Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar lede įšalusius paukščius tikrai pražudė rekordinis speigas Kinijoje?

Socialinių tinklų vartotojai pradėjo dalintis vaizdo įrašu, kuriame matomas didžiulis būrys lede įšalusių negyvų paukščių. Jį lydi komentarai, neva tai – didžiulio speigo Kinijoje pasekmės, bet tai nėra tiesa.
Lede įšalę paukščiai/15min koliažas
Lede įšalę paukščiai/15min koliažas

Ir vėl kaltas atšilimas?

Viena lietuvė savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matomas žiaurus vaizdas – lede įšalę negyvi paukščiai.

„Iš Sindziango, Kinijos... Kai kuriose vietose temperatūra staiga nukrito iki -52 laipsnių Celsijaus (staigus 45 laipsnių kritimas).

Dauguma naminių paukščių ir smulkių gyvūnų regione mirė. Kinijos klimato mokslininkai teigia, kad tai sukelia visuotinis atšilimas“, – rašė ji.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Iš tiesų šis vaizdas nebuvo užfiksuotas Kinijoje, o dėl ko išgaišo paukščiai, kol kas tiksliai pasakyti negali ir paukščių ekspertai.

Kas dėjosi Kinijoje

Kinijos pačiuose vakaruose esančiame Sindziango regione temperatūra pranoko 64 metų senumo rekordą ir nukrito iki 52,3 laipsnių Celsijaus, vasario 19 d. pranešė naujienų agentūra „Reuters“.

„Scanpix“/AP nuotr./Asociatyvi nuotr.
„Scanpix“/AP nuotr./Asociatyvi nuotr.

Šis rodiklis nedaug atsiliko nuo žemiausios šalyje kada nors užfiksuotos temperatūros – 53 laipsnių šalčio. Ji buvo užregistruota praėjusių metų sausio 22 d. šiaurės rytų Heilongdziango provincijos Mohe mieste.

Nacionalinės orų tarnybos tuo metu buvo paskelbusios perspėjimus dėl ekstremalaus šalčio.

Nuotrauka iš JAV

Tačiau šis vaizdo įrašas iš tiesų nebuvo padarytas Kinijoje. Ieškant informacijos apie incidentą paaiškėjo, kad klipu savo „Instagram“ paskyroje pasidalijo gamtos fotografas Seanas Weaveris. Aprašyme jis teigė, kad vaizdus įamžino jo draugas.

„Tai man atsiuntė draugas Nate‘as. Net nežinau, ką pasakyti. Paukščių gripas? Šaltasis periodas? Ir viena, ir kita?“ – retoriškai klausė jis.

Vėliau aprašyme vyras nurodė, kad paukščiai žuvo dar prieš kelis mėnesius.

„Šie paukščiai išgaišo prieš du mėnesius. Vaizdo įrašas buvo nufilmuotas prieš dvi dienas ir tai buvo didžiausia mano matyta žūtis. Tai, kad vaizdo įraše užfiksuoti jaunikliai, įšalę į Pietų Dakotos ledą, reiškia, kad tai NĖRA šviežia“, – patikslino vyras.

Apie Pietų Dakotoje aptiktas maždaug 1,5 tūkst. negyvų snieginių žąsų rašė ir interneto leidinys „OutdoorLife“. Jiems pavyko pakalbinti ir nuotraukos autorių Nate‘ą Phinney, kuris šį vaizdą aptiko keliaudamas žvejoti.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Žąsys skuba į šiaurę
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Žąsys skuba į šiaurę

N.Phinney šioje vietovėje žvejodavo ir medžiodavo jau daugelį metų, todėl negyvų į ledą įšalusių paukščių vaizdas jam nebuvo naujiena.

„Paprastai tos žąsys būdavo pasklidusios po visą ežerą ir iki pavasario jų nematydavote, nes jas užklodavo sniegas“, – pasakojo N.Phinney, kalbėdamas apie daugybę per pastarąsias migracijas dėl paukščių gripo išgaišusių žąsų.

„Tik šiemet sniego nebuvo, o ežerai gruodžio pradžioje vėl atšalo, todėl vienoje pusėje susidarė tarytum negyvų žąsų pradalgės. Tai šioks toks šokas.“

N.Phinney bičiulis, kuris paskelbė šį klipą, tinklalapiui pasakojo, kad panašius dalykus jis matė ir gruodžio pradžioje, kuomet per rytinę Pietų Dakotos dalį vyko sparnuočių migracija. Jo teigimu, šie paukščiai tikriausiai žuvo maždaug gruodį ir buvo įstrigę lede ištisus mėnesius.

Kaip pažymi „OutdoorLife“, šią hipotezę patvirtina ir tai, kad nuo to laiko Pietų Dakotos ežerai daugiausia buvo užšalę ir didžioji dalis pavasarinės migracijos į šiaurę dar nepasiekė šios vietovės.

„Scanpix“/AP nuotr./Asociatyvi nuotr.
„Scanpix“/AP nuotr./Asociatyvi nuotr.

„Tai – tik vienas ežeras, kuriame gruodį žuvo paukščiai. Gruodžio pradžioje užregistravau kelis ežerus, kuriuose įvyko tokie didžiuliai gaišimai kaip šis. Tai nėra pavienis atvejis.

Rytinėje Pietų Dakotos dalyje buvo dešimtys, jei ne šimtai ežerų, kuriuose gruodžio pradžioje buvo nugaišusių snieginių žąsų", – teigė S.Weaveris.

Kaltas paukščių gripas?

Pasak jo, naujoji paukščių gripo atmaina, sukėlusi chaosą laukinių bei naminių paukščių populiacijoje ir net paplitusi tarp žinduolių, tebėra „neištirta teritorija“. Taip yra todėl, kad niekas nesupranta, kokį didelį poveikį paukščių gripas daro laukiniams paukščiams.

„Kai anksčiau paukščiai gaišdavo nuo choleros ar botulizmo, tai būdavo atskiros vietos ir pavieniai atvejai. Tai nėra visą žemyną apimantis snieginių žąsų išmirimas.

Paukščių gripas jau dvejus metus siaučia laukinėje populiacijoje. Jis visada buvo endeminis laukiniams paukščiams, bet niekada nebuvo jiems mirtinas, bent jau tokiu mastu.

Nežinome, kokios bus kažko panašaus pasekmės paukščiams, ir, atvirai kalbant, niekas niekada nesiėmė to kiekybiškai įvertinti bei apskaičiuoti“, – pasakojo S.Weaveris.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Šiame klipe vaizdas užfiksuotas buvo ne Kinijoje, o Pietų Dakotoje. Tačiau, kokia paukščių išmirimo priežastis, užtikrintai pasakyti negalėjo ir gamtos fotografas, kurio teigimu, tokie vaizdai nėra reti. Jo spėjimas – mirtis greičiausiai lėmė paukščių gripas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius