Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Peticija dėl Vakarų karių Ukrainoje paskelbta, bet tai padarė ne Volodymyras Zelenskis

Internautų dėmesį patraukė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio interneto svetainėje paskelbta peticija, kuria prašoma Vakarų karių įsitraukimo į gynybą nuo Rusijos invazijos. Portalas 15min išsiaiškino, jog peticija iš tiesų egzistuoja, bet rimtai į ją žiūrėti neverta.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis / „AFP“/„Scanpix“

Kvies karius į Ukrainą?

Vienos „Facebook“ grupės narė pranešė, kad Ukrainos vadovo tinklalapyje buvo sukurta peticija, kviečianti Vakarų karius kariauti Ukrainoje.

„Oficialioje Ukrainos prezidento svetainėje buvo sukurta peticija, kuria kviečia Vakarų šalių karius į Ukrainą, kad priešintųsi Rusijos agresijai. Iškart po šios peticijos paskelbimo Lietuvos karių artimi giminaičiai pradėjo gauti pranešimus su reikalavimu paremti jų siuntimą į Ukrainą“, – teigė internautė.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Apie tokią peticiją gegužės 7 d. pranešė ir Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS. Pranešime rašoma, neva Ukrainos prezidento internetinėje svetainėje paskelbta peticija, kurioje prašoma Vakarų karių Ukrainoje.

„Prašau kuo greičiau priimti sprendimą dėl kiekvienos Europos Sąjungos valstybės narės, Jungtinės Karalystės JAV karinės pagalbos prašymo, kad jos įvestų savo karius į Ukrainos teritoriją“, – rašoma pranešime.

Taip pat teigiama, kad peticiją turi pasirašyti ne mažiau kaip 25 tūkst. žmonių, kad ji būtų perduota svarstyti prezidentui.

Toliau pateikiamas kontekstas, minintis Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono pareiškimą apie tai, jog neatmetama galimybė siųsti Vakarų karius į Ukrainą.

V.Zelenskis peticijos nepateikė

15min patikrino, ar oficialioje Ukrainos prezidento interneto svetainėje patalpinta kokia nors peticija, kuri kviestų Vakarų karius atvykti kovoti į Ukrainą, ir rado, kad ji iš tiesų egzistuoja, tačiau viskas nėra taip oficialu, kaip leidžia suprasti šaltiniai.

Tinklalapyje gegužės 7 d. buvo paskelbta peticija, kuria siūloma prašyti siųsti Vakarų karius į Ukrainą.

Joje yra išdėstyta taip: „Dėl sprendimo prašyti visų Europos Sąjungos valstybių narių, Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės ir Jungtinių Amerikos Valstijų karinės pagalbos, kad jos pasiųstų savo karius į Ukrainos teritoriją padėti atremti Rusijos Federacijos ginkluotą agresiją ir atkurti Ukrainos teritorinį vientisumą.“

Ukrainos prezidento internetinėje svetainėje pasirodžiusi peticija
Ukrainos prezidento internetinėje svetainėje pasirodžiusi peticija

Nurodyta ir šios peticijos pradininkė – Nataliia Hryhorivna Vysocanska. Gegužės 24 d. ją buvo pasirašę 3 825 iš reikiamų 25 tūkst. asmenų.

Tačiau tai, kad tokia peticija egzistuoja, dar nieko nereiškia. Visų pirma, joje siūloma tik prašyti karių. Antra, ją paskelbė ne pats Ukrainos prezidentas V.Zelenskis, o eilinė Ukrainos pilietė.

Be to, tokią peticiją gali surašyti bet kas, kas gali prisijungti prie šio puslapio, patvirtindami savo tapatybę. Bandant pateikti naują peticiją, iššoka atskiras interneto langas, kuriame prašoma patvirtinti tapatybę elektroniniu parašu arba per elektroninę bankininkystę.

Taigi akivaizdu, kad pats V.Zelenskis tokios peticijos nepateikė ir apskritai su ja nėra susijęs.

Prezidentas karių neprašė

Pats V.Zelenskis niekada nėra prašęs Vakarų siųsti karius kovoti su Rusija, nors ne kartą yra prašęs pagalbos ir didesnio įsitraukimo.

V.Zelenskio X paskyra/Volodymyras Zelenskis
V.Zelenskio X paskyra/Volodymyras Zelenskis

Neseniai jis paskatino partnerius labiau įsitraukti į karą, padedant perimti Rusijos raketas virš Ukrainos ir leidžiant Kyjivui naudoti Vakarų ginklus prieš prie sienos telkiamą priešo karinę techniką.

Kovo 5 d. JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby patikino, kad amerikiečiai nesiųs savo karių kovoti Ukrainoje, o pats V.Zelenskis to niekada nėra prašęs.

„Prezidentas Zelenskis to neprašo. Jis tik prašo priemonių ir pajėgumų. Jis niekada neprašė, kad už jo šalį kovotų užsienio kariai”, – sakė J.Kirby.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Peticija, kuria siūloma prašyti Vakarų karių Ukrainoje iš tiesų buvo paskelbta oficialioje prezidento svetainėje, bet su V.Zelenskiu ji neturi nieko bendro. Ją paskelbė eilinė Ukrainos pilietė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje