-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antrasis „Brexit“ derybų ratas įvyks pirmadienį

Antrasis derybų dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos ratas įvyks pirmadienį Briuselyje, penktadienį patvirtino Jungtinės Karalystės vyriausybė.
Demonstracija Londone
Demonstracija Londone / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Londono vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Davidas Davisas susitiks su Europos Komisijos vyriausiuoju derybininku Micheliu Barnier. Po to įvyks koordinatorių ir derybų grupių susitikimas.

Trys derybų grupės derasi dėl piliečių teisių, šalių finansinio susitarimo ir kitų atsiskyrimo klausimų. Su Šiaurės Airija ir išstojimo sutarties valdymu susijusius klausimus turėtų svarstyti koordinatoriai.

Koordinatorių ir derybininkų susitikimai tęsis iki ketvirtadienį planuojamo baigiamojo plenarinio posėdžio ir spaudos konferencijos.

ES sako, kad pradės svarstyti ateities santykius su Jungtine Karalyste, tarp jų ir galimą prekybos susitarimą, kai bus pasiekta „pakankama pažanga“ šiais pradiniais klausimais. Tikimasi, kad tai įvyks dar šiais metais.

Britų išstojimo iš ES sąskaita kelia daug nesutarimų.

M.Barnier yra perspėjęs, jog derybas būtina užbaigti iki 2018 metų spalio, kad visos šalys suspėtų ratifikuoti galutinę sutartį iki 2019-ųjų kovo.

Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Theresos May vyriausybė ketvirtadienį paskelbė įstatymo, kuriuo oficialiai bus nutraukta šalies narystė ES, projektą, bet opozicijos partijos ir Škotijos bei Velso lyderiai pavadino tai „atviru valdžios užgrobimu“ ir pagrasino blokuoti dokumentą.

Pagal naująjį įstatymą būtų anuliuotas 1972 metų Europos bendrijų aktas, taip pat ES teisės aktai, kurių, skaičiuojama, yra apie 12 tūkst., būtų pritaikyti britų teisei ir būtų panaikinta ES teisės viršenybė.

„Šis įstatymas reiškia, kad galėsime išstoti iš Europos Sąjungos būdami visiškai užtikrinti dėl tęstinumo ir kontrolės“, – sakė D.Davisas.

Tačiau ministrų laukia kova dėl nuostatų, turinčių suteikti jiems naujų galių pakeisti ES įstatymus perkeliant juos į britų teisę be nuodugnaus nagrinėjimo parlamente.

Britanija sprendimą trauktis iš ES priėmė pernai birželį vykusiame referendume. Jame už išstojimą balsavo 52 proc. britų, o už tolesnę narystę – 48 proc. rinkėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius