-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai Kanadoje lyties keitimo operacijos atliekamos net kūdikiams?

Socialiniuose tinkluose plinta šiurpą keliantis pasakojimas: neva Kanadoje veikianti klinika pradėjo siūlyti pakeisti lytį kūdikiams. Tačiau interneto vartotojai neturėtų apsigauti – tokia paslauga nėra siūloma nei Kanadoje, nei kitose šalyse, o pasakojimai apie „supuvusiuose Vakaruose“ neva masiškai prievarta keičiamas vaikų lytis labiausiai būdingi Kremliaus propagandai.
Naujagimis
Kūdikis / Unsplash nuotr.

Platinamos žinutės – beveik identiško turinio: „Kanadoje pediatrijos klinika siūlo lyties keitimo paslaugas naujagimiams. „Aukštos klasės“ pediatrai pasirengę nesveiku tėvų noru suluošinti kūdikį: skirti lytinio brendimo blokatorių ar suleisti hormonų“.

Teigiama, esą šias procedūras siūlo Toronte įsikūrusi „Thrive Kids Clinic“.

Klinikos interneto puslapyje nurodoma, kad ji priskiriama LGBTQ+ saugioms erdvėms.

„Saugesnė erdvė – tai palanki, grėsmės nekelianti aplinka, kurioje visi dalyviai gali jaustis patogiai ir dalytis patirtimi nebijodami diskriminacijos ar represijų. (...) Pripažindami kiekvieno patalpoje esančio asmens patirtį, tikimės sukurti kuo saugesnę aplinką. Sukurti saugesnę erdvę ypač svarbu, kai sprendžiami sveikatos klausimai, kurie žmonėms gali būti jautri sritis, susijusi su giliai asmeninėmis ar traumuojančiomis patirtimis“, – skelbiama svetainėje.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tarptautinės šeimos dienos šventė – Visos šeimos svarbios
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Tarptautinės šeimos dienos šventė – Visos šeimos svarbios

Internete išsaugotose šios svetainės kopijose nėra jokios informacijos apie kūdikiams neva atliekamas lyties keitimo operacijas.

„Esame pasiryžę teikti išskirtinę sveikatos priežiūrą įvairaus amžiaus vaikams ir teikiame tokias paslaugas, kaip naujagimių ir mažylių priežiūra, bendrosios pediatrinės konsultacijos, vaikų patikra ir skiepai, naujagimių apipjaustymas ir liežuvio pasaitėlio pakirpimo procedūros“, – teigiama svetainėje.

Įstatymams prieštaraujanti melagiena

Socialiniuose tinkluose aktyviai platinamoje žinutėje nurodoma, kad lytį Kanadoje galima pakeisti kūdikiams ar net naujagimiams, tačiau tai prieštarauja šalyje galiojantiems įstatymams.

Skirtingose šalies srityse galioja skirtingos taisyklės, nuo kada nepilnamečiams gali būti skiriama speciali hormonų terapija.

Lytinį brendimą stabdantys preparatai suteikia vaikams daugiau laiko apsispręsti, ar jie nori pereiti į kitą lytį, ir palengvina jausmą, kad jų kūnas keičiasi netinkama linkme.

Alexander Grey / Unsplash nuotr./Paauglė
Alexander Grey / Unsplash nuotr./Paauglė

Kanados medicinos asociacijos žurnale paskelbtoje apžvalgoje rekomenduojama, kad pagal dabar plačiai praktikuojamą lyties įtvirtinimo požiūrį, hormonų blokatoriai nebūtų skiriami nepraėjus tam tikros lytinės brandos stadijos, kuri vidutiniškai prasideda sulaukus 10 su puse metų vaikams, gimusiems mergaitėmis, ir 11 su puse metų vaikams, gimusiems berniukais.

Remiantis šalyje nustatytais sveikatos priežiūros standartais, kad būtų leista atlikti lyties keitimo operaciją, asmuo turi būti pilnametis. Todėl reikalingas amžius lyties organų rekonstrukcinei operacijai yra 18 metų, o liemens maskulinizavimo operacijai (mastektomijai) – 16 metų.

Taigi, teiginiai neva šalyje veikiančios klinikos galėtų keisti lytį kūdikiams, neatitinka tiesos.

123RF.com nuotr./Liūdnas paauglys
123RF.com nuotr./Liūdnas paauglys

Translyčiai ir interseksualai

Translytis asmuo – tai asmuo, kuris savęs netapatina su savo biologine lytimi – lytimi, kuri jam „teko“ pagal genus, kurią nurodo jo išvaizda ir lyties organai. Ši sąvoka gali apimti daug kategorijų, o netapatinimas gali pasireikšti įvairiais bruožais – tiek noru dėvėti kitai lyčiai būdingus drabužius, tiek noru pasikeisti lytį.

Translytis žmogus gali reikšti savo lyties tapatybę įvairiais būdais.

Vida Press nuotr./Translytis aktorius Elliotas Page'as
Vida Press nuotr./Translytis aktorius Elliotas Page'as

Norint kad fiziniai pokyčiai būtų ilgalaikiai, gali būti pasirinkta operacija ir gydymas hormonais.

Tam gali prireikti kelerių metų ir tai ne visada susiję su visišku lyties pakeitimu. Lyties tapatybė taip pat gali būti reiškiama pasitelkiant aprangą ir kosmetiką (vadinamasis „persirengimas kitos lyties drabužiais“ arba „transvestizmas“).

Plačiau skaitykite: 15min paaiškina: kas yra translyčiai žmonės ir ko jie siekia?

Pagal tai, kokios yra kūdikio genitalijos, jis yra priskiriamas vienai ar kitai lyčiai, įprastai – moteriškajai arba vyriškajai.

„Trečioji lytis“ – tai tokie asmenys, kurie negali būti priskiriami nė vienai lyčiai binariniame skirstyme į moteris ir vyrus.

123RF.com nuotr./Chromosomos
123RF.com nuotr./Chromosomos

Kiekvienas žmogus iš savo tėvų paveldi su lytimi susijusias chromosomas.

Vyrai turi XY chromosomas, moterys – XX. Interseksualūs žmonės gali turėti chromosomų mišinį, pavyzdžiui, XXY. Arba kai kurios jų ląstelės yra XY, o kai kurios – XX. Arba jie gali turėti tik vieną X chromosomą (XO). Gali pasitaikyti ir kitokių kombinacijų.

Plačiau skaitykite: Interseksualai: kai vaikas gimsta nei berniuku, nei mergaite, ir jo lytį nusprendžia gydytojas

Interseksualus asmuo gali turėti kiaušidžių ir sėklidžių audinių (ovotestes). Pavyzdžiui, gali turėti lytinių organų, kurie siejami su priskyrimu gimstant vyrui, pavyzdžiui, varpą. Tuo pat metu gali turėti vidinių lytinių organų anatomiją arba padidintą moteriškų hormonų, pavyzdžiui, estrogenų, kiekį.

Spėjama, jog tokių vaikų gimsta apie 1–2 procentai (skaičiui nustatyti dažnai yra remiamasi JAV Brown universiteto profesorės Anne Fausto-Sterling atlikta studija, jog bendras interseksualių žmonių skaičius pasaulyje yra maždaug 1,7 proc.), kai kada lyties skirtumai išryškėja tik vaikui paaugus.

Vida Press nuotr./Translytiškumas
Vida Press nuotr./Translytiškumas

Apsispręsti – sulaukus tinkamo amžiaus

Anksčiau interseksualiems vaikams buvo atliekamos operacijos, kad jų lytiniai organai atitiktų lytį, kuri jiems buvo priskirta gimimo metu, arba pašalinama reprodukcinė anatomija (pvz., gonadų audinys), kuri neatitiko jiems priskirtos lyties.

Šios operacijos dažnai buvo atliekamos iki vaikui sukanka dveji metai.

Pastaruoju metu interseksualūs asmenys ir jų gynėjai pasisako prieš tokias operacijas, vadindami jas nereikalingomis.

Teigiama, kad tėvai turėtų leisti vaikams patiems apsispręsti ir pasirinkti, ar šie nori operacijų, ar gydymo, kai jie bus pakankamai suaugę, kad galėtų duoti informuotą sutikimą.

Daugelis organizacijų, įskaitant Amerikos šeimos gydytojų akademiją, remia interseksualių asmenų teisę priimti sprendimus dėl savo kūno tuo metu, kai asmuo pakankamai suaugęs priimti tokius sprendimus.

Shutterstock nuotr./Operacija
Shutterstock nuotr./Operacija

15min verdiktas: melas. Kanadoje nedaromos lyties keitimo operacijos kūdikiams, taip pat neskiriama lytinį brendimą stabdančių vaistų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius