Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar tikrai Ukrainos ekologai pasiūlė žuvusius karius laidoti suyrančiuose maišuose?

Melagienų kūrėjų cinizmas neturi ribų. Socialiniuose tinkluose platinamas tariamai Ukrainos televizijos parodytas vaizdo įrašas, kuriame pasakojama, jog žuvusius karius siūloma palaidoti specialiuose suyrančiuose maišuose, kad jų kūnai ilgainiui virstų trąša.
Reportažo apie ekologų siūlymą laidoti žuvusius karius taip, kad jų kūnai ilgainiui virstų trąšomis dirvožemiui, nebuvo
Reportažo apie ekologų siūlymą laidoti žuvusius karius taip, kad jų kūnai ilgainiui virstų trąšomis dirvožemiui, nebuvo / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Atkeliavo ir iki Lietuvos

Šiuo vaizdo įrašu neseniai pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos.

„Vienas Ukrainos kanalas transliavo siužetą, kuriame siūlyta palaidoti žuvusius Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karius specialiuose biologiškai skaidomuose maišuose, kad vėliau šioje vietoje būtų derlinga žemė, parkai ir viešieji sodai“, – paaiškino moteris.

Įrašas pradedamas didžiulio saulėgrąžų lauko žydro dangaus fone, primenančio šios šalies vėliavą, vaizdu. „Ukrainos ateitis gali būti kuriama jau dabar. Ir ne vien gyvųjų“, – pasakoja moteris už kadro.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Ukrainos televizijos tariamai parodytas įrašas pasiekė ir Lietuvą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Ukrainos televizijos tariamai parodytas įrašas pasiekė ir Lietuvą

Ji kalba ukrainietiškai, bet ekrane pateikiami ir rusiški subtitrai.

Toliau, rodant frazę „Героям слава!“ (ukr. „Herojams šlovė!), kuria atsakoma į garsųjį šūkį „Слава Україні!“ (ukr. „Šlovė Ukrainai!“), ir kapines pasakojama apie neįprastą ukrainiečių ekologų pasiūlymą.

Anot jų, „kai kuriuos karius, žuvusius kare su agresoriumi“, būtų galima palaidoti specialiose bioskaidžiose kapsulėse-maišuose.

Kad būtų aiškiau, tai demonstruojama grafiškai – ekrane pasirodo kompiuteriu nupieštas kūnas, embriono poza patalpintas į lašo formos kapsulę. Po to greičiausiai ta pati kapsulė rodoma jau užkasta į žemę, iš jos išauga medis.

„Laikui bėgant jie (kūnai – red. past.) suirs į naudingas medžiagas, taip padarydami aplinkinį dirvožemį kelis kartus derlingesnį“, – pasakoja užkadrinis balsas.

Tuo metu dvi kompiuterinės moterys, laikančios po gėlių puokštę, suklumpa prie medžio, kaip galima suprasti, išaugusio iš palaidoto kario, ir prie kryžiaus kapinėse.

„Ateityje mūsų herojų palaidojimo vietoje gali atsirasti skverai, parkai ir net žemės ūkio naudmenys“, – paaiškina moteris už kadro.

Įrašas baigiamas kadrais su parke bėgiojančia jaunų žmonių pora, daržovių glėbiu ir pravažiuojančiu traktoriumi.

Platina rusai

Šis vaizdo įrašas keliomis dienomis anksčiau buvo paskelbtas ir kai kuriuose rusiškuose „Telegram“ kanaluose.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Ukrainos televizijos tariamai parodytas įrašas paplito iš rusiškos interneto erdvės
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Ukrainos televizijos tariamai parodytas įrašas paplito iš rusiškos interneto erdvės

„Bioskaidžių maišų reklama ginklo broliams su čubais“, – prie jo pakomentuota kanale „Zergulio“. Čubas yra tradicinė ukrainiečių, ypač kazokų, šukuosena – ilga plaukų sruoga, auganti iš nuskustos galvos viršugalvio.

Kanale „Du majorai“ („Два майора“) neapsieita be ironijos: „Ekologiška. Europietiška. Beveik pergalė.“

Netrukus pranešimų apie šį siūlymą pasirodė ir keliuose rusiškuose tinklalapiuose. Puslapyje „EurAsia Daily“ kartu pažerta priekaištų dėl cinizmo.

„Life“ pranešė, esą „Kyjive sugalvota, kur dėti mūšio lauke žuvusių ukrainiečių kovotojų kūnus“. Siužetas šiame tinklalapyje aprašytas kaip bioskaidžių maišų reklama.

Televizija siužeto nerodė

23 sek. trukmės vaizdo įrašas nepanašus į tradicinį televizijos siužetą. Jame dominuoja kompiuteriu sukurti vaizdai, „gyvi“ – tik saulėgrąžų laukas ir paskutiniai kadrai su parke bėgiojančia pora, daržovėmis ir traktoriumi.

Nerodomi jokie tikri žmonės (net bėgikų matyti tik pakaušiai ir nugaros), realūs Ukrainos vaizdai – saulėgrąžos gali būti nufilmuotos kur nors kitur, o kadras su ant kažkokio statinio pritvirtintu šūkiu „Herojams šlovė!“ – paimtas iš kito įrašo.

Dar daugiau – ne tik nekalbinami tokį radikalų siūlymą pateikę ekologai, bet ir neminimos jų pavardės, kokioms organizacijoms ar mokslo įstaigoms jie atstovauja, ar apskritai yra iš Ukrainos. Nepasiteirauta, ką apie tai galvoja specialistai, paprasti žmonės, patys kariai.

Be to, garsas yra gana prastos kokybės, lyg būtų perfilmuota iš ekrano, nors iš vaizdo taip neatrodo – įrašas rodomas taip, lyg būtų pats televizijos siužetas, paimtas iš interneto puslapio.

Įraše matyti populiarios šios šalies televizijos „1+1“ ženklas, žodis „maratonas“, tad reikėtų suprasti, kad siužetas buvo transliuotas per televizijos maratoną, kurie karo metu Ukrainoje pradėti rodyti dažnai.

Tačiau „1+1“ nieko panašaus nerodė – Kovos su dezinformacija centras įrašą, vos jis ėmė plisti internete, įvertino kaip melagingą informaciją.

„Priešo TG („Telegram“ – red. past.) kanalai „1+1“ vardu skleidžia netikrą istoriją, kad Ukrainos ekologai pasiūlė mirusius karius laidoti specialiuose biologiškai skaidžiuose maišuose“, – rugsėjo 14-ąją centras paskelbė savo paskyrose socialiniuose tinkluose.

Siužetą esą lydi klaidinantis įrašas, kad „Maidanas už tai stovėjo.“

„Tiesą sakant, Ukrainos televizijos kanalas tokio siužeto nerodė, o Ukrainos ekologai tokių iniciatyvų nesiūlė. Be to, siužete yra gramatinių klaidų, būdingų rusų kalbos žodynui“, – pažymėjo ekspertai.

Kovos su dezinformacija centro teigimu, tokių klastočių tikslas – parodyti perdėtus Ukrainos pusės nuostolius, siekiant demoralizuoti kariuomenę ir sulėtinti mobilizacijos priemones Ukrainoje.

Nuostolių – pusė milijono žmonių

Internete nėra nei kitų televizijų reportažų, nei kitų patikimų žiniasklaidos priemonių pasakojimų apie tokį ekologų siūlymą ar reakcijas į jį kaip realią galimybę.

Oficialios, tikslios ir patikimos statistikos, kiek Ukraina per karą prarado karių, nėra. Viešai skelbiamų duomenų – nei kartais pateikiamų oficialių skaičių, nei spėlionių – karo metu patikrinti neįmanoma. Rusija savus nuostolius dažnai sumenkina, ukrainiečių – išpučia. Kyjivas tikrų skaičių nėra linkęs atskleisti.

Rugpjūčio viduryje JAV pareigūnai pateikė savus skaičiavimus, kad Rusijos invazijos į Ukrainą metu (nuo praėjusių metų vasario 24-osios) iš viso galėjo žūti ir būti sužeista kone pusė milijonas žmonių abiejose pusėse. Šį skaičių didina tai, kad ne visada prieinama greita medicinos pagalba.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Ukrainos karių kapinės Charkive
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Ukrainos karių kapinės Charkive

Amerikiečių skaičiavimu, Rusijos nuostoliai (žuvusieji ir sužeistieji) tuo metu artėjo prie 300 tūkst. Vien žuvusiųjų esą galėjo būti apie 120 tūkst.

Ukrainos pusėje aukų priskaičiuota maždaug 70 tūkst., dar 100-120 tūkst. žmonių galėjo būti sužeista.

15min verdiktas: melas. Tokio siužeto apie tariamą ekologų siūlymą žuvusius karius palaidoti specialiuose suyrančiuose maišuose, kad jų kūnai ilgainiui virstų trąša, Ukrainos televizija „1+1“ nerodė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius