Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar tikrai E.Presley našlė kreipėsi į Ukrainos prezidentą, siūlydama gydytis priklausomybes?

Rusų propagandininkai socialiniuose tinkluose ir Rusijos interneto erdvėje platina vaizdo įrašą, kuriame garsaus dainininko Elvio Presley našlė Priscilla Presley kreipiasi į „Vladimirą“ ir siūlo šiam gydytis nuo narkotikų ir alkoholio priklausomybių. Propagandininkai ir prorusiški troliai puolė tvirtinti, kad žinutė skirta Ukrainos prezidentui.
Priscilla Presley
Priscilla Presley / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Sveikas, Vladimirai. Tikiuosi, kad teisingai tariu tavo vardą. Kaip suprantu, turi daugybę draugų ir artimųjų, kurie susirūpinę dėl tavęs.

Jie sako, kad tu turi priklausomybę nuo alkoholio. Noriu pasakyti, kad aš taip pat turiu draugų, kurie buvo sirgo priklausomybėmis ir aš jiems padėjau jas įveikti, padrąsindama juos kreiptis į reabilitacijos kliniką. Labai sunku tą padaryti vienam“, – socialiniame tinkle „Instagram“ paviešintame įraše kalba P.Presley.

Apie tai, kad P.Presley kreipėsi būtent į V.Zelenskį, tvirtina daugybė propagandinių rusų kanalų, įskaitant Kremliaus ruporu vadinamą „Sputnik“.

Mokama paslauga

Tai klastotė. Iš tikrųjų propagandininkai pasinaudojo „Cameo“ paslauga, kuri leidžia bet kam užsisakyti vaizdo įrašą iš žvaigždės už pinigus.

„Cameo“ – interneto svetainė, kurioje užsiregistravusios žvaigždės, už tam tikrą pinigų sumą sukuria asmeninį video kreipimąsi užsakovui. P.Presley pasveikinimas svetainėje įvertintas 200 JAV dolerių (maždaug 184 eurais).

P.Presley „Cameo“ puslapyje yra daugybė vaizdo įrašų, kuriuose ji kreipiasi į įvairius žmones.

Daugelis jų buvo įrašyti toje pačioje vietoje, kaip ir propagandininkų išplatintas tariamas kreipimasis į Ukrainos prezidentą.

Norint sukurti vaizdo įrašo užsakymą, programoje prašoma nurodyti tik asmens, į kurį kreipiamasi, vardą ir pavardę.

Todėl vaizdo įraše minimas tik vardas „Volodymyras“, tačiau apie V.Zelenskį nieko nesakoma.

Iš konteksto galima suprasti, kad kreipimąsi užsakė vyro, vardu Volodymyras, artimieji.

Be to, skiriasi rusiškose publikacijose „pacituotas“ P.Presley tekstas ir realus garso takelis – garsi moteris kreipdamasi kalbėjo tik apie priklausomybę nuo alkoholio, o propagandinės versijos jau buvo papildytos ir narkomanija.

Pastaruoju metu tokie vaizdo įrašai vis dažniau pasirodo Rusijos šaltiniuose. Neseniai „Stopfake“ faktų tikrintojai paneigė panašų aktoriaus Johno McGinley vaizdo pranešimą.

Aktorė ir verslininkė

Su Elviu P.Presley susipažino būdama vos 14-kos – tuo metu JAV kariuomenėje tarnavęs atlikėjas su savo būriu buvo dislokuoti Vokietijoje.

Jaunuoliai vienas kitą pamilo iš pirmo žvilgsnio ir, pasak pačios moters, nors prieš susituokiant juodu kurį laiką ir gyveno kartu, lytinių santykių pora neturėjo iki pat jųdviejų vestuvių nakties 1967-aisiais.

Praėjus vos devyniems mėnesiams po tuoktuvių, P.A.Presley rokenrolo karaliui pagimdė dukrą Lisą Marie.

Deja, idiliškas šeimos gyvenimas tęsėsi neilgai. 1973-aisiais pora išsiskyrė. Nutraukusi santuoką su žymiu muzikantu, P.Presley pasikeitė pavardę ir tapo Priscilla Wagner, nors dauguma ją vis tiek vadino Presley, bei nusprendė siekti aktorės ir verslo magnatės karjeros.

Plačiau apie tai skaitykite čia: Rokenrolo karaliaus Elvio Presley buvusi žmona – ne ką mažiau sėkminga moteris: turtai siekia milijonus

Vida Press nuotr./Elvis Presley, Priscilla Presley ir Lisa Marie Presley
Vida Press nuotr./Elvis Presley, Priscilla Presley ir Lisa Marie Presley

Kai Elvis mirė, Priscilla nusprendė jųdviejų namus Memfio mieste, Tenesio valstijoje, paversti muziejumi, kurio sėkmė, beje – neįtikėtina.

P.Presley taip pat yra išbandžiusi prodiuserės darbą, parašiusi knygą „Elvis and Me“, kurioje pasakojama apie kasdienį poros gyvenimą ir atskleidžiama daugiau detalių apie sudėtingą atlikėjo asmenybę.

Didelės sėkmės sulaukusi moteris, kai tik gali, visuomet ja dalijasi su kitais. P.A.Presley yra aktyvi kelių labdaros organizacijų narė, „Dream Foundation“ – organizacijos, pildančios mirtinomis ligomis sergančiųjų svajones – ambasadorė.

„Scanpix“ nuotr./Elvis ir Priscilla Presley su dukra Lisa Marie
„Scanpix“ nuotr./Elvis ir Priscilla Presley su dukra Lisa Marie

15min verdiktas: Manipuliacija. Vaizdo įraše P.Presley nesako, kad kreipiasi būtent į Ukrainos prezidentą. Be to, šis įrašas yra sukurtas specialiai pagal užsakymą, sumokant už tai pinigus ir nėra asmeninė aktorės ir verslininkės nuomonė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius