Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įspėjo JAV nesikišti į karą Izraelyje?

Kremliui prabilus apie „didelę riziką“, kad į „Hamas“ ir Izraelio konfliktą įsitrauks trečioji šalis, internete imta platinti vaizdo įrašą, kuriame Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tariamai perspėja, kad Amerika neturėtų kištis į šį karą. Tai yra melas: šis vaizdo įrašas padarytas pernai gruodį ir išverstas neteisingai. Šių dienų įvykių V.Putinas visiškai neminėjo.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

„Suprato“ visai ne taip

Vaizdo įrašą su trumpa V.Putino kalba pirmadienį, praėjus dviem dienoms nuo pirmųjų „Hamas“ atakų, paskelbė viena socialinio tinklo X (buvusio „Twitter“) vartotoja.

„Svarbi naujiena. V.Putinas: įspėju, kad Amerika neturėtų kištis į Izraelio-Palestinos karą. Jei Amerika (tai) padarys, mes atvirai padėsime Palestinai“, – greta paaiškino ji.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Vladimiro Putino žodžiai buvo išversti neteisingai
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Vladimiro Putino žodžiai buvo išversti neteisingai

Prezidentas įraše kalba apie branduolinį karą. Aiškina, kad jo grėsmė auga, ir patikina, kad Rusija jokiomis aplinkybėmis nežengs pirmo žingsnio, o tai esą reiškia, kad ir neatsakys į tokio ginklo panaudojimą. Paskutinis sakinys įraše nebaigtas.

Subtitruose paaiškinta, ką jis tariamai sako: „Amerika nori sunaikinti Izraelį. Kaip mes praeityje sunaikinome Ukrainą. Įspėju Ameriką. Rusija padės Palestinai. Ir Amerika negali nieko padaryti.“

Net nemokant rusų kalbos galima suprasti, kad tai nėra V.Putino žodžių vertimas – subtitruose surašyta mažiau sakinių, nei nuskamba, jie keičiasi gerokai lėčiau nei kalba prezidentas. Be to, tekste padaryta klaidų – atmestinai vartojamos didžiosios ir mažosios raidės.

V.Putinas šioje 20 sekundžių kalboje nemini jokių konkrečių dalykų, pavyzdžiui, šių valstybių pavadinimų, tik pašnekovo vardą ir tėvavardį.

Kalbėjo apie branduolinį ginklą

Pagal sakinį, kuriame V.Putinas paaiškina, esą Rusija nepanaudos branduolinio ginklo pirma ir neatsakys į jo panaudojimą (Россия ни при каких обстоятельствах не применит первой, но если не применит первой ни при каких обстоятельствах, значит, и второй тоже не применит), galima išsiaiškinti, kada jis buvo pasakytas.

Apie tai Rusijos vadovas kalbėjo 2022 m. gruodžio 7 d. per susitikimą su Žmogaus teisių tarybos nariais. Svetlana Genadjevna, į kurią jis įrašo pradžioje kreipėsi, yra viena iš šios tarybos narių, Pilietinės analizės ir nepriklausomų tyrimų centro GRANI direktorė Svetlana Makoveckaja.

„YouTube“ galima rasti ir trumpą įrašą iš V.Putino kalbos per šį susitikimą, kuriame nuskamba ir žodžiai, kurie dabar platinami socialiniuose tinkluose. Jį kitą dieną – pernai gruodžio 8-ąją – savo kanale „YouTube“ – paskelbė JAV dienraštis „USA Today“. Čia įrašas peržiūrėtas jau beveik 2,4 mln. kartų.

X vartotoja pasidalijo V.Putino žodžiais, kurie šiame įraše skamba iki 0:20 laiko žymos. Po jų prezidentas pažymėjo, kad Rusija branduolinius ginklus vertina kaip gynybą.

123RF.com nuotr./Branduolinis sprogimas
123RF.com nuotr./Branduolinis sprogimas

„Mūsų gynybos panaudojimo strategija, ir būtent kaip gynybą mes vertiname masinio naikinimo ginklus, branduolinius ginklus, visa ji yra sukurta remiantis vadinamuoju atsakomuoju smūgiu. Kai mums smogiama, mes smogiame atsakomąjį smūgį", – aiškino jis.

Ką dar V.Putinas kalbėjo per susitikimą, galima perskaityti šiame naujienų agentūros „Interfax“ tekste. Nei paskelbtajame, nei ilgesniame įraše, nei šiame straipsnyje neminima Palestina, pastarųjų dienų įvykiai Izraelyje ar galimas JAV kišimasis į juos. Negirdėti ir įspėjimo amerikiečiams nesikišti.

Kalbėjo apie „trečios šalies“ dalyvavimą

Pirmadienį, praėjus porai dienų po „Hamas“ atakų prieš Izraelį, Kremlius įspėjo, kad yra „didelė rizika“, jog į Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ konfliktą įsitrauks trečioji šalis. Išvakarėse JAV buvo paskelbusios, kad perkelia karo laivus arčiau Izraelio.

„Rizika, kad į šį konfliktą įsitrauks trečiosios šalys, yra didelė. Labai svarbu kuo greičiau rasti būdų, kaip pereiti prie tam tikro derybų proceso“, – Kremliaus atstovą Dmitrijų Peskovą citavo Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS.

Pats V.Putinas kitą dieną aiškino, kad Izraelio ir „Hamas“ konfliktas rodo Vašingtono Artimųjų Rytų politikos nesėkmę, ir pavadino „nepriklausomos suverenios Palestinos valstybės“ sukūrimą būtinybe. Tą patį sakė užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Negailestingas teroristinės grupuotės „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį per V.Putino gimtadienį šeštadienį buvo maloni staigmena Rusijos prezidentui, kurio strateginis prioritetas – nukreipti Vakarų paramą ir dėmesį nuo Ukrainos. Pasak leidinio „Politico“, dabartinis konfliktas Izraelyje kelia pavojų, kad būtent taip ir gali nutikti.

Suprantama, kad ne Rusijos prezidentas orkestruoja krizes visame pasaulyje – Izraelyje, Kosove, Kaukaze ar Afrikoje, tačiau visos jos jam yra neabejotinai naudingos, rašė „Politico“.

„Ne V.Putinas pradėjo visas šias krizes, tačiau dabar jis mielai įpila alyvos į ugnį ir išnaudoja jas savo naudai. Jis mėgaujasi chaosu. Kremliaus propagandinkai jau skleidžia versiją, kad karas Artimuosiuose Rytuose – tai Rusijos pergalė, o Ukrainai pinigai baigsis.“

15min verdiktas: melas. Rusijos prezidentas V.Putinas šiame vaizdo įraše kalbėjo ne apie šių dienų įvykius Izraelyje, o apie branduolinį ginklą. Tai vyko 2022 m.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius