-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai ukrainietis JAV padegė DNR tyrimų centrą, nes liko nepatenkintas savo testo rezultatais?

Socialiniuose tinkluose platinamas tariamai „Al Jazeera“ televizijoje parodytas siužetas, kuriame ukrainietis kaltinamas padegęs DNR tyrimų centrą JAV. Tą vyras esą padarė supykęs, kad jo rezultatai parodė per mažą procentą ukrainietiško kraujo.
DNR
DNR / 123RF.com nuotr.

Prorusiškame „Telegram“ kanale Ukraina.ru platinamas tariamai „Al Jazeera“ televizijos siužetas, pasakojantis apie ukrainietį, kuris esą nusivylė, kad jo gyslomis teka tik 10 proc. ukrainietiško kraujo.

„Pabėgėlis iš Ukrainos padegė Kalifornijoje esantį DNR tyrimų centrą po to, kai sužinojo, kad jis mažiau nei 10 proc. ukrainietis. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad jis daugiausia buvo lenkas, su vienodu ukrainietiško ir rusiško kraujo procentu.

Pabėgėlis Oleksijus Šinkarenka pareikalavo grąžinti pinigus, nes buvo įsitikinęs, kad rezultatai neteisingi. Laboratorija pinigų negrąžino, todėl jis nusprendė atkeršyti genetikams padegimu“, – tvirtinama „Telegram“ kanale platinamoje žinutėje.

Vėliau ši žinutė buvo tiražuojama ir kai kuriose rusakalbėse žiniasklaidos priemonėse.

Kraujas parodo šaknis

Melagienoje pasakojama apie nebrangius DNR testus, kurie pastaruoju metu itin išpopuliarėjo visame pasaulyje.

Atsiradus pigios genetinės sekoskaitos galimybei, kiekvienas gali sužinoti savo tolimą istoriją ir kilmę.

Šis tyrimas atliekamas ne laboratorijoje, o nuotoliniu būdu. Užsisakius testo rinkinį, į kliento paštą atkeliauja siuntinys, kuriame – visi DNR medžiagai surinkti reikalingi įrankiai.

Išsiuntus savo seilių mėginį, laboratorijoje jis išvalomas, išgryninama DNR, tada tūkstančiai tikslių jos segmentų padidinami ir perskaitomi.

Vėliau sukuriamas skaitmeninis failas su genetinės kilmės žemėlapiu, o duomenys įkeliami į visų kitų žmonių segmentų duomenų bazę ir palyginami su visų kitų sumokėjusių klientų duomenimis.

Taigi, norinčiam išsitirti asmeniui nereikia fiziškai atvykti į laboratoriją atlikti tyrimo.

Klastočių rinkinys

Nors internete platinamas vaizdo įrašas imituoja „Al Jazeera“ vaizdo įrašų dizainą ir yra platinamas su jos logotipu, oficialioje Kataro transliuotojo svetainėje ar socialinės žiniasklaidos paskyrose tokios istorijos nėra.

Atlikus tariamo ukrainiečio nuotraukos paiešką atvirkštinių vaizdų paieškos sistemos aptinka, kad iš tiesų tai – politikas iš Belfasto (Šiaurės Airija) Gerry Carrollas.

Tariami laboratorijos padegimo vaizdai iš tiesų „pasiskolinti“ iš kito įvykio, kurio metu buvo padegtas įkalinimo įstaigos laukiamasis. Incidentas įvyko 2023 m. birželį Indianos (JAV) valstijoje, o pabėgėliai iš Ukrainos taip pat neturi nieko bendra su šiuo įvykiu.

PAGD nuotr./Asociatyvi nuotr.
PAGD nuotr./Asociatyvi nuotr.

15min verdiktas: melas. Tokio siužeto „Al Jazeera“ niekada neplatino, o tariamas ukrainietis yra išgalvotas personažas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius