-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai „Time“ Metų žmogumi buvo paskelbę ir Adolfą Hitlerį, ir Josifą Staliną?

Nacių ir sovietų diktatoriai Adolfas Hitleris bei Josifas Stalinas – žurnalo „Time“ metų žmonės. Ar tikrai jie buvo pelnę šį titulą prieš maždaug 80 metų, kaip skelbia socialinių tinklų vartotojai? Tai buvo priminta, kai Lietuvos žurnalas „Valstybė“ Pasaulio metų žmogumi išrinko filantropą Billą Gatesą ir supykdė kai kuriuos internautus.
Žurnalas „Time“ Adolfą Hitlerį ir Josifą Staliną tikrai buvo paskelbę Metų žmonėmis
Pasaulio metų žmogumi paskelbtas filantropas Billas Gatesas palygintas su diktatoriais / Ekrano nuotr. iš „X“

„Valstybės“ redakcija paaiškino Pasaulio metų žmogumi paskelbusi asmenį, kuris per metus paaukoja 9 mlrd. JAV dolerių asmeninio turto.

Bet vienas „Facebook“ vartotojas pareiškė, kad milijardierius (kuris yra pelnęs ir „Time“ Metų žmogaus titulą) taip buvo pastatytas į vieną gretą su „didžiausiais pasaulio kraugeriais“, ir pavadino jį „eksperimentatoriumi žmonių sveikata ir gyvybėmis“, net palygino su Daktaru Mirtimi vadinamu nacių mediku Josefu Mengele.

Amerikiečių žurnalas jau beveik šimtmetį Metų žmogaus titulą skiria asmenims, kurie, redakcijos vertinimu, dominavo pastarųjų 12 mėnesių naujienose ir dėl teigiamų, ir dėl neigiamų priežasčių. Taigi tai neprivalo būti vien palankiai vertinamas žmogus.

Tapo proga pasipiktinti Billu Gatesu

B.Gatesą su nacistinės Vokietijos ir SSRS diktatoriais neseniai sugretino vienas „Facebook“ vartotojas.

„Ne viskas auksas, kas spindi prožektorių šviesoje, – rašė jis savo paskyroje. – Vienas šiandien atrodo kaip pasaulio gelbėtojas, o kitą dieną jau pasaulio lygio monstras.

Noriu priminti, kad didžiausi pasaulio kraugeriai buvo renkami įvairių leidinių metų žmonėmis.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pasaulio metų žmogumi paskelbtas filantropas Billas Gatesas palygintas su diktatoriais
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pasaulio metų žmogumi paskelbtas filantropas Billas Gatesas palygintas su diktatoriais

Metų žmonėmis pagal savaitinio žurnalo „Time“ versiją yra tapę: 1938 m. žmogumi tapo A.Hitleris, 1939 m. – J.Stalinas, 1942 m. – J.Stalinas, 2007 m. – (Rusijos prezidentas Vladimiras) Putinas.

Žurnalas „Valstybė“ Metų žmogumi išrenka pagarsėjusi eksperimentatorių žmonių sveikata ir gyvybėmis – B.Gatesą.

Šį žmogų aš statyčiau į vieną gretą su daktaru J.Mengele, o kai kas jį renka metų žmogumi. Hm... Dėl skonio, kaip sakoma, nesiginčijama.“

Į žurnalo pasirinkimą dėmesį atkreipė ir kita „Facebook“ vartotoja. Panašių įrašų apie A.Hitlerį ir J.Staliną pastaruoju metu paskelbė ir daugiau socialinių tinklų vartotojų.

Įvertinti gali būti ir „blogiukai“

B.Gatesas su kitais minėtais asmenimis cituotame įraše susietas nepagrįstai. Jį Pasaulio metų žmogumi išrinko kitas žurnalas, kitu metu ir, kaip galima suprasti iš paaiškinimo, dėl kitų priežasčių.

„Scanpix“ nuotr./Billas Gatesas
„Scanpix“ nuotr./Billas Gatesas

„Susidaro paradoksali situacija, kai Ukrainos didvyriai žūsta kovodami su V.Putino orda, o Vakarų demokratijose stiprėja jėgos, suinteresuotos apginti naftos korporacijų interesus, nors kartu apgina ir V.Putino galimybes iš naftos uždirbti daugiau ir šiais pinigais finansuoti naujus karus.

Privalome priešintis šioms tamsos galioms, – pristatydamas naujausią „Valstybės“ numerį, rašė jo vyr. redaktorius Eduardas Eigirdas. – Būtent todėl Pasaulio metų žmogumi išrinkome JAV verslo lyderį ir mecenatą B.Gatesą, kuris pastaraisiais metais per metus paaukoja 9 mlrd. JAV dolerių asmeninio turto, kad padėtų badaujantiems ir sergantiems žmonėms, skatintų žaliąją pažangą ir gydytų žmonijos žaizdas.

Jei daugiau verslo lyderių žengs tokiu keliu, jei tokios verslo lyderystės galia augs, gal tai padės demokratijoms ir Lietuvai pasukti teisingu keliu, kuriuo žengiant mūsų šalis stiprėtų, o V.Putino naftos kranelis išdžiūtų?“

„Time“ savo Metų žmones nuo 1927-ųjų renka kiek kitaip. B.Gatesas buvo pasirinktas dėl savo teigiamos veiklos (visų pirma mecenavimo), kuri jau tęsiasi jau ne vienus metus, bet retai aprašoma pirmuosiuose puslapiuose.

JAV leidinys svarbiausio numerio viršelį skiria tiems, kurie „pastaruosius 12 mėnesių lėmė antraštes geresniu ar blogesniu aspektu“, turėjo didžiausios įtakos praėjusių metų įvykiams.

Teoriškai net teroristu Nr. 1 vadintas Osama bin Ladenas galėjo be konkurencijos tapti Metų žmogumi bent 2001-aisiais, kai buvo surengtos Rugsėjo 11-osios atakos, ar 2011-aisiais, kai buvo nukautas.

Bet po išpuolių Pasaulio meru buvo pavadintas tuometis Niujorko vadovas Rudy’is Giulianis kaip Amerikos atsako į juos simbolis. Panašiai fizikas Albertas Einšteinas buvo išrinktas Šimtmečio žmogumi, nes simbolizavo mokslo tyrinėjimų ir stebuklų amžių, o ne A.Hitleris, kuris pagal pėdsaką istorijoje tikriausiai buvo svarbesnis kandidatas.

Pernai įvertino dainininkę

Kaip dar prieš 8 metus aiškino žurnalas, „jokie vardai neatmetami“.

„Metų asmenybė oficialiai yra „asmuo ar asmenys, kurie geru ar blogu būdu labiausiai paveikė naujienas ir mūsų gyvenimus bei įkūnijo tai, kas buvo svarbu tais metais”, – tuomet sakė jo atstovai. – Galbūt tai skamba miglotai, bet stebėtina, kaip naudinga po ilgų diskusijų grįžti prie šio paprasto apibūdinimo.

Taip pat skaitykite: Žurnalas „Time“ metų žmogumi paskelbė Taylor Swift

Metų žmogų laikome istoriniu įrašu. Kaip 2013 m. sakė vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoja Radhika Jones, „pasirinkimas turi turėti ir archyvinę vertę, reikia jausti, kad jis atlaikys laiko išbandymą“.

2023-iųjų titulas teko atlikėjai Taylor Swift, nors trumpajame sąraše buvo ir Ukrainą vis dar atakuojančios Rusijos prezidentas V.Putinas.

Taip pat skaitykite: V.Putinas su A.Hitlerio ūsais ant „Time“ viršelio tapo interneto hitu

Nepaisant nuolatinių „Time“ pareiškimų, kad yra priešingai, pavadinimas Metų žmogumi vertinamas kaip pagarbos ženklas, savotiškas prizas žmonėms, kuriais žavimasi. Todėl kai kurie žurnalo pasirinkimai per beveik 100 metų buvo sutikti, ypač iš ateities perspektyvos, prieštaringai.

Tarp tokių buvo A.Hitleris ir J.Stalinas, kurie tikrai buvo atsidūrę ant pagrindinių metų numerių viršelių: nacių lyderis – 1938-aisiais, sovietų diktatorius – 1939-aisiais ir 1942-aisiais.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/sSocialinių tinklų vartotojai priminė, kad „Time“ Metų žmogumi buvo paskelbti ir Adolfas Hitleris, ir Josifas Stalinas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/sSocialinių tinklų vartotojai priminė, kad „Time“ Metų žmogumi buvo paskelbti ir Adolfas Hitleris, ir Josifas Stalinas

1957-aisiais Metų žmogumi buvo paskelbtas dar vienas SSRS lyderis – Nikita Chruščiovas. Po beveik dviejų dešimtmečių – 1979 m. – titulas buvo skirtas ajatolai Chomeiniui, Irano valstybės ir religijos veikėjui.

Daugiau apie prieštaringiausius žurnalo pasirinkimus galite paskaityti čia: Netikėčiausi „Time“ metų žmogaus titulą pelnę žmonės: išgarsėjo ir nusikaltimais

Pirmasis buvo lakūnas

Metų žmogų „Time“ pradėjo rinkti 1927 m., redaktoriams pasvarsčius, kas taps naujienų kūrėju po kelių ramių dienų prieš Naujuosius. Iš pradžių galvota apie Savaitės žmogų, bet galiausiai nuspręsta, kad Charlesas Lindberghas taps vyraujančia tų metų istorija. 1928-ųjų pradžioje žurnalas jį paskelbė Metų žmogumi.

Kai aviatorius pirmasis vienas perskrido Atlanto vandenyną, „Time“ jo portreto neišspausdino ant viršelio. Tad šis titulas buvo lyg skolos grąžinimas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai priminė, kad „Time“ Metų žmogumi buvo paskelbti ir Adolfas Hitleris, ir Josifas Stalinas, o pirmasis šį šitulą pelnė lakūnas Charlesas Lindberghas (nuotraukoje)
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai priminė, kad „Time“ Metų žmogumi buvo paskelbti ir Adolfas Hitleris, ir Josifas Stalinas, o pirmasis šį šitulą pelnė lakūnas Charlesas Lindberghas (nuotraukoje)

Metų žmogumi bent po kartą buvo paskelbti visi JAV prezidentai, išskyrus Calviną Coolidge'ą (iš jo titulą „atėmė“ Ch.Lindberghas), jo įpėdinį Herbertą Hooverį ir Geraldą Fordą (vienintelį, kuris prezidentu nebuvo išrinktas, o tapo po Johno Kennedy nužudymo).

Dwightas Eisenhoweris, kaip vyriausiasis sąjungininkų invazijos pajėgų vadas, Metų žmogumi buvo paskelbtas 1944-aisiais, likus aštuoneriems metams iki pirmo išrinkimo. Vėliau titulas jam vėl buvo suteiktas 1959-aisiais, jau einant pareigas.

Nepaisant pavadinimo, titulas suteikiamas ne vien konkrečiam vienam asmeniui. Jį yra pelnę Šaltojo karo priešininkai JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ir SSRS vadovas Jurijus Andropovas (1983 m.), „Apollo 8“ įgula, kuri 1968 m. pirmoji paliko Žemės orbitą ir pasiekė Mėnulį, tik jame nenusileido, filantropai jau minėtas B.Gatesas su žmona Melinda ir atlikėjas Bono (2005 m.).

„Scanpix“ nuotr./Bono pasirodymas Kyjivo metropolitene
„Scanpix“ nuotr./Bono pasirodymas Kyjivo metropolitene

Metų žmonėmis yra tapę ir neįvardyti asmenys ar jų grupės: Vengrijos kovotojai už laisvę (1956 m.), JAV mokslininkai (1960 m.) ir moterys (1975 m)., Tu (2006 m.), protestuotojai (2011 m., kai kilo Arabų pavasaris).

Taip pat – negyvi objektai (kompiuteris, 1982 m., pavojuje atsidūrusi Žemė, 1988 m.), abstraktūs dalykai (Ukrainos dvasia, 2022 m.).

Būta ir specialių nominacijų: 1949 m. Didžiosios Britanijos premjeras Winstonas Churchillis buvo paskelbtas Pusės amžiaus žmogumi, 1989 m. SSRS prezidentas Michailas Gorbačiovas – Dešimtmečio žmogumi, kartu su A.Einsteinu buvo paskelbti ir kiekvieno antrojo tūkstantmečio amžiaus žmonės.

Ne visi jie, kaip ir A.Hitleris ar J.Stalinas, istorijoje paliko vien teigiamų pėdsakų, pavyzdžiui, XIII a. žmogumi paskelbtas mongolų karvedys Čingischanas.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai Rusijos teritorija, lyginant su Mongolų imperijos, kadaise buvo juokingo dydžio?

15min verdiktas: trūksta konteksto. Žurnalas „Time“ Metų žmogaus titulą skiria asmenims, kurie dominavo pastarųjų 12 mėnesių naujienose ir dėl teigiamų, ir dėl neigiamų priežasčių. Dėl to jis buvo suteiktas ir A.Hitleriui, ir J.Stalinui, ir kitoms neigiamai vertinamoms asmenybėms. Milijardierius B.Gatesas Pasaulio metų žmogaus titulą pelnė už mecenavimą,

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius