Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai Olena Zelenska Niujorke prisipirko papuošalų už milijoną dolerių?

Ukrainos pirmajai poniai – vėl priekaištai išleidus daugybę pinigų prabangos prekėms. Šį kartą internautai apkaltino Oleną Zelenską už daugiau nei milijoną dolerių prisipirkus papuošalų „Cartier“ parduotuvėje Niujorke. Tai yra melas – moters tuo metu, kai esą čia lankėsi, net nebuvo JAV. Už šios melagienos kyšo Rusijos propagandininkų ausys.
Olena Zelenska
Olena Zelenska / Scanpix nuotr.

Dalijosi čekio nuotraukomis

Lietuvos ir Rusijoje interneto erdvėje dalijamasi pasakojimu apie neeilinį Ukrainos prezidento žmonos O.Zelenskos apsilankymą didžiausiame JAV mieste veikiančioje prašmatnių papuošalų parduotuvėje „Cartier“.

Teigiama, kad pirmoji ponia už pirkinius paklojo nemenką sumą – milijoną dolerių. Be to, pasakojama, neva dėl šios pirkėjos buvo atleista viena parduotuvės darbuotoja.

Viena lietuvė savo „Facebook“ paskyroje paskelbė ne tik šią istoriją, bet ir ekrano nuotrauką su neva amerikiečių leidinio straipsniu.

„Ukrainos prezidento Vladimiro Zelenskio žmona Elena Niujorke „Cartier“ papuošalams išleido daugiau nei milijoną dolerių, rašo amerikiečių žurnalas „The Nation“.

Tuo metu Zelenskis pirmą kartą asmeniškai kreipėsi į JT Generalinę Asamblėją, reikalaudamas pagalbos ir ginklų iš Vakarų.

Apsilankymas „Cartier“ parduotuvėje negalėjo likti nepastebėtas, nes po jo viena darbuotoja buvo atleista. Ji ir paskelbė Elenos Zelenskajos pirkimo kvitą milijono dolerių sumai”, – rašė moteris.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Melas, kad Olena Zelenska prisipirko papuošalų Niujorke, - tuo metu ji viešėjo Kanadoje
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Melas, kad Olena Zelenska prisipirko papuošalų Niujorke, - tuo metu ji viešėjo Kanadoje

Šią žinią paskelbė ir kitas lietuvis. Jis prisegė ir paties čekio nuotrauką. Jis pasidalijo ir spėlionėmis, neva dar didesnė pinigų suma buvo išleista kažkur kitur, nors ir nedetalizavo, ką turi omeny.

„Kol Vladimiras Zelenskis Jungtinėse Valstijose desperatiškai maldavo Amerikos pagalbos „padėti Ukrainai“, Elena Zelenskaja keliavo po Penktąją aveniu ir lankėsi visose prabangiose parduotuvėse, tokiose kaip „Armani“, „Gucci“ ir „Cartier“. Vien vienos parduotuvės darbuotojo teigimu, kelionės metu ji išleido 1,1 mln. dolerių.

Kaip pasakoja dabar jau buvęs darbuotojas, didžiulė suma buvo išleista tik „Cartier“ juvelyriniams dirbiniams, o tai leidžia manyti, kad kitur buvo išleista dar daugiau”, – rašoma jo paskyroje.

Naujiena dalijosi ir rusų žiniasklaida bei kiti interneto vartotojai. Ja susidomėjo net Nigerijos žiniasklaida. Kaip tik pastarosios tinklalapio, o ne dvisavaitinio JAV žurnalo publikacijos nuotrauka matoma cituotame lietuvės įraše.

Jau „išlaidavo“ Paryžiuje

Panaši istorija apie Ukrainos pirmąją ponią buvo pasirodžiusi ir praėjusių metų pabaigoje. Tuomet socialiniuose tinkluose plito nuotrauka, kurioje O.Zelenska buvo matoma privačiame lėktuve, su aukštosios mados namų drabužiais ir brangiais aksesuarais.

Ekrano nuotr. iš vandensky.blog/Internete plinta įrašai, esą Olena Zelenska Paryžiuje prisipirko prabangių drabužių už didžiulę sumą
Ekrano nuotr. iš vandensky.blog/Internete plinta įrašai, esą Olena Zelenska Paryžiuje prisipirko prabangių drabužių už didžiulę sumą

Tačiau ir nuotrauka, ir pasakojimas apie jos pirkinius nėra tiesa. Nuotrauka iš orlaivio salono tikra, bet prezidento žmonos veidas į ją buvo įklijuotas pasitelkus redagavimo programą.

Taip pat skaitykite: Olenos Zelenskos vizito Paryžiuje atgarsiai: ar ji tikrai keliavo išlaidauti?

O.Zelenska tuomet iš tiesų lankėsi Paryžiuje, bet ne apsipirkti už 40 tūkst. eurų, kaip aiškino kai kurie internautai. Prabangiame lėktuve su ekstravagantiškais drabužiais fotografavosi vienos iš kriptovaliutų sukūrėjas.

Už „naujienos“ – rusų propagandininkai

Apie tariamą O.Zelenskos apsipirkimą Niujorke pirmiausiai prabilo viena „TikTok“ vartotoja. Ji savo paskyroje skundėsi, esą buvo atleista dėl Ukrainos pirmosios ponios, paviešino ne vieną tai neva patvirtinantį vaizdo įrašą ir nuotrauką.

Mergina teigė parduotuvėje sutikusi O.Zelenską ir pasiūliusi jai greitai apžiūrėti turimas prekes. Ši neva atsisakiusi, o su pardavėja tariamai elgėsi itin nemaloniai. Internautė skundėsi, kad kitą dieną darbdavys ją atleido ir dėl to kaltino Ukrainos pirmąją ponią.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Melas, kad Olena Zelenska prisipirko papuošalų už daugiau nei 1 mln. dolerių, - tuo metu ji buvo ne Niujorke, o Kanadoje
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Melas, kad Olena Zelenska prisipirko papuošalų už daugiau nei 1 mln. dolerių, - tuo metu ji buvo ne Niujorke, o Kanadoje

„TikTok“ vartotoja taip pat parodė kvitą, kuriame neva matyti, ką pirkusi O.Zelenska. Sprendžiant iš čekio, buvo įsigyta baltojo aukso apyrankė su deimantais, baltojo aukso vėrinys su deimantais ir smaragdais, baltojo aukso auskarai su deimantais, o visa tai kainavo 1,1 mln. dolerių.

Ši istorija greitai patraukė ir ukrainiečių žiniasklaidos dėmesį. Žurnalistai šiuos kaltinimus paneigė, pateikdami faktus, kodėl toks įvykis buvo neįmanomas.

Straipsnyje jie atkreipė dėmesį, kad mergina, pasakodama šią istoriją, Zelenskos pavardę pasako labai tiksliu rusišku tarimu.

Kovos su dezinformacija centras pranešė, kad ši istorija tėra dar vienas dezinformacijos pavyzdys, pasklidęs „Telegram“ susirašinėjimų programėlėje.

Nesutapo datos

Ant pateikiamo kvito nurodyta data: 2023 m. rugsėjo 22 d. Tuo metu O.Zelenska su vyru, Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu viešėjo Kanadoje. Dėl to paprasčiausiai neįmanoma, kad pirmoji ponia tuo pačiu metu galėjo apsilankyti „Cartier“ parduotuvėje Niujorke.

Savo vizitą Jungtinėse Valstijose prezidentas su pirmąja ponia užbaigė rugsėjo 21 d., o iš Niujorko jie išvyko diena anksčiau. Viešnagės metu jie taip pat aplankė Vašingtoną, kur vyko susitikimai su Kongreso ir kitų institucijų vadovais, JAV prezidentu Joe Bidenu ir pirmąja ponia Jill Biden.

Šių susitikimų metu V.Zelenskis buvo su žmona. Tai galima matyti iš vaizdo įrašų ir nuotraukų žiniasklaidoje.

Vizito metu, kuomet nelydėjo vyro, O.Zelenska lankėsi kitur. Rugsėjo 18 d. ir rugsėjo 19 d. ji dalyvavo Jungtinių Tautų (JT) renginiuose.

Po to pirmoji ponia dalyvavo „Clintono pasaulinės iniciatyvos“ renginyje. Rugsėjo 21 d. moteris apsilankė Džordžtauno universitete, kur paragino toliau visame pasaulyje skirti dėmesio Ukrainos konfliktui.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir JAV vadovas Joe Bidenas
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir JAV vadovas Joe Bidenas

Rugsėjo 22 d., kuomet neva lankėsi „Cartier“ parduotuvėje, V.Zelenskis kreipėsi į Kanados parlamentą, o vėliau tą patį vakarą dalyvavo mitinge su Kanados ministru pirmininku Justinu Trudeau. Su prezidentu šiuose renginiuose buvo ir jo žmona.

15min verdiktas: melas. Ukrainos pirmoji ponia O.Zelenska negalėjo lankytis „Cartier“ parduotuvėje Niujorke ir prabangiems papuošalams išleisti daugiau nei 1 mln. dolerių – tuo metu ji su prezidentu V.Zelenskiu lankėsi Kanadoje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius