Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Ar tikrai Rumunija žada tiekti Ukrainai karinę pagalbą mainais už teritorijas?

Socialiniame tinkle „TikTok“ paskelbtas trumpas vaizdo įrašas, kuriame teigiama, kad Rumunijos valdžios institucijos nori iš Ukrainos teritorijų perleidimo, mainais į oro gynybos sistemą „Patriot“. Tačiau tai nėra tiesa.
Klausas Iohannis
Klausas Iohannis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„TikTok“ platinamame vaizdo įraše teigiama:

„Rumunijos prezidentas pareiškė, kad gali perduoti Ukrainai oro gynybos sistemą mainais į „kažką kitą“. Apie tai užsimindamas, jis turi omenyje Vakarų Bukoviną, kuri dabar priklauso Ukrainai. Jis taip pat įspėjo, kad nenori šio klausimo spręsti viešai ir visą atsakomybę perkėlė V.Zelenskiui“.

V.Zelenskio „Telegram“/Volodymyras Zelenskis
V.Zelenskio „Telegram“/Volodymyras Zelenskis

Tikrasis Rumunijos ir Ukrainos teritorinis ginčas seniai baigėsi

Žlugus Sovietų Sąjungai ir susikūrus nepriklausomai Ukrainai, ji iš tiesų turėjo teritorinį ginčą su Rumunija, kuris prasidėjo 1997 m. Tačiau ginčo objektas buvo ne Bukovina (Černivcų sritis), o abiejų valstybių jūrinė siena Juodojoje jūroje, kurios nustatymas visų pirma priklausė nuo Serpentino salos nuosavybės.

Kadangi dvišalė diplomatija nedavė teigiamų rezultatų, 2004 m. Rumunija pateikė ieškinį Jungtinių Tautų Tarptautiniam Teisingumo Teismui.

Procesas truko iki 2009 m., o galutinis sprendimas skyrėsi nuo kiekvienos šalies pozicijos ir buvo kompromisinio pobūdžio.

Tuometinis Ukrainos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Oleksandras Kupčyšinas teigė, kad tai buvo „paskutinė probleminė situacija“ Rumunijos ir Ukrainos santykiuose.

Sprendimui pritarė abi šalys, ir daugiau jokių teritorinių pretenzijų nebuvo pareikšta.

Rumunijai reikia oro gynybos sistemų, o ne svetimų žemių

Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas išties yra užsiminęs, kad priešlėktuvinės gynybos raketų sistemos „Patriot“ perdavimas Ukrainai įmanomas tik tuo atveju, jei Rumunijos kariai gaus ką nors mainais:

„Aš nekomentuoju šio klausimo ir nemanau, kad jis gali rūpėti plačiajai visuomenei. Tai klausimas, kuris turi būti aptartas su kariuomenės specialistais, galutinai sprendžiamas CSAT (Aukščiausiojoje nacionalinėje gynybos taryboje), po kurios bus paskelbtas rezultatas.

Nemanau, kad pageidautina plati vieša diskusija tokiu itin specializuotu klausimu. Jau nekalbant apie tai, kad jokiu būdu neleisiu, jog Rumunija liktų be priešraketinės gynybos ir be oro gynybos.

Taigi, kadangi galiausiai kažkas bus atiduota, Rumunija turi kažką gauti mainais. Priešingu atveju nieko nebus daroma.“

Iš C.Johanniso pareiškimo konteksto matoma, kad kalbama apie tam tikrą „Patriot“ sistemos alternatyvą – tokią pačią ar panašią oro gynybos sistemą.

Lietuvos kariuomenės nuotr./OG sistemos PATRIOT
Lietuvos kariuomenės nuotr./OG sistemos PATRIOT

Jei Rumunijos ginkluotosios pajėgos sugebės ją gauti, K.Iohannisas mano, kad esamą oro gynybos sistemą „Patriot“ galima perduoti Ukrainai. Priešingu atveju Rumunijos vyriausybė turėtų atsisakyti.

Šiame pareiškime nėra nieko, kas galėtų būti laikoma net netiesiogine nuoroda į Rumunijos teritorines pretenzijas.

Taip pat nėra nė vieno oficialaus (ar net neoficialaus) Rumunijos vyriausybinių struktūrų pareiškimo, kuriame būtų bent užsimenama apie tokias pretenzijas.

Todėl paskleista informacija yra visiškai klaidinga. Labai tikėtina, kad šiuo atveju turime reikalą su Rusijos propaganda – tokiu būdu Kremlius bando nukreipti dėmesį nuo pradėto agresijos karo, taip pat tikėdamasi įtikinti savo auditoriją, kad ES ir NATO šalys taip pat planuoja teritorinius užgrobimus.

15min verdiktas: melas. Išdėstyti teiginiai neatitinka tikrovės.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje