Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar pavyks pabėgėlių mainai?

Nelikus nė porai dienų iki pirmadienio, kai bus pradėtas vykdyti Europos Sąjungos ir Turkijos susitarimas dėl migrantų grąžinimo, Atėnų ir Ankaros pareigūnai vengia pateikti išsamių detalių, kaip bus vykdoma operacija. Apžvalgininkams kyla abejonių, ar Turkija jai pasirengusi.
Idomeni(Graikija) pabėgėlių stovykla
Idomeni(Graikija) pabėgėlių stovykla / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Į Turkiją iš Graikijos bus atgal išplukdyti pirmieji keli šimtai nelegalių migrantų, o iš Turkijos tiesiai į Vokietiją turėtų atskristi pirmieji keliasdešimt pabėgėlių sirų. Pirmenybė teikiama teisėtai atvykusiems, šeimoms su mažais vaikais.

Turkijos pakrantės apsauga šeštadienį sustabdė ir sugrąžino atgal gerokai daugiau negu pusšimtį pabėgėlių. Nuo pirmadienio iki trečiadienio per pirmą deportavimo bangą atgal į Turkiją turi būti grąžinta 750 žmonių.

Pirmieji migrantai pagal sutartį su Europos Sąjunga bus atplukdyti į Dikilio uostą. Jo gyventojai neatrodo pasirengę sutikti svetingai, sako, kad nenori tapti vyriausybės politikos įkaitais.

„Mes patys galime susimokėti kiekvienas po tūkstantį lirų ir tegul Europa priima migrantus. Mums jų žmogiškai gaila, jeigu kas nori priimti migrantus, tegul priima, mes jų nenorime“, – sakė Dikilio gyventoja Nurten Ataoglu.

„Svarbiausia, kad Dikilis tam nepasirengęs. Jeigu susirinks daug pabėgėlių, miestas bus kitoks, negu dabar, – kurortas, kuriame turistai jautėsi patogiai“, – kalbėjo Dikilio gyventojas Emiras Osmanas Turkas.

Dikilyje apsilankiusiems užsienio žurnalistams taip pat kilo abejonių, ar miestas pasirengęs – vieta, skirta pabėgėliams priimti, gana tuščia. Apie tai rašo ir vietos spauda, o pareigūnai tikisi, kad atsiųsti atgal migrantai neužsibus – greitai bus perkelti į kitus Turkijos regionus. Pirmadienį migrantus ketina registruoti sporto salėse.

„Mums nurodė atvežti kilnojamųjų tualetų, tai atvežėme du. Ko tik reikės, liepiau pristatyti per 24 valandas“, – sakė Dikilio meras Mustafa Torunas.

Ankara su kai kuriomis šalimis jau susitarė dėl migrantų, kuriems nebus suteiktas pabėgėlio statusas, grįžimo ir veda derybas su dar 14-ka – tarp jų Afganistanas, Bangladešas, Eritrėja, Somalis. Tačiau žmogaus teisių gynėjams abejonių kelia pati Turkija – ar ją galima laikyti vadinamąją saugia atvykimo šalimi, kai siunčia žmones prieš jų valią atgal į Siriją.

Migrantų priėmimo centrą skubama rengti Cesmėje, nuo kurios arti Graikijos Čijo sala, o pareigūnai neslepia – čia nebus pabėgėlių stovyklų: paėmus pirštų atspaudus, suregistravus, migrantai bus siunčiami kur nors kitur ir kuo greičiau.

Kitoje Egėjo jūros pusėje – taip pat protestai. Graikijoje nuo Lesbo salos bus pradėta migrantų kelionė atgal į Turkiją, jie bus sodinami į autobusus, po to į laivus. Netruks ateiti eilė ir Čijo salai. Kai dar nebuvo sutarties su Europos Sąjunga, pabėgėliai galėjo laisvai sėsti į keltus, traukti į žemyninę Graikiją. Dabar suvaržyti, bando gelbėtis nuo deportavimo.

„Ar tam rizikavome gyvybėmis, vaikais, netekome turto, kad pasiektume Europą ir būtume deportuoti? Jeigu nekentėtume Turkijoje, nebūtume vykę į Europos Sąjungą. Nenorime nei Turkijos, nei Graikijos, norime į Vokietiją, Austriją, prašome priimkite pabėgėlius“, – prašė pabėgėlis iš Sirijos Mohammedas Al Jazi.

Turkijos ir Graikijos vyriausybės vengia kalbėti apie schemą, kaip migrantai bus grąžinami. ES sienų apsaugos agentūra „Frontex“ tam išnuomojo du Turkijos pramoginius laivus, migrantus lydės agentūros policijos pareigūnai. Apie 400 jų turi atvykti prieš operaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius