Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Ar tikrai dingęs Malaizijos MH370 lėktuvas pagaliau rastas?

Socialiniuose tinkluose pasirodė žinučių, kad prieš dešimtmetį dingęs „Malaysia Airlines“ reiso MH370 lėktuvas pagaliau buvo rastas. Tačiau šio reiso likimas tebėra viena painiausių paslapčių aviacijos istorijoje.
Ieškomas mįslingai dingęs „Malaysia Airlines“ reiso MH370 keleivinis lėktuvas
Ieškomas mįslingai dingęs „Malaysia Airlines“ reiso MH370 keleivinis lėktuvas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Viena iš teorijų, kur galėjo dingti lėktuvas, teigia, kad jis galėjo būti arba užgrobtas, arba įvykdytas teroristinis išpuolis, kurį galėjo surengti lėktuve esantys asmenys arba išorės grupuotės. Kai kurie spėja, kad lėktuvas galėjo būti nukreiptas ir nusileido nuošalioje vietoje.

Dėl šios priežasties „Facebook“ tinkle pasirodžiusi žinutė apie galimą lėktuvo atradimą sukėlė tokį didelį vartotojų susidomėjimą.

„Scanpix“/AP nuotr./MH370 lainerio vis dar ieškoma
„Scanpix“/AP nuotr./MH370 lainerio vis dar ieškoma

Per 9 tūkst. pasidalijimų sulaukė įrašas, kuriame tvirtinama, esą MH370 po kiek daugiau nei dešimtmečio pagaliau buvo rastas.

Tačiau prie jo pridėta nuoroda į svetainę, kurioje pateikiama daugiau detalių, atskleidė, kad tai tėra absurdiška melagiena, kuria siekta pasipelnyti iš reklamos, dirbtinai padidinant puslapio lankytojų skaičių.

„Pirminiais duomenimis, MH370 reiso lėktuvas ankstyvą rytą vėl pasirodė radarų ekranuose, skrido virš Indijos vandenyno, po to sumažino skrydžio aukštį ir nusileido neatskleistoje vietoje. Valdžios institucijos kol kas nepatvirtino, kur yra orlaivis ar kokia jo keleivių ir įgulos būklė“, – tvirtinama tiesos neatitinkančioje publikacijoje.

Vida Press nuotr./„Malaysia Airlines“ lėktuvo reiso MH370 dingimo dešimtmetis
Vida Press nuotr./„Malaysia Airlines“ lėktuvo reiso MH370 dingimo dešimtmetis

Orlaivis sudužo

2014 m. kovo 8 d. lėktuvas „Boeing 777-200ER“, kuriuo skrido 239 keleiviai ir įgulos nariai, dingo iš radarų ekranų pakeliui iš Kvala Lumpūro į Pekiną.

Lėktuvui įskridus į Vietnamo oro erdvę, kapitonas Zaharie Ahmadas Shahas dispečeriui palinkėjo labos nakties, o netrukus po to išjungė kabinoje esantį atsakiklį, todėl su lėktuvu nebebuvo galima susisiekti.

Tai buvo paskutinis kartas, kai buvo užmegztas ryšys su įgula.

Lėktuvas nesiuntė jokių pavojaus signalų, apie jį daugiau niekas negirdėjo, tačiau netrukus paaiškėjo stulbinančių įrodymų, kad jis nukrypo nuo planuoto skrydžio maršruto ir dar 7 valandas skrido toliau.

Malaizija, Australija ir Kinija, remdamosi „Inmarsat“ palydovo ir lėktuvo automatinio ryšio duomenimis, pradėjo paiešką 120 tūkst. kv. km plote pietinėje Indijos vandenyno dalyje.

Plačiau skaitykite: Dingęs lėktuvas su įgula ir 239 keleiviais: 10 metų neišaiškinta paslaptis

Tačiau lėktuvas taip ir nebuvo rastas, nors aišku, kad nėra jokių galimybių, jog jis būtų galėjęs išlikti sveikas, mat 2015 m. liepą Indijos vandenyne esančioje Reunjono saloje buvo išplauta nuolauža, kuri buvo identifikuota kaip MH370 flaperonas, ir tai patvirtino, kad orlaivis tikrai sudužo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./MH370 nuolaužos
AFP/„Scanpix“ nuotr./MH370 nuolaužos

Rytų Afrikos ir Indijos vandenyno salų pakrantėse rasta daugiau nuolaužų, įskaitant papildomas sparno dalis ir asmeninius daiktus, ir tai yra dar vienas lėktuvo likimo įrodymas.

Apie 200 mln. Australijos dolerių (apie 122 mln. eurų) kainavusios paieškos buvo nutrauktos po dvejų metų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rastos nuolaužos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rastos nuolaužos

Mįslinga istorija

Nors nuo MH370 dingimo praėjo nemažai laiko, tyrėjams taip ir nepavyko išsiaiškinti katastrofos priežasties – keliamos įvairios versijos nuo to, kad lėktuvas nuo suplanuoto skrydžio maršruto nukrypo sąmoningai iki to, kad galėjo nutikti mechaninis gedimas, tyčinis žmogaus įsikišimas.

2018 m. liepą paskelbtoje 495 puslapių ataskaitoje dėl MH370 dingimo teigiama, kad „Boeing 777“ valdikliais greičiausiai buvo tyčia manipuliuojama, siekiant nukrypti nuo kurso“, tačiau tyrėjai negalėjo nustatyti, kas už tai atsakingas.

Plačiau skaitykite: Tyrėjai oficialiai paskelbė, kad nežino, kodėl dingo „Malaysia Arlines“ MH370 reiso lėktuvas

Ataskaitoje taip pat atkreiptas dėmesys į Kvala Lumpūro ir Hošimino oro eismo valdymo centrų padarytas klaidas ir pateiktos rekomendacijos, kaip išvengti pakartotinio incidento.

Tyrėjai nepateikė jokių išvadų apie tai, kas nutiko MH370, sakydami, kad tai priklauso nuo to, ar bus rastos lėktuvo juodosios dėžės.

„Pasiskolino“ serialo siužetą

Melagienos apie atrastą lėktuvą kūrėjai greičiausiai įkvėpimo sėmėsi iš 2018 metais pasirodžiusio fantastinio JAV serialo „Manifest“, rodyto per NBC televiziją.

Jo siužeto centre – komercinio lėktuvo keleiviai ir įgula, kurie staiga vėl atsiranda po to, kai penkerius su puse metų buvo laikomi mirusiais.

Pagal serialo scenarijų, skrendant iš Jamaikos į Niujorką, „Montego Air“ 828-ojo reiso lėktuvą trumpam užklupo stipri turbulencija.

Nusileidus Stewarto tarptautiniame oro uoste Niujburge, Niujorko valstijoje, 191 lėktuvo keleivis ir įgula iš Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) direktoriaus pavaduotojo sužino, kad praėjo daugiau kaip penkeri su puse metų, kol jie buvo ore, ir per tą laiką jie buvo laikomi mirusiais.

Ekrano nuotr. /„Manifest“ serialo reklaminis skydelis
Ekrano nuotr. /„Manifest“ serialo reklaminis skydelis

15min verdiktas: melas. Malaizijos avialinijų MH370 reiso lėktuvas iki šiol yra dingęs be žinios, jis nebuvo rastas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje