Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar Klauso Schwabo dukra tikrai gąsdino artėjančiais „klimato apribojimais“?

Internete sklando įspėjimai, neva Davoso forumo vadovo dukra ėmė gąsdinti būsimais apribojimais dėl klimato. Tai nėra teisinga interpretacija: vaizdo įrašas, kuriame kalba Nicole Schwab, buvo nufilmuotas dar 2020 m., be to, jame tokios frazės net negirdėti. Šią tariamą naujieną pirmiausia paskelbė dėl melagienų gerai žinomas tinklalapis.
Be valstybės pagalbos nebūtų įgyvendinta daug svarbių idėjų ir projektų
Nicole Schwab kalbėjo apie pokyčius, bet ne apie ribojimus, o apie tai, kad pandemija buvo galimybė teikti pirmenybę kovos su klimato kaita veiksmams / 123RF.com nuotr.

Baugina „Didžiuoju perkrovimu“

46 sekundžių trukmės vaizdo įraše matoma Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) įkūrėjo Klauso Schwabo dukra Nicole, kalbanti apie ateities galimybes.

Įrašu vienoje „Facebook“ grupėje pasidalijęs lietuvis jos žodžius interpretavo savaip: „Klauso Schwabo dukra: „Ateina nuolatiniai klimato apribojimai – nori to ar ne“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Nicole Schwab nekalbėjo apie ribojimus dėl klimato
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Nicole Schwab nekalbėjo apie ribojimus dėl klimato

Pasak Nicole Schwab, COVID-19 pandemija tapo „puikia galimybe“ išbandyti, kaip visuomenė laikysis WEF (World Economic Forum abreviatūra – red. past.) planų paskelbti savo „Didžiojo reset (angl. „perkrovimo“ – red. past.)“ programą.

Grupė WEF dalyvių aptarė, kaip netikrą „neatidėliotinos padėties“ grėsmę būtų galima panaudoti toliau tobulinant žmonijos „Didžiojo reset“ planą.

Jie net neslepia, kad manipuliuoja įsivaizduojamais grasinimais – tik įrankis jų rankose.“

Vaizdo įrašu internete dalinoji ne tik lietuviai, jis susilaukė ir nemažo internautų kitose šalyse susidomėjo (čia, čia, čia, čia, čia).

Tokios N.Schwab žodžių interpretacijos pirmiausia pasirodė tinklalapyje „The People‘s Voice“ liepos pabaigoje. Šis yra gerai žinomas kaip platinantis melagingas naujienas ir sąmokslo teorijas.

Ekrano nuotr. iš thepeoplesvoice.tv/Nicole Schwab iš tiesų nekalbėjo apie ribojimus dėl klimato
Ekrano nuotr. iš thepeoplesvoice.tv/Nicole Schwab iš tiesų nekalbėjo apie ribojimus dėl klimato

Prie puslapio įkūrėjo Seano Adl-Tabatabai publikuoto teksto pridėtas tas pats vaizdo įrašas, kuriuo pasidalijo ir lietuvis.

Kalbėjo apie pandemiją

Originalus kalbos įrašas tvarios plėtros bendruomenės „InTent“ interneto svetainėje pasirodė dar 2020 m. birželį. Visas įrašas trunka dvi minutes, jame N.Schwab aiškina, kad pandemija suteikė galimybę atlikti „Didįjį perkrovimą“. Moteris yra PEF narė ir jo klimato iniciatyvos vadovė.

Įraše negirdėti, kad moteris teigtų, jog „ateina nuolatiniai klimato apribojimai – nori to ar ne“, kaip teigiama straipsnio pavadinime ir lietuvio įraše.

Internete taip pat nėra patikimuose šaltiniuose paskelbtų straipsnių ar kitos informacijos, kuri patvirtintų, kad pateikta N.Schwab citata iš tiesų yra teisinga.

Klipe N.Schwab nė karto neištaria frazės „klimato apribojimai“ ir neperspėja dėl jokio „uždarymo“. Ji ratu susėdusiai grupei žmonių kalba, kad pandemija buvo galimybė teikti pirmenybę kovos su klimato kaita veiksmams, kuriant naują verslo ir ekonomikos politiką.

„Viskas gali labai greitai pasikeisti, kai tik mes to imamės ir pajuntame, kad mūsų pragyvenimo šaltiniams gresia neatidėliotinas pavojus. Iki tol buvusi sistema <…> nėra tvari”, – sako moteris.

„Taigi manau, kad tai yra didžiulė galimybė iš tikrųjų įvykdyti šį didįjį persitvarkymą ir pasinaudoti šiais didžiuliais pinigų srautais, taip panaudoti didesnius svertus, kuriuos šiandien turi politikos formuotojai, taip, kaip anksčiau nebuvo įmanoma.

Sukurti pokyčius, kurie būtų ne laipsniški, o tokie, kad galėtume atsigręžti atgal ir pasakyti, kad tai yra momentas, kai mes iš tikrųjų pradėjome siekti, kad gamta taptų ekonomikos šerdimi“, – aiškina ji.

Populiari sąmokslo teorija

Tai nėra pirma melagiena, kurioje minimas „Didysis perkrovimas“. Tai yra viena iš daugiausiai pastaraisiais metais dėmesio sulaukusių sąmokslo teorijų.

Jau kelerius metus klimato kaitos skeptikai propaguoja nepagrįstą idėją, kad pasaulio elitas, siekdamas užkirsti kelią šiam procesui, įves pandeminio pobūdžio priemones – kaip karantiną ir įvairių žmonių laisvių apribojimą.

2020 m. PEF pateikė pasiūlymų sąrašą, vėliau jis tapo ir K.Schwabo knyga, kurioje skatinama imtis reikšmingų pokyčių po pandemijos, įskaitant iniciatyvas, kuriomis siekiama kovoti su nedarbu, skatinti fiskalinės politikos pokyčius ir finansuoti tvarius infrastruktūros projektus.

Taip pat skaitykite: Sąmokslo teorijų kolekcija: COVID-19 sugalvota dėl 5G ryšio ir siekiant užvaldyti pasaulį

15min verdiktas: trūksta konteksto. Klauso Schwabo dukra Nicole šioje kalboje negąsdino būsimais apribojimais dėl klimato. 2020 m. nufilmuotame įraše apie tai nekalbama.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius