-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai EP narės mirtis susijusi su jos dėmesiu susirašinėjimui dėl COVID-19 vakcinų?

Eidama 71-uosius, mirė Prancūzijos europarlamentarė Michèle Rivasi. Žaliųjų grupės narę pakirto širdies smūgis. Lietuvos internautai paskubėjo šį įvykį susieti su jos politine veikla: pastaraisiais metais moteris garsėjo kaip vakcinų skeptikė, reikalavusi paviešinti Ursulos von der Leyen ir „Pfizer“ vadovo susirašinėjimą SMS.
Michèle Rivasi pakirto širdies smūgis
Michèle Rivasi pakirto širdies smūgis / Ekrano nuotr. iš „X“

Sunegalavo pakeliui į EP

Kad M.Rivasi netikėtai iškeliavo Anapilin, pranešta trečiadienio popietę. Tai paskelbė Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola.

„Liūdime dėl staigios mūsų kolegės M.Rivasi mirties“, – savo paskyroje socialiniame tinkle „X“ parašė ji, kartu pareiškė užuojautą velionės šeimai ir artimiesiems.

Mirusiąją EP vadovė apibūdino kaip patyrusią, gilių įsitikinimų, atsidavusią bei darbščią europarlamentarę.

Kiek vėliau pranešimas apie mirtį pasirodė ir M.Rivasi oficialioje paskyroje „X“. Jame buvo pateikta daugiau detalių, kas nutiko politikei. Trečiadienio rytą ištikus širdies smūgiui, moteris buvo skubiai nugabenta į ligoninę Briuselyje. Medikams jos gyvybės išgelbėti nepavyko.

Tuo metu, kai sunegalavo, ji buvo pakeliui į Europarlamentą.

Įžvelgė susidorojimą

Jau kitą dieną vienas „Facebook“ vartotojas iš Lietuvos ne tik pranešė faktą apie M.Rivasi mirtį, bet ir iškėlė versiją, kas galėjo įvykti.

„EP narė M.Rivasi staiga mirė nuo širdies smūgio Briuselyje prieš pat savo vizitą į EP, – rašė jis. – Sveikata nesiskundė ir mirė.

Keletą mėnesių europarlamentarė atkakliai reikalavo pateikti jai ir visuomenei informaciją apie slaptas ES sutartis su „Pfizer“, didžiausia absoliučiai neveiksmingų vakcinų nuo COVID-19 tiekėja ES šalims, taip pat siekė gauti prieigą prie (Europos Komisijos prezidentės) U.von der Leyen ir „Pfizer“ laboratorijos generalinio direktoriaus SMS susirašinėjimo…“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose platinama nepagrįsta informacija apie Michèle Rivasi mirtį
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose platinama nepagrįsta informacija apie Michèle Rivasi mirtį

Po to vyras pasamprotavo apie „visiškai nereikalingų vakcinų už dešimtis milijardų eurų“ pirkimą iš „Pfizer“, skiepijimą Lietuvoje ir esą be reikalo vakcinoms išleistus pinigus.

„O štai dabar EP narė M.Rivasi staiga mirė. Sutapimas?.. Ne, tiesiog labai norėjo žinoti daugiau, nei galima“, – apibendrino internautas.

Ko tiesiai nepasakė jis, bet ką galima išskaityti tarp eilučių, parašė vienas komentatorius: „Susidorojimas akivaizdus“.

Pati buvo kritikuojama dėl kritikos

Biologijos mokytoja pagal išsilavinimą M.Rivasi nuo 1997 m. iki 2002 m. dirbo Prancūzijos parlamente, kur iš pradžių buvo laikoma socialistams artima nepriklausoma nare, kol prisijungė prie žaliųjų. Vėliau ji kurį laiką vadovavo „Greenpeace“ padaliniui gimtojoje šalyje.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Europos Parlamentas
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Europos Parlamentas

2009-aisiais politikė buvo išrinkta į EP. Čia dirbo Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos, Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos, Vystymosi, Biudžeto kontrolės komitetuose.

Nuo 2010 m. iki 2011 m. ji buvo pranešėja dėl priemonių, skirtų koordinuoti Europos atsaką į sveikatos krizes, pavyzdžiui, gripo pandemiją 2009 m. Politikė net rengėsi varžytis prezidento rinkimuose, kuriuos vėliau laimėjo Emmanuelis Macronas, bet pralaimėjo kovą dėl partijos nominacijos.

Prancūzijoje moteris buvo žinoma politinė figūra, kovinga EP narė. Ji aktyviai reiškėsi įvairiose srityse: pasisakydavo tokiomis temomis, kaip pesticidų naudojimas, farmacijos įmonių veikla, branduolinė energetika, kitais visuomenės sveikatos, aplinkosaugos ir viešojo administravimo skaidrumo klausimais.

M.Rivasi save vadino vakcinų skeptike, palaikė alternatyviąją mediciną. Ji iš tiesų kėlė nemažai klausimų dėl kompanijų „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurtų vakcinų nuo COVID-19, kritikavo privalomą sveikatos priežiūros darbuotojų skiepijimą Prancūzijoje, dėl to buvo vertinama prieštaringai.

Užpernai vasarą E.Macrono pasiūlymą pratęsti sveikatos paso (galimybių paso atitikmens) galiojimą ji palygino su apartheidu ir įplieskė diskusiją bei sulaukė net savos partijos kolegų kritikos. Be to, moteris pasirodydavo interneto svetainėje, kur buvo skleidžiama dezinformacija apie skiepus nuo COVID-19.

Siekdama skaidrumo, dalį savo paskutinės kadencijos M.Rivasi skyrė vadinamosios „SMS aferos“ tyrimui. Jis buvo susijęs su įtarimais dėl EK pirmininkės U.von der Leyen ir „Pfizer“ generalinio direktoriaus Alberto Bourlos susirašinėjimo trumposiomis žinutėmis apie derybas dėl 1,8 mlrd. dozių COVID-19 vakcinų pirkimo sutarties.

2022 m. balandį grupė EP narių net padavė į teismą EK, siekdami, kad ši institucija paviešintų visas sutartis dėl vakcinų. Jos atstovai savo ruožtu aiškino, kad to padaryti neleidžia konfidencialumo įsipareigojimai.

Minėtas tik širdies smūgis

„Facebook“ vartotojas, kurio įrašas cituotas, teisingai nurodė, kad M.Rivasi mirė nuo širdies smūgio ir kad ji reikalavo atskleisti U.von der Leyen bei A.Bourlos susirašinėjimą SMS. Tačiau prielaida, esą šis prašymas ir jos domėjimasis vakcinų pirkimu buvo mirties priežastis, juoba kad kažkas prie to prisidėjo, yra neteisingas.

Ekrano nuotr. iš rumble.com/Michèle Rivasi kėlė įvairius klausimus, susijusius su COVID-19 vakcinomis
Ekrano nuotr. iš rumble.com/Michèle Rivasi kėlė įvairius klausimus, susijusius su COVID-19 vakcinomis

Nei pranešimuose apie politikės mirtį, nei kolegų įrašuose socialiniuose tinkluose tokios aplinkybės neminimos. Arba mirties priežastis visai nenurodyta (juoba – kad ji galėtų kelti įtarimų), arba kalbama tik apie širdies smūgį, taigi mirtį dėl natūralios priežasties.

„Labai liūdime dėl mūsų kolegės M.Rivasi mirties. Jos įspūdinga karjera, aistringos politinės kovos ir empatija paliko ryškų pėdsaką visiems, kuriems teko su ja susitikti“, – EP Žaliųjų grupės vardu pažymėįo jos lyderiai Terry Reintke ir Philippe’as Lambertsas.

pareiškime teigiama: „Šiandien mūsų frakcija ir EP netenka politinės asmenybės, kuri per visą savo karjerą visų pirma siekė ginti viešąjį interesą.“

Trumpame užuojautos tekste nė žodžiu neužsiminta apie M.Rivasi mirties priežastį ar kitas aplinkybes.

EP vadovo mirtį siejo su vakcinomis

M.Rivasi – ne pirma šios kadencijos europarlamentarė, kuri mirė eidama šias pareigas. 2022 m. sausį užgeso paties EP pirmininko Davido Sassoli gyvybė.

Šį įvykį taip pat lydėjo melagiena – jau vėliau buvo aiškinama, neva jo gyvybę nusinešė skiepai nuo COVID-19.

Taip pat skaitykite: Ne, Europos Parlamento pirmininkas mirė ne nuo skiepų

Iš tiesų 65 metų italų politikas, buvęs televizijos žinių diktorius, sunkiai sirgo ir nuo Kalėdų buvo gydomas ligoninėje dėl imuninės sistemos sutrikimo. Anksčiau jis sėkmingai pasveiko nuo leukemijos, tačiau sveikata išliko politiko silpnąja vieta.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Davidas Sassoli
AFP/„Scanpix“ nuotr./Davidas Sassoli

D.Sassoli rugsėjį per EP plenarinę sesiją sunkiai susirgo plaučių uždegimu ir turėjo atsigulti į ligoninę. Jis sugrįžo į Italiją atsigauti, bet atkrito ir kurį laiką negalėjo eiti savo pareigų.

15min verdiktas: trūksta konteksto. EP narė M.Rivasi mirė nuo širdies smūgio.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius