir mirtininko susisprogdinimo, – visų tų įvykių, sukrėtusių šalį ir nusinešusių 13 gyvybių. Tarp žuvusiųjų yra trys užpuolikai, dar dešimtys buvo sužeistų.

Trys iš keturių šių užpuolikų buvo prieglobsčio prašytojai, dėl dviejų išpuolių atsakomybę prisėmė grupuotė „Islamo valstybė“.

Reikalaujama skubių veiksmų

Kai Vokietijos valdantieji daugiausia pataria laikytis rimties, opozicinės partijos ir su A.Merkel jos pačios konservatyviajame bloke nesutariantieji kaltina ją, kad ji atvedusi šalį prie nepriimtino grėsmės lygmens, griežčiau nekontroliuojant naujų atvykstančiųjų.

„Deja, islamistų terorizmas atvyko į Bavariją“, – sakė ketvirtadienį šios žemės vidaus reikalų ministras Joachimas Herrmannas žurnalistams, vėl kartodamas savo Krikščionių socialistų sąjungos partijos raginimą įvesti viršutinę ribą naujiems prieglobsčio Vokietijoje prašytojams.

„Mes laukiame skubių veiksmų iš federalinės vyriausybės ir Europos – dabar pats laikas veikti“, – nurodė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius