Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar šimtų amerikiečių apnuodijimu kaltintos sektos lyderis nuspėjo COVID-19?

Nuo pat pandemijos pradžios daugybei guru ir sektų vadų priskiriami žodžiai apie tai, kad šie neva įspėjo pasaulį apie pandemiją prieš dešimtmečius. Tačiau tokie teiginiai gerokai perdėti, juolab kad kai kurie sektų vedliai garsėjo ne aiškiaregystės dovana, o pragmatiškumu ir cinišku verslumu.
Bhagwanas Shree Rajneeshas ir Ma Anand Sheela
Bhagwanas Shree Rajneeshas ir Ma Anand Sheela / Vida Press nuotr.

Socialiniame tinkle „Facebook“ pastaruoju metu vis aktyviau plinta dezinformacija, neva vienos keisčiausių JAV sektų lyderis nuspėjo koronaviruso pandemiją. Tai nėra tiesa.

Priešingai – Osho sekta kaltinta masiniu miestelio, kuriame buvo įsikūrę, gyventojų užkrėtimu salmonelioze.

Laisvą meilę ir seksą skelbęs Bhagwanas Shree Rajneeshas (arba Osho), įkūrė religinį judėjimą, kurio idėjos buvo tokios patrauklios, kad prasidėjusi Indijoje sekta netruko išplisti ir kitose šalyse. Per keletą metų sektos narių skaičius išaugo iki 100 tūkstančių ir toliau didėjo.

Osho tvirtino, kad visuomenė paremta vergovės pančiais. Be to, tik savimi pasitikintis asmuo iš tiesų yra laisvas.

Tačiau tai turėjo tam tikrų išlygų – guru mokymas apie „išlaisvėjimą“ leido jam išnaudoti tūkstančius savo sekėjų ir rinkti iš jų pinigus.

Sulaukęs tokio populiarumo, Indijos mieste, Punoje, jis įkūrė ašramą (vienuolyno atitikmuo hinduistų religijoje). Jame lankytis ir ilgiau ar trumpiau apsistoti pradėjo vis daugiau užsieniečių.

Sektos nariams smegenys buvo „plaunamos“ taikant įvairias meditacijas, taip pat nuolat buvo organizuojamos stovyklos. Meditacijų metu adeptai įvairiais būdais buvo įvedami į savotišką transo būseną.

VIDEO: Guru uses mind control to brainwash large crowd - RARE FOOTAGE !

Osho neigė, kad jo judėjimas yra religinis. Jis skelbė, kad tautos, miestai ir šeimos turėtų būti pakeistos į save išlaikančias komunas, kuriose būtų dalijamasi viskuo, įskaitant ir sekso partnerius.

Viešose kalbose Oshas dažnai kritikavo šiuolaikinę visuomenę, esą ji žmones paverčia vergais. Tačiau jis pats sukūrė efektyvią žmonių išnaudojimo sistemą – priimdamas dosnias aukas iš adeptų ir išnaudodamas jų darbo jėgą komunos statybose.

Organizacija nupirko 26 tūkst. hektarų ploto rančą Oregone (JAV) ir vėliau pavadino ją Rajneeshpuramu (Rajneesho miestu), kur persikėlė ir pats lyderis.

Tuo metu Oregono valstijoje bet kuri žmonių grupė, pagal galiojančius vietos įstatymus, galėjo netrukdomai įregistruoti savo bendruomenę. 154 sektos nariai nubalsavo, kad Rajneeshas būtų registruotas miestu, nepaisant vietos gyventojų prieštaravimų.

Dešinioji Osho ranka, jo sekretorė Ma Anand Sheela. Kai Oshas buvo pasitraukęs iš viešo gyvenimo, nes neva davė tylos įžadus, ji kalbėdavo už sektos vadą ir jam atstovavo.

Ilgainiui jai buvo pavesta daugybė pareigų bei atsakomybių koordinuojant sektos biudžetą, nekilnojamąjį turtą, verslų kūrimą bei atliekant kitus svarbius darbus.

Vida Press nuotr./Osho kulto nariai Oregone
Vida Press nuotr./Osho kulto nariai Oregone

Keisti mokymai

Pasak Osho, žmogus viską daro dėl sekso. Uždirba pinigus dėl sekso, stato namus dėl sekso, siekia prestižo ir padėties visuomenėje dėl sekso.

Dinaminės Osho meditacijos labiau priminė beprotiškas diskotekas, kurių metu kartais nuogai nusirengę sektos adeptai buvo ištikti būsenų, iš šono primenančių epilepsijos priepuolius.

To meto mokslininkai atmetė Osho vadinamą katarsį. Jų teigimu, tokios praktikos teigiamai neveikė žmonių sąmonės, o atvirkščiai – buvo žalingos.

Mokslininkų teigimu, agresyvios energijos išraiškos gal ir duodavo trumpalaikį rezultatą, kuomet žmogus pasijusdavo geriau, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje tai skatino agresijos proveržius ne tik meditacijų metu, bet ir realiame gyvenime.

Rinkimai ir terorizmas

Vietos gyventojai ir politikai nebuvo patenkinti netoliese įsikūrusių sektantų miesteliu, tad prasidėjo neramumai.

Todėl Oshas ir jo žmonės suplanavo perimti netoliese įsikūrusių Antelopės ir The Dalles miestus į savo rankas.

Komunos gyventojai ir pats Osho kandidatavo vietos rinkimuose ir bandė juos laimėti nesąžiningai.

Įsibėgėjus ginčams su politikais, buvo suimti keli komunos nariai.

Nors tiesioginio Osho dalyvavimo rengiant teroristinius aktus įrodyti nepavyko, sektos vadas buvo deportuotas iš šalies.

1984 metais prieš pat rinkimus Oregono valstijos gyventojai užplūdo vietos ligonines.

751 žmogus buvo apkrėstas salmonelioze. Taip Osho sektos nariai norėjo sabotuoti vietos rinkimus – susargdinus kuo daugiau rinkėjų, jie tikėjosi patekti į vietos savivaldą.

Šis incidentas iki šiol laikomas didžiausiu bioterorizmo atveju JAV.

Wikimedia.org nuotr./Salmonelės bakterija
Wikimedia.org nuotr./Salmonelės bakterija

Fiktyvios santuokos

Manoma, kad Osho pasekėjai yra atsakingi už didžiausią JAV istorijoje fiktyvių santuokų bumą.

Skaičiuojama, kad daugiau nei 400 fiktyvių santuokų buvo užregistruotos tarp sektos adeptų, siekiant pritraukti daugiau pasiturinčių narių.

JAV pilietybę turintys sektos nariai tuokdavosi su užsieniečiais tam, kad pastarieji gautų šalies vizą ir teisę likti komunoje.

Teisėsauga tai pradėjo aiškintis atkreipę dėmesį į Osho skelbiamą mokymą, kad santuoka yra nereikalinga.

Jis manė, kad šeimos institucija yra linkusi į disfunkciją ir destruktyvumą. Taip pat jis teigė, kad nereikia turėti vaikų. Jų visų šalių komunose gimė labai nedaug, nes kartu su sekso orgijomis ir partnerių keitimosi laisve buvo aktyviai propaguojama kontracepcija, sterilizacija ir abortai.

Prieš rinkimus į vietos savivaldą, Osho sekretorė šimtams benamių pasiūlė maistą ir pastogę komunoje mainais už tai, kad šie užsiregistruotų mieste ir balsuotų už sektos narius.

Prieš ją suimant, judėjimas buvo įsivėlęs į teisinius ginčus dėl imigracijos ir nelegalių vedybų, tačiau pralaimėjo.

Rajneeshas nuteistas 10-čiai metų lygtinai, jam liepta sumokėti 400 tūkst. JAV dolerių baudą ir uždrausta grįžti į šalį po deportavimo į Indiją.

21 šalis atsisakė įsileisti sekso guru, tad šiam neliko nieko kito, kaip tik grįžti į Indiją, kur dideliam visų nustebimui, jis sulaukė dar didesnio populiarumo nei anksčiau.

Osho mirė ir buvo palaidotas savo ašrame Indijoje.

Asketizmo nebuvo

Per sektos įsikūrimo laikotarpį Oregone, kai didžiausias rūpestis buvo kapitalo įsigijimas, mokymų bei stovyklų organizavimas ir aukų rinkimas, buvo sugeneruota mažiausiai 120 mln. JAV dolerių.

Osho deportavus, komunoje buvo rasti 93 „Rolls Royce“ automobiliai, kuriuos kaip ir prabangius laikrodžius lyderis kolekcionavo ir kasdien po savo miestelį važinėdavo vis kitu.

8-ojo dešimtmečio viduryje judėjimas, kuriam padėjo sudėtinga teisinė ir verslo infrastruktūra, sukūrė korporacinę mašiną, susidedančią iš įvairių pagrindinių ir dukterinių įmonių.

Tuo metu trys pagrindinės organizacijos judėjime buvo: Ranchos bažnyčia arba Tarptautinis Rajneesho fondas, Rajneesho investavimo korporacija, per kurią buvo valdomas fondas, ir Rajneesho naujųjų sanjasinų tarptautinė komuna. Apsauginė organizacija, prižiūrėjusi visą investicinę veiklą, buvo Jungtinėje Karalystėje įsteigta, bet Ciuriche įsikūrusi bendrovė „Rajneesh Services International Ltd.“.

Taip pat buvo mažesnių organizacijų, tokių kaip, kurių vienintelė veikla buvo „Rolls Royce“ automobilių įsigijimas ir nuoma.

XXI amžiaus pradžioje judėjimo nariai organizuodavo streso valdymo seminarus verslo klientams, tokiems kaip BMW. 2000-aisiais šis judėjimas uždirbdavo 15–45 mln. JAV dolerių per metus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius