Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Ar tikrai Joe Bidenas ketino nužudyti Donaldą Trumpą, prisidengęs kratos orderiu?

Internautai sukilo kartu su buvusiu JAV prezidentu Donaldu Trumpu, kuris šią savaitę paskelbė, jog dabartinis šalies vadovas Joe Bidenas ketino jį nužudyti per 2022 m. vykusią kratą. Šiuos beprotiškus kaltinimus greitai paneigė FTB atstovai, nurodydami, kad tokia praktika taikoma kiekvienoje specialiojoje operacijoje.
JAV prezidento rinkimai: Joe Bidenas ir Donaldas Trumpas
JAV prezidento rinkimai: Joe Bidenas ir Donaldas Trumpas / „Scanpix“/„Reuters“ ir „Scanpix“/ AFP nuotr.

Kėsinosi į gyvybę?

Vienas „Facebook“ vartotojas pasidalijo neeiline naujiena. Jo teigimu, atskleista, kad JAV prezidentas J.Bidenas kėsinosi nužudyti buvusį prezidentą D.Trumpą.

„Dabar Amerikos visuomenė jau sužino, kad Merrickas Garlandas (JAV generalinis prokuroras) ir Joe Bidenas (iškamša) ketino nužudyti Donaldą Trumpą, prisidengdami FTB kratos orderiu.

FTB agentams, kurie 2022 m. įsiveržė į prezidento D.Trumpo namus, buvo nurodyta pasirengti naudoti „mirtiną jėgą“ vykdant kratos orderį.

FTB agentai buvo pasirengę susidoroti su D.Trumpu ir jo slaptosios tarnybos komanda, jie net turėjo pasirengę paramedikus.

Kokį vaidmenį šiuo klausimu atliko (kadenciją baigęs prezidentas Barackas) Obama?

Tai šitie du klounai tik vykdytojai... Pirštukai, kur tampo tas virvutes, yra paslėpti. Jeigu pagalvosite, kad tai B.Obama, tada labai ir nesuklysite“, – teigė internautas.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

D.Trumpo kaltinimai

Buvęs Jungtinių Valstijų prezidentas D.Trumpas gegužės 21 d. viešai apkaltino J.Bideno administraciją, teigdamas, kad ji 2022 m. slaptų dokumentų paieškos „Mar-a-Lago“ rezidencijoje metu, buvo pasirengusi jį nužudyti. D.Trumpas lėšų rinkimo elektroniniame laiške pateikė melagingą teiginį, kad J.Bidenas buvo tam pasirengęs.

„AP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
„AP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas

„Bideno DOJ (Department of Justice – Teisingumo departamentas – red. past.) buvo įgaliota mane nušauti! Ką tik paaiškėjo, kad J.Bideno departamentas buvo įgaliotas panaudoti mirtiną jėgą, kad įvykdytų savo niekingą reidą Mar-a-Lago.

Jūs žinote, kad jie tiesiog nekantrauja padaryti neįsivaizduojamą dalyką... J.Bidenas buvo visiškai pasirengęs mane pašalinti ir sukelti pavojų mano šeimai“, – laiške rašė D.Trumpas.

Iškraipė formuluotę

Mesdamas šiuos kaltinimus, D.Trumpas pasinaudojo teismo dokumentu, kuris neseniai buvo paviešintas kartu su kitomis ataskaitomis, susijusiomis su D.Trumpui iškelta baudžiamąją byla dėl darbo su įslaptinta medžiaga.

Baigęs savo kadenciją kaip JAV prezidentas, D.Trumpas į šią rezidenciją pasiėmė su prezidentavimu susijusius dokumentus, kurie pagal įstatymus turėjo būti perduoti Nacionaliniam archyvui, o paskui trukdė vyriausybei juos atgauti.

„Scanpix“ nuotr./„Mar-a-Lago“ klubas
„Scanpix“ nuotr./„Mar-a-Lago“ klubas

2022 m. rugpjūčio 8 d. FTB agentai pateikė kratos orderį ir atliko kratą D.Trumpo rezidencijoje „Mar-a-Lago“. Vėliau Teisingumo departamentas tęsė tyrimą, ar buvo netinkamai elgiamasi su įslaptinta medžiaga ir ar buvo trukdoma tyrimui šiuo klausimu.

Paviešintame dokumente, kurį cituoja D.Trumpas, aprašomi FTB planai dėl teismo patvirtintos kratos 2022 m. rugpjūtį. Jame taip pat pateikiamos standartinės Teisingumo departamento politikos dėl „mirtinos jėgos panaudojimo“ gairės.

„Scanpix“/AP nuotr./FTB agentas
„Scanpix“/AP nuotr./FTB agentas

Dokumente rašoma, kad mirtiną jėgą leidžiama panaudoti „tik esant būtinybei, t. y. kai pareigūnas yra pagrįstai įsitikinęs, kad pareigūnui ar kitam asmeniui gresia neišvengiamas mirties ar sunkaus kūno sužalojimo pavojus“. Nurodoma, kad panaudoti tokią jėgą neleistina siekiant sutrukdyti asmeniui pabėgti, sustabdyti judančią transporto priemonę arba sustabdyti asmenį, kuris kelia grėsmę tik sau ar turtui.

Šiame dokumente nurodoma politika dėl jėgos panaudojimo sutampa su nurodytais JAV Teisingumo departamento interneto svetainėje. Ši politika yra taikoma kiekvienai FTB operacijai.

„FTB šios kratos metu laikėsi standartinio protokolo, kaip ir visų kratos orderių atveju, kuris apima standartinį politikos pareiškimą, ribojantį mirtinos jėgos panaudojimą. Niekas nenurodė imtis papildomų veiksmų ir šiuo atveju nebuvo nukrypta nuo normos“, – teigiama FTB išplatintame pareiškime.

Buvęs FTB kontržvalgybos direktoriaus padėjėjas Frankas Figliuzzi taip pat patvirtino šį pareiškimą.

„Taip, kiekviename FTB įsakyme dėl operacijų yra priminimas apie FTB mirtinos jėgos politiką. Netgi dėl kratos orderio. Mirtiną jėgą visada leidžiama naudoti, jei kyla reikiama grėsmė“, – rašė jis.

Neskaitant to, paties D.Trumpo kratos metu „Mar-a-Lago“ rezidencijoje nebuvo. FTB prieš įteikiant kratos orderį kreipėsi į Slaptosios tarnybos padalinį, kuris atsakingas už buvusio prezidento ir jo namų apsaugą.

Kratos metu agentai rado apie 100 įslaptintų dokumentų. Tai įvyko praėjus keliams mėnesiams po to, kai vyriausybė iškvietė D.Trumpą į teismą dėl visų likusių jo turimų dokumentų ir po to, kai vyriausybė teigė susirinkusi įrodymų, jog D.Trumpas suklaidino savo teisininkus pasirašydamas melagingą patvirtinimą, kad visi dokumentai buvo grąžinti.

15min verdiktas: melas. Nors D.Trumpas iš tiesų paskelbė, kad J.Bidenas planavo jį nužudyti kratos metu, šie teiginiai yra melagingi. Jie remiasi Teisingumo departamento gairėmis dėl mirtinos jėgos panaudojimo, kurie yra standartinė praktika kiekvienoje FTB operacijoje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje