Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai Austrijos oro uoste yra laukimo vieta turistams, nustebusiems, kad atsidūrė ne Australijoje?

Socialiniuose tinkluose jau senokai sklando legenda – esą Zalcburgo oro uoste yra ženklas, nurodantis kur turėtų rinktis keleiviai, supainioję Austriją su Australija. Kitų pasakotojų teigimu, tokiems pasiklydėliams yra skirtas net atskiras laukiamasis.
Miegas oro uoste
Miegas oro uoste / 123RF.com nuotr.

Jau legenda tapę įrašai socialiniuose tinkluose formuluojami maždaug panašiai.

„Jei jums bloga diena, prisiminkite, kad Zalcburgo oro uoste yra registratūra žmonėms, kurie skrido į Australiją, o pataikė į Austriją“.

Šis pasakojimas ilgainiui tapo daugybės memų, ir miesto legendų (angl. urban legends) dalimi.

Daugybė interneto vartotojų įsitikinę, kad toks ženklas tikrai egzistuoja ir buvo įrengtas oro uosto administracijos nurodymu.

Įdomiausia, kad panašaus turinio užrašas buvo atsiradęs šiame oro uoste, tačiau tai buvo ne oficialus pareiškimas, o reklama.

„Commend International“/AP/Not Real News
„Commend International“/AP/Not Real News

Reklaminis užrašas skelbiantis „Atleiskite, tai yra Austrija, ne Australija! Jei reikia pagalbos, spauskite mygtuką“ atsidūrė daugelio keliautojų nuotraukose.

Reklama buvo, pagalbos centro – ne

Panašu, kad dalis besidalijančių arba nesuprato, kad tai pokštas, arba paprasčiausiai neskaitė mažesnėmis raidėmis parašyto reklamos teksto.

Jame skelbiama: „Commend“ teikia saugumo ir komunikacijos paslaugas. Iš Zalcburgo į visą pasaulį. Net ir netikėčiausiose situacijose.“

„Commend“ save pristato kaip „didelę, visame pasaulyje pripažintą įmonę, teikiančią integruotas domofonų sistemas“.

„Commend International“ atstovas spaudai Wolfgangas Peeras „The Associated Press“ patvirtino, kad ši reklama buvo tikra, tačiau 2022 m. ji buvo nutraukta.

„Reklama buvo sukurta kartu su Zalcburgo reklamos agentūra. Visų pirma joje turėjo būti pateikta šmaikšti žinutė su tam tikru šmaikštumu“,– rašė jis elektroniniame laiške.

Jis pridūrė: „Austras labai dažnai į klausimą, iš kur jis kilęs, atsako angliškai: „Iš Austrijos, bet Austrijoje nėra kengūrų“.

Reklama, virtusi mitu

2016 metais šios reklamos nuotrauka atsidūrė populiaraus tinklaraščio „Buzzfeed“ publikacijoje, kur buvo nurodyta, kad „yra atskira pagalbos vieta (angl. desk) žmonėms, kurie supainiojo Austriją su Australija, ir nenurodyta, kad tai pokštas.

Nepaisant to, kad daugybė internautų tokiu pokštu patikėjo, panašu, kad su realybe jis prasilenkia visiškai.

Zalcburgo oro uosto atstovė spaudai naujienų portalui thelocal.com patvirtino, kad tokio pagalbos centro nėra ir kad ji nėra girdėjusi nė apie vieną keleivį, kuris per klaidą būtų nusileidęs Austrijoje, o ne Australijoje.

15min verdiktas: iš dalies melas. Nors Austrijos oro uoste iš tiesų anksčiau buvo toks užrašas, tačiau tai tebuvo reklama, o ne oficialus oro uosto ženklas, ar įrengta pagalbos vieta.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius