Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar „Charlie Hebdo“ tikrai skyrė viršelį Krymo tilto sprogdinimui?

Nuo pat karo Ukrainoje pradžios Prancūzijos satyrinis žurnalas „Charlie Hebdo“ ne vieną kartą atsidurė melagienų kūrėjų taikinyje. Pastarasis viršelis neva pašiepia Volodymyrą Zelenskį, tolstantį nuo degančio Krymo tilto. Tačiau tokio viršelio publikuota nebuvo.
Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija
Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija / Ekrano nuotr.

Tariamame viršelyje pavaizduotas V.Zelenskis, ant vandens motociklo tolstantis nuo degančio tilto. Prancūzų kalba jis neva sako „C'est ne pas moi“ (liet „Tai ne aš“).

Jam už nugaros kabo raketa.

Taip užsimenama apie tai, kad šių metų liepos 17 d., apie ketvirtą valandą ryto, įgriuvo Krymo tilto tarpatramis. Pirmąjį kartą sprogimas ant šio tilto nugriaudėjo 2022 m. spalio 8 d., o po jo ant tilto kilo gaisras.

Dauguma apžvalgininkų tuo metu manė, kad sprogimą surengė Ukraina, tačiau Kyjivas incidento nekomentavo. Vis dėlto pernai gruodį Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) vadovas V.Maliukas užsiminė, kad už sprogimą atsakinga SBU.

Krymo tiltas svarbus Rusijos pajėgų aprūpinimui kare prieš Ukrainą. Po sprogimo jis buvo ilgą laiką uždarytas.

Tačiau „Charlie Hebdo“ realybėje nebuvo paskyrusi viršelio tilto sprogdinimui, o informaciją apie tariamą karikatūrą aktyviausiai platina prorusiški socialinių tinklų kanalai.

Prie pat žurnalo pavadinimo rašoma, kad tai – 2023 m. liepos 18 d. Nr. 1579. Tai yra antradienis

Tačiau nauji „Charlie Hebdo“ numeriai interneto svetainėje pasirodo trečiadieniais, o spaudos kioskuose – ketvirtadieniais. Taigi tikrasis žurnalas buvo išleistas tik kitą dieną, liepos 19-ąją.

Be to, tikrasis 1579-asis „Charlie Hebdo“ numeris pasirodė 2022 m. spalį, o ant jo puikavosi Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų pažiūrų politikas Ericas Zemmouras.

Ne pirmas kartas

Per pastarąjį pusmetį internete, ypač rusiškuose „Telegram“ kanaluose, paplito mažiausiai šeši suklastoti prancūzų satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ viršeliai.

Tariamos karikatūros, pašiepiančios V.Zelenskį, ne pirmą kartą melagingai atsiduria ant suklastotų „Charlie Hebdo“ viršelių.

Praėjusių metų liepos 7 d. Borisas Johnsonas paskelbė atsistatydinantis iš Jungtinės Karalystės ministro pirmininko pareigų.

Po savaitės Rusijos parlamento žemųjų rūmų frakcijos „Teisingoji Rusija – už tiesą!“ vadovas ir buvęs aukštųjų rūmų vadovas Sergejus Mironovas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė žurnalo „Charlie Hebdo“ viršelį, ant kurio buvo pavaizduota vemianti pabaisa, kurios galva priminė Jungtinės Karalystės žemėlapį.

Apatiniame dešiniajame kampe karikatūristas pavaizdavo šunį su Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio veidu, kuris burnoje laiko žmogaus ranką su Azovo pulko raiščiu.

Viršeliu dalijosi ir didžiausi Rusijos „Telegram“ kanalai, turintys šimtus tūkstančių sekėjų, ir paprasti socialinių tinklų naudotojai.

Satyrikų taikinyje – V.Putinas

Rusijai pradėjus plataus masto karą Ukrainoje, vienas iš labiausiai paplitusių Kremliaus propagandos metodų buvo žinomų Vakarų leidinių viršelių klastojimas.

Tokio pobūdžio melagingais vaizdais buvo siekiama sudaryti įspūdį, tarsi žinomi žurnalai tyčiotųsi ir šaipytųsi iš Ukrainos prezidento ir kitų Vakarų lyderių bei pripažintų Europos ir Jungtinių Valstijų silpnumą Rusijos karinės galios fone.

Nuo invazijos į Ukrainą pradžios V.Zelenskio karikatūra nė karto nepasirodė pirmajame šio leidinio puslapyje, ko negalima pasakyti apie Vladimirą Putiną, kuris buvo nupieštas net kelis kartus.

Taip pat skaitykite: Pasityčiojo iš lenkų žūties, bet „Charlie Hebdo“ tokio viršelio nespėjo nupiešti.

Nei „Charlie Hebdo“ tinklalapyje, nei paskyrose „Twitter“ ir „Facebook“ nepasirodė joks paveikslas, panašus į tariamą žurnalo viršelį su V.Zelenskiu.

Visus šio žurnalo numerių viršelius galima rasti jo tinklalapyje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

15min vediktas: Melas. Tokio „Charlie Hebdo“ viršelio niekada nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius