Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai palestinietė myluoja ne žuvusius, o miegančius kūdikius ar lėles?

Kai kurie karo Gazoje stebėtojai nepraleidžia progos vis pranešti, kad viena ar kita auka buvo suvaidinta. Šį kartą užkliuvo moteris, po atakos netekusi dvynukų ir vyro, su kuriuo mažylių bandė susilaukti gerą dešimtmetį. „Facebook“ vartotojai iš Lietuvos pasirodė, neva mamos laikomi žuvę kūdikiai tiesiog miega.
Kai kuriems pasirodė, kad per ataką žuvusius dvynukus apraudanti palestinietė neužtektinai liūdi, šiame kadre ji dainuoja prarastam vaikui
Kai kuriems pasirodė, kad per ataką žuvusius dvynukus apraudanti palestinietė neužtektinai liūdi, šiame kadre ji dainuoja prarastam vaikui / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Užkliuvo epitetas „gražus“

Velykų sekmadienį internautė pasidalijo nuotrauka, kurioje matyti du kūdikius abiejose rankose laikanti moteris. Vienas tarytum miega, kito veido nematyti. Moteris priglaudusi galvą prie pastarojo. Iš jos veido užmerktomis akimis sunku suprasti, kokia situacija užfiksuota.

„Facebook“ vartotoja paaiškino, kas esą matoma: „Ko tik dėl „laikų“ (patiktukų – red. past.) degradavę palestiniečiai nepadarys – net miegančius vaikus į lavonaišius sukišti galima dėl „best Photo“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Žuvusius vaikus glebėsčiuojančią palestinietę internautai palaikė aktore, o mažylius – lėlėmis
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Žuvusius vaikus glebėsčiuojančią palestinietę internautai palaikė aktore, o mažylius – lėlėmis

Mažyliai išties suvynioti į baltas marškas, kaip daugelis žuvusių palestiniečių. Taip pridengtus mirusiuosius galima matyti iš Gazos Ruožo platinamose fotografijose.

Bet veidu į objektyvą atsuktas vaikas atrodo lyg užsnūdęs, nematyti jokių sužeidimų. Iš moters išraiškos taip pat sunku suprasti reakciją – ji atrodo ir pavargusi, ir susimąsčiusi, ir raminanti kūdikį, ir liūdinti, ir net priešingai – galbūt paskendusi maloniose mintyse.

Į tai dėmesį atkreipė ir kiti internautai. „Iš tiesų net nepanašu, kad verktų, tokia atsipalaidavusi, lėlės matomai guminės, kur yra kaip tikri kūdikiai. Ir vyrai ramiais veidais kažkur žiūri ir klauso pamokslų kokių“, – pakomentavo viena moteris.

Juoba kad virš nuotraukos išties angliškai parašyta „Today’s the best photo. Beautiful“ („Šiandienos geriausia nuotrauka. Gražu“).

Bet šis apibūdinimas klaidina, o internautai daro neteisingas išvadas – moteris iš nuotraukos tikrai neteko dviejų vaikų ir net dar daugiau.

Kažkodėl pavadino gražiu vaizdu

Socialiniame tinkle „Facebook“ galima rasti daugiau įrašų su tuo pačiu moters atvaizdu. Vienas galėjo būti kaip tik tas, kurio ekrano nuotrauka pasidalijo lietuvė – taip galima spėti iš žemiau matomų reakcijų, komentarų ir pasidalijimų skaičių.

Kaip tik šiame įraše pasirodė žodžiai apie geriausią nuotrauką. Tokią frazę internautai mėgsta pridėti prie jiems patikusių vaizdų. Kodėl ši fotografija pasirodė graži, iš Bangladešo gyventojo ar gyventojos paskelbto įrašo neaišku.

Taip pat skaitykite: Per karą Gazos Ruože atsirado naujadaras „Pallywood“: ar tikrai palestiniečiai vaidina?

Tai gali paaiškinti kitos „Facebook“ vartotojos žodžiai, kuriuos ji parašė sekmadienį ankstyvą rytą: „Stipriausia pasaulyje yra palestinietė mama. Niekas taip nesužeidžia motinos, kaip savo vaiko praradimas. <…> Tai yra ne vaikų žudymas, o žudynės Gazoje. Skriskite aukštyn ir ilsėkitės ramybėje, mažieji angelai. Daugiau nejausite liūdesio ir sunkumų.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Per ataką žuvusius dvynukus apraudančios palestinietės nuotrauka kai kuriems pasirodė graži, kiti iš to sukūrė melagieną
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Per ataką žuvusius dvynukus apraudančios palestinietės nuotrauka kai kuriems pasirodė graži, kiti iš to sukūrė melagieną

Atvirkštinės vaizdo paieškos rezultatai rodo, kad šia nuotrauka pastaruoju metu aktyviai dalijamasi socialiniuose tinkluose, ji publikuota įvairiuose tinklalapiuose. Įvairiuose „YouTube“ kanaluose taip pat galima rasti vaizdo įrašų, kuriuose matyti ta pati moteris, laikanti tuos pačius mažylius (čia, čia, čia, čia).

Čia ji nufilmuota kitu kampu, vaikai paguldyti ant kelių, greta yra kitų žmonių, galimai giminaičių.

Sprendžiant iš ankstyviausių publikavimo datų, scena galėjo būti įamžinta lygiai prieš mėnesį, kovo 3-iąją.

Gimė po 11 metų laukimo

Nors daugelis šiais kadrais dalijosi be išsamesnių komentarų, kai kurie internautai paaiškino, kas iš tiesų nutiko.

Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Nuotraukoje įamžinta per ataką žuvusius dvynukus apraudanti palestinietė
Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Nuotraukoje įamžinta per ataką žuvusius dvynukus apraudanti palestinietė

„Toks yra Gazos gyventojų rytas. Motina atsisveikina su savo vaikais dvyniais ir vyru, kuriuos pražudė žiaurūs okupaciniai lėktuvai, kai jie saugiai buvo savo namuose“, – kovo 3-iąją prie paviešintos nuotraukos parašė vienas „Instagram“ vartotojas, kaip galima suprasti, vietos fotografas.

Kitą dieną „Instagram“ paskyroje „Justice now for Palestine“ buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti ta pati moteris, bučiuojanti vaikų kūnus, verkianti ir piktai kalbanti arabiškai. Panašiai elgiasi ir pora ją supančių vyrų. Šie dar parodo iš arti sužalojimus ant vieno iš mažylių veido.

„Dvynių kūdikių Wisamo ir Naimo netekusi motina atsisveikina su savo dviem vaikais, kurie kartu su tėvu žuvo praėjusią naktį per Izraelio antskrydį Rafah mieste“, – paaiškinta greta.

Šiame vaizdo įraše, kuris „YouTube“ buvo paskelbtas kovo 3 d., moters žodžiai išversti į anglų kalbą.

„Gyvenimo nebėra, jų nebėra, mano vyro nebėra!“ – verkdama pasakoja ji. Mama atsisveikina su mažyliais, kalba, kokie jie gražūs, linki, kad Alachas atneštų ramybės į jų širdis, prašo vaikų atsakyti į jos žodžius ir žada padainuoti.

Tuo metu (ties maždaug 30 sek. ir 1 min. laiko žyma) moteris prisiglaudžia skruostu prie vieno iš vaikų, kažką jam kalba ar dainuoja. Kaip tik šiuo vaizdu, tik nufotografuotu kitu kampu, pasidalijo minėta „Facebook“ vartotoja, žuvusius mažylius palaikiusi miegančiais.

Vaizdo įraše matyti vandens ženklas – fotografo Mahmoudo Bassamo paskyros „Instagram“ adresas. Čia kovo 3-iąją tikrai buvo paskelbtas šis vaizdo įrašas, tad galima spėti, kad M.Bassamas yra jo autorius, kaip minėtas fotografas – nuotraukos, kuria dalijamasi socialiniuose tinkluose.

„Ji laukė jų vienuolika metų ir akimirksniu prarado kartu su savo vyru“, – paaiškinta prie nuotraukos. Taip pat nurodyta, kad mažyliai su tėčiu žuvo iš oro apšaudžius jų namą Rafah mieste.

15min verdiktas: melas. Moteris iš nuotraukos laiko savo dvynius, kurie kartu su tėčiu žuvo per Izraelio antskrydį. Netiesa, kad mažyliai miega ar yra lėlės, kaip aiškina komentatoriai. Iš jos elgesio internete publikuojamuose vaizdo įrašuose ir kitos informacijos akivaizdu, kad vaikai yra negyvi.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius