Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar tikrai Ukrainoje nuo Naujųjų pas gydytoją gali patekti tik turintieji karinį pažymėjimą?

Internautus sudomino raštelis, neva atsiradęs vienoje Ukrainos sveikatos įstaigoje. Jame įspėjama, kad nuo 2024 m. pradžios pas gydytoją apsilankyti galima tik turint karinį pažymėjimą. Tačiau nėra jokių įrodymų, kad šis raštelis yra tikras. Be to, jame nurodytas nutarimo numeris, priskirtas visai kitam dokumentui.
Volodymyras Zelenskis ir tariamas įsakymas Nr. 147
Volodymyras Zelenskis ir tariamas įsakymas Nr. 147

Pas gydytoją – tik su kariniu pažymėjimu?

Vienas lietuvis savo „Facebook“ paskyroje paskelbė raštelio nuotrauką. Lapelyje neva cituojamas įsakymas, kad Ukrainoje negalima patekti pas gydytoją neturint karinio pažymėjimo.

„Zelios (Volodymyro Zelenskio – red. past.) režimą net nežinau, su kokios šalies diktatoriaus režimu galima būtų sulyginti. Greičiausiai nėra tokios šalies.

Dabar Ukrainoje negalima patekti pas gydytoją be karinio pažymėjimo. Pasirodo, gruodžio 26 d. Ministrų kabinetas išleido dekretą Nr. 147, kad nuo sausio 1 d. registratūra neišduos talonų pas gydytoją be karinio pažymėjimo.

Kol kas kalbama apie šaukiamojo amžiaus vyrus. Netrukus prekybos centrų kasose bus neįmanoma nusipirkti duonos be karinio pažymėjimo“, – rašė vyras.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Šia tariamo įsakymo nuotrauka dalijamasi ir susirašinėjimų programėlėje „Telegram”.

Pačiame raštelyje pažymėta, kad tai yra lankymosi gydymo įstaigoje nuostatai. Nurodyta, kad toks yra Ukrainos ministrų kabineto nutarimas Nr. 147, priimtas 2023 m. gruodžio 26 d.

Jame rašoma, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. registratūra neišduoda apsilankymo pas gydytoją talonų be karinio pažymėjimo.

Įsakymas neegzistuoja

Tokio įsakymo niekur internete rasti nepavyko. Ukrainos vyriausybės interneto svetainėje publikuojamas dokumentas, paženklintas numeriu 147, nurodo visiškai kitą dekretą – dėl Ukrainos ministrų kabineto 2015 m. lapkričio 11 d. nutarimo Nr. 988 priedo pakeitimų.

Įsakymo Nr. 147 ekrano kopija
Įsakymo Nr. 147 ekrano kopija

Be to, šis įsakymas buvo paskelbtas 2023 m. vasario 17 d., o ne gruodžio 26 d., kaip teigia internautai.

Jame skelbiama, kad nutarta iš dalies pakeisti 2015 m. lapkričio 11 d. Ukrainos ministrų kabineto nutarimo Nr. 988 „Dėl Nacionalinės policijos pareigūnų darbo užmokesčio“ antrą priedą. Apačioje nurodytas dokumento pateikėjas – Ukrainos premjeras Denysas Šmyhalis.

Puslapyje pateikiamas ir šio dokumento „Word“ failas. Jame nurodyta, kad įsakyme kalbama apie aukštųjų mokyklų kadetų atlyginimų pakeitimus. Žemiau surašytos kadetų kategorijos ir darbo užmokesčio sumos.

Tą dieną, kuri nurodyta ant tariamo dokumento – gruodžio 26-ąją – buvo pateikti trys nutarimai: Nr. 1200, Nr. 1201 ir Nr. 1202. Nė vienas iš jų net nebuvo susijęs su medicinos įstaigų lankymu.

Įsakymai išleisti gruodžio 26 d.
Įsakymai išleisti gruodžio 26 d.

Dokumentas Nr. 1200 susijęs su valstybės biudžeto specialiojo fondo paskirstymu, antruoju valstybės biudžeto švietimo subsidijų rezervas paskirstytas savivaldai, trečiuoju pakeistas kitas įsakymas.

Tačiau, kadangi iš nuotraukos nėra aišku, kurioje ligoninėje raštelis pakabintas, beveik neįmanoma patikrinti, ar jis iš tiesų atsirado kurioje nors Ukrainos sveikatos įstaigoje.

Reikalavimas nelogiškas

Pasak ukrainiečių portalo „Vox Ukraine“, karinį pažymėjimą turi tik karo prievolininkai. Jais laikomi vyrai, kurie tarnavo kariuomenėje, turi karinį išsilavinimą arba sulaukė 27 metų. Jaunesnis vyras, neturintis karinės tarnybos patirties ar atitinkamo išsilavinimo, yra karo prievolininkas ir turi registracijos pažymėjimą.

Sulaukusieji 60 metų taip pat neprivalo atlikti karinės tarnybos, jiems netaikoma karinė registracija. Taigi reikalavimas, kad visi vyrai privalo vizito pas gydytoją metu turėti karinį pažymėjimą, yra nelogiškas, nes ne visi jį turi.

Kaip rašoma „Vox Ukraine“ straipsnyje, įsidarbinant darbdavys gali paprašyti pateikti karinės registracijos dokumentus. Kyjivo Teritorinio pirkimų ir socialinės paramos centro įdarbinimo skyriaus viršininkas pulkininkas Oleksandras Konovalovas yra sakęs, kad karinio dokumento galima reikalauti stojant į mokymus arba kertant valstybės sieną.

Bet šiuo metu galiojančiuose teisės aktuose nėra jokių apribojimų, susijusių su karo prievolininkų gydymu sveikatos priežiūros įstaigose.

Ternopilio regioninės karinės administracijos Sveikatos departamento direktorės Olhos Jarmolenko teigimu, karinio amžiaus vyrai planinės apžiūros metu privalo turėti tam tikrus dokumentus, įskaitant ir kario pažymėjimą. Tai būtina, kad būtų galima laiku atlikti karinę registraciją.

Jei vyras neturi karinio pažymėjimo, jis siunčiamas į karinės registracijos ir įdarbinimo tarnybą. Tačiau tai netaikoma, jei žmogui reikalinga skubi pagalba.

Vyrai taip pat gali pasirašyti deklaraciją pas šeimos gydytoją, neturėdami karinės tapatybės kortelės. Norėdami tai padaryti, suaugusieji su savimi turi turėti pasą bei nurodyti asmens kodą ir telefono numerį.

15min verdiktas: melas. Įsakymas Nr. 147 nėra susijęs su sveikatos įstaigų lankymo apribojimu. Be to, jis buvo nutartas gerokai anksčiau nei gruodžio 26 d. Taip pat, kaip pažymi „Vox Ukraine“, toks įsakymas būtų visiškai nelogiškas, nes ne visi asmenys turi karinį pažymėjimą, o galiojančiuose teisės aktuose nėra jokių apribojimų, susijusių su karo prievolininkų gydymu sveikatos priežiūros įstaigose.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius