Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai pirmą Velykų dieną J.Bidenas paskelbė „transgenderių diena“?

Socialiniuose tinkluose platinamas vaizdo įrašas, kuriame buvęs parlamentaras Petras Gražulis piktinasi, neva JAV prezidentas Joe Bidenas „išniekino Velykas“ paskelbęs pirmąją jų dieną „transgenderių švente“. Tačiau tokiais teiginiais politikas gerokai iškraipo faktus.
JAV prezidentas Joe Bidenas
JAV prezidentas Joe Bidenas / „MediaPunch“/„Scanpix“

„Instagram“ tinkle platinamame vaizdo įraše P.Gražulis piktinasi, esą „buvo išniekinta“ pati svarbiausia šventė – Velykos.

Tačiau jis pamiršta paminėti arba sąmoningai nekalba apie tai, kad Tarptautinė translyčių žmonių matomumo diena visame pasaulyje minima jau ne pirmus metus ir nėra niekaip susijusi su Velykomis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Petras Gražulis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Petras Gražulis

Siekė išreikšti palaikymą

„Instagram“ išplatintame įraše P.Gražulis demonstruoja ištraukas iš 2024 m. kovo 29 dienos JAV prezidento J.Bideno dekreto, kuriuo reiškiama parama translyčių žmonių bendruomenei ir nurodoma, kad nuo šiol kovo 31 diena oficialiai skelbiama Tarptautine translyčių žmonių matomumo diena.

Dokumente nėra jokių nuorodų į Velykas ar paaiškinimų, kad ši šventė būtų kažkaip susijusi su translyčių asmenų diena.

„Translyčių asmenų matomumo dieną pagerbiame nepaprastą translyčių amerikiečių drąsą ir indėlį ir dar kartą patvirtiname mūsų tautos įsipareigojimą kurti tobulesnę Sąjungą, kurioje visi žmonės būtų lygūs ir su jais būtų elgiamasi vienodai visą gyvenimą“, – rašoma dekrete.

Vida Press nuotr./Translytiškumas
Vida Press nuotr./Translytiškumas

Šventė su liūdna pradžia

Tarptautinei translyčių žmonių matomumo dienai pradžią davė ne J.Bideno dekretas 2024 metais, o daug seniau įvykusi tragedija.

1998 m. Rita Hester, juodaodė transseksualė iš Bostono (JAV Masačusetso valstija), buvo žiauriai subadyta peiliu savo bute.

Translyčiai asmenys pavargo būti taikiniais ir kęsti žiniasklaidos abejingumą tokiems nusikaltimams, todėl po šio kruvino įvykio buvo surengta eisena per Hester rajoną Bostone ir taip gimė Translyčių aukų atminimo diena.

Kita translytė – Rachel Crandall-Crocker nusprendė, kad aukų pagerbimo diena yra svarbi, tačiau liūdna proga, todėl 2009 metais ji sukūrė kvietimą socialiniame tinkle „Facebook“ kovo 31 dieną minėti Translyčių asmenų matomumo dieną.

Data buvo ne tiek svarbi, kiek patogi ir niekaip nesusijusi su Velykomis.

Ji buvo pakankamai toli nuo LGBT+ Pasididžiavimo (angl. Pride) mėnesio, minimo birželį, ir translyčių aukų pagerbimo dienos, minimos lapkritį, taigi, iniciatorės nuomone, nesitapatino ir nesikirto su nei viena iš šių datų.

Iki pat šių dienų LGBTQ+ teisių organizacijos ir visi norintys bei prijaučiantys mini Translyčių asmenų matomumo dieną – jos metu organizuojami bendruomenių susirinkimai, diskusijos, šventės.

Unsplash.com nuotr./Translyčiai asmenys visame pasaulyje kovoja už savo teises
Unsplash.com nuotr./Translyčiai asmenys visame pasaulyje kovoja už savo teises

Nėra stabilios Velykų šventimo datos

P.Gražulis „Instagram“ įraše be reikalo piktinasi, neva Tarptautinė translyčių žmonių matomumo diena kažkaip „sugadins“ Velykas, mat kiekvienais metais jos švenčiamos vis kitą dieną.

Velykų šventės data nuo 325 m. iki šiol yra nustatoma pagal bažnytinį Mėnulio kalendorių. Velykos yra švenčiamos pirmąjį sekmadienį po pirmos „bažnytinės“ pilnaties dienos nuo pavasario lygiadienio.

„Bažnytinės“ pilnaties diena yra nustatoma pagal „bažnytinį“ Mėnulio kalendorių. Šis savo ruožtu yra gaunamas paimant 19 metų periodą ir jį pagal Mėnulio ciklus sudalinant į 235 periodus po 30 ir 29 dienas. Šie 235 periodai yra vadinamieji „bažnytiniai mėnesiai“.

Velykų data teoriškai gali svyruoti nuo kovo 22 d. iki balandžio 25 dienos.

Plačiau skaitykite: Kaip nustatoma Velykų data ir kodėl ji kasmet keičiasi?

Tačiau viskas priklauso nuo skaičiavimo – ištisus šimtmečius tikintieji nesutarė, kaip apskaičiuoti žydų Pesacho datą bei krikščionių Prisikėlimo šventės laiką ir naudojasi skirtingomis skaičiavimo sistemomis iki pat šių dienų.

Tai reiškia, kad įvairios konfesijos dažniausiai jas švenčia skirtingu laiku.

Shutterstock nuotr./Velykos (asociatyvi nuotr.)
Shutterstock nuotr./Velykos (asociatyvi nuotr.)

15min verdiktas: trūksta konteksto. Nors šiemet Tarptautinė translyčių žmonių matomumo diena išties sutapo su katalikų Velykomis, tačiau šios šventės niekaip tarpusavyje nesusijusios ir nebus siejamos ateityje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius