Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tiesa, kad šaukimai į kariuomenę pasiveja ukrainiečius net Lenkijoje?

Rusijos propagandininkai aktyviai dalijasi vaizdo įrašu, kuriame užfiksuota, kaip Lenkijoje prie ukrainiečio esą priėjęs karinę uniformą vilkintis vyras įteikia šiam popierių ir sako, kad jis turi prisistatyti į Ukrainos karo prievolės tarnybą.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“

Kai kurie šaltiniai Lietuvoje net ėmė tvirtinti, kad Lenkija, Kyjivo prašymu, esą pradėjo šaukiamojo amžiaus ukrainiečių ekstradiciją. Tačiau su tokiais pareiškimais paskubėta.

Vaizdo įraše užfiksuota, kaip vyras, dėvintis kareivišką aprangą ir kalbantis ukrainietiškai, perduoda dokumentus asmeniui, dėvinčiam raudoną striukę ir slepiančiam veidą.

Už kadro skamba pasipiktinęs moters balsas. Galiausiai karinę aprangą dėvintis vyras liepia kitam „nedelsiant palikti Lenkiją“ ir įteikia popieriuką, kurio turinys nerodomas.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai

Propagandos karuselė

Vandens ženklai nurodo, kad anksčiausiai (sausio 9 d.) jis pasirodė vos 1413 prenumeratorių turinčiame „Telegram“ kanale „Київ INFO“, tačiau išpopuliarėjo, kai jau kitą dieną jį pas save perpublikavo kur kas didesnis Ukrainos naujienų kanalas „Strana.ua“.

Nors „Strana.ua“ publikacijos prieraše nurodyta, kad už turinio patikimumą neatsakoma ir neatmetama, kad šis vaizdo įrašas galėtų būti pokštu, vėliau jį tiražuoti ėmę „Telegram“ kanalai šios pastabos jau nepridėjo.

Žiūrovai atkreipė dėmesį, kad karinę aprangą dėvintis vyras stovi šalia automobilio juodais numeriais – labai panašūs nuo 1990 metų naudojami Ukrainos kariniams transportui.

Tačiau tokius numerius galima be vargo įsigyti „Ebay“ interneto aukcione.

Masinio grąžinimo nebus

Jau keletą mėnesių Ukrainos visuomenėje vyksta diskusijos dėl užsienyje gyvenančių ukrainiečių mobilizacijos galimybių ir kokias išimtis turėtų apimti ši priemonė, jei ji būtų įvesta.

Gruodžio 21 d. paskelbtame interviu, kurį gynybos ministras Rustemas Umerovas davė leidiniams „Die Welt TV“, „Bild“ ir „Politico“, Ukrainos gynybos ministerijos vadovas prabilo apie galimą užsienyje gyvenančių tautiečių mobilizaciją.

Jis teigė manąs, kad visi Vokietijoje gyvenantys ir tinkami karinei tarnybai vyrai turėtų prisijungti prie Ukrainos kariuomenės. Tiems, kurie nepaklus, bus taikomos sankcijos.

Pasak jo, Vokietijoje ar kitose šalyse gyvenantys karinei tarnybai tinkantys Ukrainos piliečiai bus kviečiami atvykti į karo prievolės centrus. Šis kvietimas skirtas vyrams nuo 25 iki 60 metų.

„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos kariai
„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos kariai

Netrukus ministerijos atstovai patikslino šį pareiškimą, pažymėdami, kad planai priverstinai pašaukti ukrainiečius iš kitų šalių „nėra darbotvarkėje“.

Gynybos ministerijos spaudos ir informacijos departamento vadovas Illarionas Pavliukas pareiškė, kad „Darbotvarkėje nėra diskusijų apie šaukimą iš užsienio. Jei užsienyje esantys Ukrainos piliečiai nori stoti į (kariuomenę, – red.), jie atvyksta į Ukrainą ir stoja“, – pareiškė jis.

Klausimas sprendžiamas

Šiuo metu Ukrainos gynybos ministerija kartu su Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generaliniu štabu pasiūlė „savo viziją“, tačiau galutinį sprendimą dėl 500 tūkst. piliečių mobilizacijos turėtų priimti šalies parlamentas.

Apie tai prabilo ir šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Iš šalies dėl skirtingų priežasčių išvyko ir moterys, ir įvairaus amžiaus vyrai. Bet tai buvo susiję su karu, niekas nežinojo, kas bus toliau.

Žmonės stengėsi išsaugoti savo gyvybes. <...> Nesakau, kad kažkas turėtų būti fronto linijoje, o kažkas – ne.

Yra įstatymai, bet yra etiniai ir moraliniai klausimai. <...> Vienam kariui išlaikyti reikia šešių-aštuonių mokesčių mokėtojų pinigų. Mes gerbiame visus žmones, kurie dirba, moka mokesčius ir taip prisideda prie valstybės gynybos.

Bet jeigu žmogus yra užsienyje, jis yra mobilizacinio amžiaus, jis nėra fronto linijoje ir nemoka mokesčių, išvyko iš Ukrainos pažeisdamas įstatymus, tada mums kyla klausimų“, – kalbėjo šalies vadovas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis

Pajuokavo

Vaizdo įrašui paplitus Ukrainos informacinėje erdvėje, šalies žurnalistai puolė ieškoti karine uniforma vilkinčio vyro, kuris, kaip įtariama, Varšuvoje gyvenančiam ukrainiečiui įteikė šaukimą į kariuomenę.

Paaiškėjo, kad jis yra Pavlo Jakimčiukas, kovinių operacijų Donbase veteranas ir buvęs specialiųjų pajėgų karininkas, kuris šiuo metu po sužeidimo gydosi Lenkijoje.

Interviu Ukrainos 5-ajam kanalui jis paaiškino, kad jokių šaukimų į kariuomenę neįteikinėjo, o įraše šalia jo stovintis vyras raudona striuke yra jo vaikystės draugas.

Įrašas, pasak P.Jakimčiuko, buvo nufilmuotas sausio 6 d., o jo idėją vyras aiškina taip:

„Idėja buvo pagąsdinti žmones, kurie nelegaliai išvyko iš [Ukrainos]“.

Opi problema

Pasak BBC naujienų tarnybos, nuo praėjusių metų vasario 24 dienos pradėtos brutalios Rusijos pajėgų plataus masto invazijos į Ukrainą iš šalies pabėgo beveik 20 tūkst. vyrų, norinčių išvengti šaukimo į kariuomenę.

Po Rusijos invazijos daugumai 18-60 metų amžiaus vyrų buvo uždrausta išvykti iš Ukrainos.

BBC nustatė – paprašiusi duomenų apie neteisėtus sienos kirtimus iš kaimyninių Rumunijos, Moldovos, Lenkijos, Vengrijos ir Slovakijos – kad nuo 2022 m. vasario mėn. iki 2023 m. rugpjūčio 31 d. į šias šalis neteisėtai atvyko 19 740 vyrų.

Ukrainos valdžios institucijos nurodė, jog dauguma vyrų – 14 313 – bandė pereiti sieną pėsčiomis arba perplaukti, o likę 6 800 rėmėsi apgaulės būdu gautais oficialiais dokumentais, kuriuose buvo nurodytos išgalvotos išimtys, pavyzdžiui, netikros ligos.

Tarp tų, kurie nešaukiami į kariuomenę, yra vyrai, turintys sveikatos problemų, slaugantys vaikus ir tėvai, auginantys tris ar daugiau vaikų.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai

15min verdiktas: melas. Vaizdo įrašas tebuvo pokštas, kurį įvairūs Ukrainos ir propagandiniai rusų portalai priėmė už gryną pinigą. Kol kas Ukrainoje dar tik diskutuojama planuojamos mobilizacijos tvarka – ji nėra patvirtinta.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius