Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prancūzija per riaušes interneto neišjungė: melagiena paremta suklastotu raštu

Internete pasirodė dokumentai ir straipsniai, įspėjantys, esą po paauglio nušovimo kilusių neramumų metu Prancūzijoje išjungiamas internetas. Ryšys neva bus apribotas tam tikrose vietose ir tam tikru metu. Iš tikrųjų išplitęs raštas buvo suklastotas, o straipsniai melagingi. Nei Vidaus reikalų ministerija, nei prezidentas Emmanuelis Macronas nieko panašaus neskelbė, nors pastarasis ir kritikavo socialinių platformų įtaką protestų metu.
Prancūzijoje nerimsta protestai dėl policijos nušauto paauglio
Prancūzijoje nerimsta protestai dėl policijos nušauto paauglio / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kursto smurtą?

Praėjus maždaug savaitei nuo riaušių, kurias sukėlė jauno vairuotojo mirtis nuo policininko paleistos kulkos, viename lietuviškame tinklalapyje pasirodė žinia, kad Prancūzijoje tam tikrose vietovėse išjungiamas internetas.

Tokiu būdu esą bandoma sustabdyti socialinės žiniasklaidos naudojimą organizuojant neteisėtus veiksmus ir kurstant smurtą. Anot policijos, šis draudimas skirtas piliečių gyvybei ir turtui apsaugoti.

Ekrano nuotr. iš paranormal.lt/Pranešimas, esą Prancūzijoje tam tikrose vietose išjungiamas internetas, – melas, jis paremtas suklastotu dokumentu
Ekrano nuotr. iš paranormal.lt/Pranešimas, esą Prancūzijoje tam tikrose vietose išjungiamas internetas, – melas, jis paremtas suklastotu dokumentu

„Praėjusią savaitę Prancūzijos prezidentas E.Macronas įspėjo, kad „dezinformacija“ ir „neapykantos kalba“ lėmė Prancūzijoje plintančius socialinius neramumus, ir pasiūlė griežtus interneto cenzūros įstatymus kovai su šia problema“, – rašoma publikacijoje.

Taip pat užsimenama, kad interneto išjungimas galimai buvo bandymas neleisti pasauliui pamatyti, „ką su tauta daro okupantai“.

Publikacija papildoma ir tariamais pranešimais spaudai, kurie tai esą patvirtina. Šis ir kiti panašūs įrašai internete sulaukė nemažai dėmesio.

Šiame prancūziškai surašytame tekste matomas Vidaus reikalų ministerijos ženklas, adresas ir kita kontaktinė informacija.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Pranešimas, esą Prancūzijoje tam tikrose vietose išjungiamas internetas, melas jis paremtas suklastotu dokumentu
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Pranešimas, esą Prancūzijoje tam tikrose vietose išjungiamas internetas, melas jis paremtas suklastotu dokumentu

Jame skelbiama apie laikinus interneto prieigos apribojimus, kurie esą nuo pirmadienio tam tikruose rajonuose turėjo būti taikomi nakties metu.

Interneto neišjungė

Vidaus reikalų ministerija liepos 2 d. savo paskyroje „Twitter“ paskelbė atsakymą, kuriuo paneigė visus šiuos teiginius ir įspėjo saugotis melagienų, kurių vieną pacitavo: „Nacionalinės policijos pranešime spaudai paskelbta apie laikinus interneto prieigos apribojimus tam tikruose regionuose.“

„Šis dokumentas yra MELAGINGAS: joks sprendimas dėl to nebuvo priimtas“, – rašoma oficialiame pranešime.

Prancūzijos Europos ir užsienio reikalų ministerija taip pat paskelbė įrašą, kuriame ant padirbto dokumento matomas didelis ženklas „SUKLASTOTAS“ (angl. „FAKE“).

Kaltinimai socialiniams tinklams

Kai birželio 27 d. Paryžiaus Nantero priemestyje policijos pareigūnas nušovė 17-metį kurjerį, šalį sukrėtė protestų banga.

Plečiantis protestams, kurių nesugebėjo numalšinti net šimtai areštų ir masinis policijos dislokavimas, E.Macronas nesiryžo skelbti nepaprastosios padėties, priešingai nei per 2005 m. masines riaušes, kai šia galimybe buvo pasinaudota.

Vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas įspėjo socialinius tinklus neleisti, kad jais būtų naudojamasi kaip kanalais smurtui skatinti.

Vyriausybės narys taip pat pažymėjo, kad jie buvo linkę bendradarbiauti, pridurdamas, kad Prancūzijos institucijos teikė platformoms informaciją tikėdamosi, kad šios padės nustatyti smurtą kurstančius asmenis.

„Persekiosime kiekvieną, kuris naudojasi socialiniais tinklais smurtiniams veiksmams vykdyti“, – įspėjo G.Darmaninas.

E.Macronas taip pat kritikavo socialinės žiniasklaidos platformas, kuriose buvo rodomi vandalizmo vaizdai, padegami automobiliai ir pastatai, sakydamas, kad šios platformos atlieka svarbų vaidmenį riaušių metu.

Išskirdamas „Snapchat“ ir „TikTok“, prezidentas nurodė, kad jos buvo naudojamos neramumams organizuoti ir tarnavo kaip smurto skatinimo kanalai.

15min verdiktas: melas. Pranešimai, neva Prancūzijoje po paauglio nušovimo kilusių neramumų metu bus išjungiamas internetas, yra melagingi. Raštas, kuriuo jie paremti, buvo suklastotas. Bent dvi ministerijos tokius įspėjimus paneigė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius