-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar čia olandų ūkininkai purškia mėšlą ant policijos? Įrašą pažiūrėkite atidžiau

Nyderlandus pastaraisiais metais purtantys ūkininkų protestai vėl įkvėpė melagieną. Internete paskelbtą vaizdo įrašą lydi komentaras, esą jame olandai tariamai purškia mėšlą ant policijos pareigūnų. Tikra buvo vien situacija, bet ne jos aprašymas – protestas vyko gerokai anksčiau ir Briuselyje, o pareigūnai „atakuoti“ tik šiaudais.
Vaizdą iš šio protesto platinantys socialinių tinklų vartotojai aiškina, esą tai Nyderlandų ūkininkai purškė mėšlą ant pareigūnų
Vaizdą iš šio protesto platinantys socialinių tinklų vartotojai aiškina, esą tai Nyderlandų ūkininkai purškė mėšlą ant pareigūnų / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Melagieną demaskuoja pats įrašas

Minutės trukmės vaizdo įrašu prieš geras porą savaičių pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja.

„Nyderlanduose vietos ūkininkai suprato, kad kiekvieną kartą, kai jie protestavo prieš proamerikietišką režimą, policija prieš juos panaudojo vandens patrankas.

Todėl jie nusprendė pasiruošti ir atsivežė „mėšlo krautuvą“, kurį labai sėkmingai panaudojo prieš Nyderlandų monarchijos policiją.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Protestuojantys Nyderlandų ūkininkai sulaukė bendraminčių Lietuvoje
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Protestuojantys Nyderlandų ūkininkai sulaukė bendraminčių Lietuvoje

Dabar galime drąsiai teigti, kad Nyderlandų policijos darbas tikrai „šūdinas“, – tokį paaiškinimą ji pridėjo prie filmuko.

Jame išties užfiksuotas kažkoks protestas. Pirmame kadre matyti į eilę sustoję riaušių malšinimo pareigūnai su šalmais ir skydais, prieš juos išrikiuotos tarytum ėdžios, aplink vaikštantys žmonės (tiesa, gana ramūs ir daugiausia su fotoaparatais ar filmavimo kameromis, tad greičiausiai žurnalistai). Iš didžiulės mašinos ant pareigūnų purškiama kažkokia medžiaga, nuo kurios kyla dulkės.

Po to žmonių gerokai padaugėja, matyti liepsnojanti ugnis ir keli šieno rulonai, kokius per javapjūtę įprasta matyti nupjautuose laukuose.

Paskutiniame kadre ugnis jau liepsnoja gana stipriai. Tačiau atokiau matomas didžiulis pastatas pasufleruoja, kad protestas greičiausiai vyksta ne Nyderlanduose.

Tiesa, iš paties įrašo sunku suprasti, prieš ką konkrečiai protestuojama, kada vyko ši akcija. Plakatai ir kelios garsiau nuskambančios frazės padeda nedaug – kadangi vaizdas juda, plakatus sunku įžiūrėti, iš šūktelėtų žodžių taip pat sunku suprasti kalbą.

Akcija – prie EK būstinės

Nuo 35 sek. ir nuo 43 sek. minios fone matyti didelis pastatas su Europos Sąjungos (ES) žvaigždėmis.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įraše aiškiai matyti Europos Komisijos pastatas, kuris yra ne Nyderlanduose, o Briuselyje
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įraše aiškiai matyti Europos Komisijos pastatas, kuris yra ne Nyderlanduose, o Briuselyje

Jei iš pradžių suprasti, kas tai yra, sunkiau (mat nematyti neįprastos statinio formos), antrajame kadre jau galima atpažinti „Berlaymont“ pastatą.

Jame įsikūrusi Europos Komisija (EK) – viena iš pagrindinių ES institucijų. 15 aukštų (ir dar keturių po žeme) pastatas yra netaisyklingo kryžiaus formos. Jis yra vienas dažniausiai matomų viešojoje erdvėje iš visų ES statinių, net įamžintas EK ženkle.

„Facebook“ paskelbto filmuko pabaigoje matyti lenktas kampas tarp dviejų „kryžiaus“ atšakų. Ant pastato priekinės sienos užkabintas didelis pailgas plakatas, matomas ir šioje „Berlaymont“ pastato nuotraukoje.

Ekrano nuotr. iš wikipedia.com/Briuselyje esantis Europos Komisijos pastatas, dar vadinamas „Berlaymont“
Ekrano nuotr. iš wikipedia.com/Briuselyje esantis Europos Komisijos pastatas, dar vadinamas „Berlaymont“

Įraše sunku įžiūrėti, kas ant plakato parašyta. Tačiau jis aiškiai matomas daugelyje nuotraukų, kuriose EK būstinė nufotografuota tuo pačiu kampu. Per visą pastato aukštį besidriekiančiame plakate Belgijos valstybinėmis kalbomis – olandų ir prancūzų, taip pat anglų parašyta „Europos Komisija“.

Virš ES ženklo – žvaigždžių apskritimo – įrašyta grotažymė #TeamJunckerEU. Ji naudojama, pavyzdžiui, socialiniuose tinkluose „Facebook“, „Twitter“, „Instagram“. Tiesa, ši grotažymė „nebegalioja“, mat Liuksemburgo politikas Jeanas Claude’as Junckeris šiai institucijai vadovavo 2014-2019 m.

Tai – antra užuomina, kad įraše greičiausiai užfiksuotas ne vienas iš olandų ūkininkų protestų, mat jie pradėti rengti 2019 m. spalio pradžioje, o J.C.Junckerio kadencija baigėsi lygiai po dviejų mėnesių.

Ekrano nuotr. iš visit.brussels/Vaizdo įraše matyti neįprastos formos Europos Komisijos pastatas, kuris yra ne Nyderlanduose, o Briuselyje
Ekrano nuotr. iš visit.brussels/Vaizdo įraše matyti neįprastos formos Europos Komisijos pastatas, kuris yra ne Nyderlanduose, o Briuselyje

„Berlaymont“ stūkso Briuselyje adresu Rue de la Loi 200. Šioje gatvėje tiesiai prieš pastatą yra Schumano transporto žiedas, o jo viduryje – nedidelė plytelėmis išklota aikštė. Pagal tai, kokiu kampu įraše matyti EK būstinė, galima spėti, kad buvo filmuota kaip tik iš čia.

Ekrano nuotr. iš google.com/maps/Vaizdo įraše matyti neįprastos formos Europos Komisijos pastatas
Ekrano nuotr. iš google.com/maps/Vaizdo įraše matyti neįprastos formos Europos Komisijos pastatas

Tai patvirtina ir Europos išorinių veiksmų tarnybos (European External Action Service, EEAS) pastato vaizdas, matomas ties 38 sek. žyma.

Protestavo 2015 m.

Panašių įrašų socialiniuose tinkluose ir kitur internete galima rasti ne vieną (čia, čia, čia, čia, čia, čia, čia, čia). Juo lydi tie patys klaidingi komentarai apie olandų ūkininkų protestą.

Nyderlandų, kurie priklauso ES, ūkininkai galėtų surengti panašų protestą Briuselyje, ypač – prie kurios nors Bendrijos institucijos. Pavyzdžiui, jei būtų nepatenkinti jiems aktualia ES politika. Tačiau jų protestai buvo nukreipti prieš savo šalies valdžią.

„Google“ paieškoje įvedus kelis žodžius, susijusius su vaizdo įrašu – „protestas Briuselis šiaudai“ (protest Brussels hay), pirmiausiai išmetamas vaizdo įrašas, 2015 m. rugsėjo 7 d. publikuotas britų visuomeninio transliuotojo BBC svetainėje.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Protestas vyko prie Europos Komisijos pastato, kuris yra ne Nyderlanduose, o Briuselyje
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Protestas vyko prie Europos Komisijos pastato, kuris yra ne Nyderlanduose, o Briuselyje

Jame pirmiausiai rodoma keliu važiuojanti traktorių kolona ir paaiškinimas, kad tai yra Belgijos, Prancūzijos bei Vokietijos ūkininkai, keliaujantys į Briuselį.

Kitame kadre matyti būrys riaušių malšinimo pareigūnų ir tolesnis paaiškinimas, kad ūkininkai reikalauja ES fondų nepaprastajai situacijai. Iš šio kadro galima suprasti, kad veiksmas vyksta tarytum transporto žiedo vidury, mat gatvė aplink aikštę suka ratu, kadro viršuje matyti „Berlaymont“ pastato apačia.

Po to rodomi degantys šiaudų ritiniai ir paaiškinimas, kad ūkininkams stiprų smūgį sudavė reguliavimo pasikeitimas bei kritusios jų produkcijos supirkimo kainos, taip pat – besikeičiantys maitinimosi įpročiai, sumažėjusi paklausa Kinijoje ir Rusijos įvestas embargo vakarietiškoms prekėms.

Įrašo pabaigoje aiškiai matyti ir kas iš tiesų buvo purškiama ant pareigūnų – paprasti šiaudai, o ne mėšlas, kaip teigia „Facebook“ vartotoja.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Ant pareigūnų buvo purškiamas ne mėšlas, o šienas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Ant pareigūnų buvo purškiamas ne mėšlas, o šienas

Kadrą iš šios protesto akcijos galima rasti ir BBC paskelbtame geriausių fotografijų, padarytų 2015 m. rugsėjo 5-11 d. įvairiose pasaulio vietose, rinkinyje. AFP fotografo įamžintas kadras, kuriame matyti šiaudais aplipę pareigūnai, yra pats pirmasis.

Nurodyta, kad nuotrauka buvo padaryta pirmadienį, o rugsėjo 7-oji kaip tik buvo ši diena. Tą dieną ES žemės ūkio ministrai per skubų susitikimą susitarė dėl 500 mln. eurų paramos paketo.

Vaizdų iš šios protesto akcijos galima rasti ir „YouTube“ (čia, čia, čia), prie žiniasklaidos straipsnių.

Mėšlas buvo kitur

Nyderlandų ūkininkai protestuoti ėmė 2019 m. spalį, reaguodami į vyriausybės pasiūlymą perpus sumažinti šalies gyvulių skaičių, siekiant apriboti žemės ūkio taršą šalyje.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Ant pareigūnų buvo purškiamas ne mėšlas, o šienas
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Ant pareigūnų buvo purškiamas ne mėšlas, o šienas

Demonstracijos, per kurias ūkininkai traktoriais blokuodavo vyriausybinius pastatus, ypač suaktyvėjo pastaraisiais mėnesiais.

Jos nesiliovė nei per Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono vizitą šią savaitę, nei per kovą vykusius provincijų rinkimus, nulemsiančius ir Senato – aukštųjų parlamento rūmų sudėtį.

2019 m. iš protestų gimęs Ūkininkų ir piliečių judėjimas (BBB) savo pergale pastaruosiuose sudavė smūgį premjero Marko Rutte kovos su klimato kaita planams.

Taip pat skaitykite: Apklausos: Nyderlandų ūkininkai protestus pavertė rinkimų pergale

Hagoje tūkstančiai ūkininkų mitingavo ir prieš pat rinkimus. Išvakarėse jie traktoriais blokavo vietą, kur vyko televiziniai partijų lyderių debatai.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Nyderlandų ūkininkai didžiulę protesto akciją buvo surengę 2022 m. rugpjūtį
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Nyderlandų ūkininkai didžiulę protesto akciją buvo surengę 2022 m. rugpjūtį

BBB sugebėjo perteikti savo žinią visuomenei beveik 18 mln. gyventojų turinčioje šalyje, kuri didžiuojasi ūkininkavimo tradicijomis ir yra antra pagal dydį pasaulyje po JAV žemės ūkio produktų eksportuotoja.

Taip pat skaitykite: Nyderlanduose nebuvo uždrausta ūkininkauti: gamtą saugos kitais būdais

Ji iškart pažadėjo mesti iššūkį M.Rutte vyriausybės planams mažinti taršą azotu sumažinant gyvulių skaičių ir galbūt uždarant kai kuriuos ūkius. Nyderlandų valdžia siekia iki 2030 m. perpus sumažinti taršą azotu, o šios šiltnamio efektą sukeliančios dujos visų pirma išsiskiria iš trąšų ir mėšlo.

Pernai rugpjūčio 15 d. per vieną iš protestų ūkininkai išties naudojo mėšlą, bet jį ne purškė ant policininkų, o kartu su šiukšlėmis krovė ant greitkelių.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius